Emilia Leo: Hon är rentav elak eller farlig

Bet av talangens mammas långfinger

Av: Michael Carlsson, Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: TR Bild
28-åriga Emilia Leo kan ta sitt livs största seger i E3-finalen på lördag med egentränade No Doubt.

Emilia Leo, 28, kan ta sitt livs seger på lördag.

Det med egentränade No Doubt – vars mamma bet av Emilias mammas finger.

– Hon är rentav elak eller farlig, säger Emilia Leo.

På lördag är det final i E3 från Romme, där vinnaren kammar hem 950 000 kronor.

Jättetalangen Emilia Leo, som är överlägsen Sverigeetta i monté, kan då ta sitt livs hittills största seger.

Hon tillhör nämligen en av förhandsfavoriterna med sin egentränade No Doubt, som vid sin seger i sitt E3-försök krossade det svenska rekordet.

No Doubt är en av totalt sju hästar som Emilia Leo, med bas på Romme, har på sin träningslista och den treårige hingsten har varit hos Emilia Leo hela vägen, förutom att hon tränar hästen är hon även delägare och uppfödare tillsammans med sin mamma.

Det har dock inte varit helt utan dramatik.

No Doubts mamma Als Alicia bet i höstas av Emilia Leos mammas långfinger i hagen.

”Han är precis tvärtom”

Det var när ett föl efter Als Alica kom i höstas, en halvsyster till No Doubt, som Emilia Leos mamma kom lite för nära Als Alicia.

– Hon är rentav elak eller farlig och sur nio dagar av tio. Min mamma kom lite för nära de första två veckorna. Då bet hon av henne långfingret och det var fingertoppen som rök.

Där och då tyckte de att det var nog, men den hittills så framgångsrike No Doubt har fått de att tänka om.

– Nu kanske det blir något föl till, säger Emilia Leo och fortsätter:

– Tanken var som sagt att det skulle vara det sista fölet men nu har jag övertalat min mamma att vi måste betäcka henne nästa år också.

Så mammans elakhet har alltså inte nedärvts på No Doubt?

– Nej, han är precis tvärtom. Han är en riktig skön individ som aldrig har en dålig dag. Men jag tror han har fått en viss hårdhet från mamman som han visar i loppen. Han har nog nedärvt skallen för han är väldigt tuff och hård på banan, säger Emilia Leo.

”Det är jättestort”

No Doubt har hittills i karriären segrar i fyra lopp på nio starter, och i E3-försöket på Romme den 15 augusti krossade han det tidigare svenska rekordet då han vann på segertiden 1.10,5 över distansen 1 640 meter. På lördag kan han vinna 950 000 kronor tillsammans med sin tränare Emilia Leo.

– Det är jättestort att vara med och ännu större när hästen har chansen att vinna. Det blir även lite extra när det är egentränat och att jag även har fött upp honom. Jag har fått chansen att köra många bra hästar åt andra men tanken är att jag ska börja träna lite mer för jag håller på och bygger ut gården som jag köpte, säger Emilia Leo.

No Doubt startar i lördagens E3-final, som går som V75-6, från spår två bakom bilen över distansen 1 640 meter autostart. Emilia Leo är optimistisk.

– Han har ett bra spår och jag ska göra vad jag kan för att komma till ledningen. Helst vill man ju undvika dödens, nu vann han från den positionen i försöket, men jag vågade inte chansa att sitta kvar i rygg på ledaren. Han har tävlat bäst utan rygg tidigare och från spår två behöver jag inte låsa mig vid någon taktik. Men det vore drömmen att få köra honom i ledningen, säger Emilia Leo och avslutar:

– Jag tycker att han ska vara en av favoriterna och från ledningen tror jag på bra chans. Det är ett plus också att det är hemmaplan. Att bara kunna ta hästen i grimskaftet och gå med honom ner till banan och slippa transporten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN