Malmrot: ”Respektlöst mot de som är klara”

Elitloppschefen om: Kaoset • Avhoppen • Avstängningarna • Speedracen • Kritiken: ”Läst vad en del skriver”

Uppdaterad 2021-05-24 | Publicerad 2021-05-20

Anders Malmrots väg mot de 16 hästarna i Elitloppet har kantats av flera motgångar.

Nio dagar kvar till Elitloppet – tre inbjudningar återstår.

Nu berättar Anders Malmrot om den kaosartade vägen till att få ihop de 16 startande.

– Det har varit frustrerande men inget jag kunnat påverka. Vi har de bästa tillgängliga hästarna på plats, säger Elitloppsgeneralen till Trav365.

Elitloppet närmar sig och är nu bara en dryg vecka bort.

Under torsdagen bjöds Johan Untersteiners Cyber Lane och den franske stjärnan Gelati Cut in till årets höjdpunkt på nationalbanan.

Detta innebär att 13 av totalt 16 platser är tilldelade – men årets väg mot att få ihop hästarna har varit en berg- och dalbana för Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Tidigt tackade världsstjärnan Face Time Bourbon nej till Elitloppet.

Givna superhästarna Manchego och Cleangame skadades och kunde kunde inte komma.

Efter att Délia Du Pommereux vunnit Paralympiatravet bjöds hon in men efter att kusken Eric Raffin fått böter och avstängning valde ägaren att helt bojkotta Sverige och Elitloppet.

Robert Bergh kändes, efter den rafflande upploppsduellen på Umåker, sugen på att starta i Elitloppet med Hail Mary – men även där valde han att tacka nej efter att själv blivit avstängd under Elitloppshelgen.

Kaoset: ”Frustrerande och respektlöst”

Lägg till ytterligare ett flertal hästar som av olika anledningar inte kunnat komma så har du Elitloppschefens, Anders Malmrot, vardag de sista månaderna i jakten på att få ihop det bästa tänkbara startfält den sista söndagen i maj.

– Det är klart att det varit frustrerande men inget jag kunnat påverka. Jag vet vilka jag har haft att jobba med och utifrån det har jag försökt hitta de bästa tillgängliga hästarna som finns – vilket jag även tycker vi har gjort. Jag har läst vad en del skriver om att årets fält ser tunt ut men jag tycker det är respektlöst mot de fantastiska hästar som är med. Att kvalitén skulle vara sämre? Det håller jag inte med om, säger Malmrot.

”Svårt rubba deras kultur”

Vissa har valt att bojkotta Sverige och en del har valt att inte komma just till Elitloppet. Hur ser du på deras resonemang?

– Om vi tittar på Bazire som valde att ställa in i en krönika i Paris-Turf så blev jag lite förvånad, det var väldigt tråkigt att läsa att han inte skulle komma med Dorgos de Guez. Men sedan vet jag inte vad som var den egentliga orsaken till avhoppet var. Hästen hade ju inte presterat som bäst på slutet. Det var även tråkigt att Délia Du Pommereux inte kunde komma då hon var given förstås.

– Ser man på just det här med drivningar och tävlingsreglementet är det en fråga främst för UET. Nu har det överskuggat mycket annat och jag tycker reglementet är bra som det är gällande drivningar. Men man ska veta att det är samma regler i Frankrike med axelhöjd, men där de väljer att inte döma. Det är en komplex fråga och svårt att rubba deras kultur där de är vana att knuffas lite. Men det behövs mer förståelse oss emellan.

Tycker du att man ska få dispens från avstängning när det kommer till exempelvis storlopp som Elitloppet?

– Nej det tycker jag inte. Det skulle ju innebära att du i praktiken kan driva hårt för att nå dessa lopp, den vägen tror jag inte är rätt att gå. Just nu finns det ju ett så kallat gult kort, en varning innan du blir avstängd.

Det har framkommit en del kritik att för många hästar från Solvalla är med. Hur ser du på det?

– För min del spelar det ingen roll var i Sverige hästen är i träning. De som är bäst bjuder jag in och det är väl egentligen inget konstigt i att flera av dem finns på Solvalla då det är nationalbanan. Vart hästarna kommer från i Sverige påverkar inte mitt beslut överhuvudtaget.

Under onsdagen startade den sjuårige hingsten Etonnant i Caen.

Hästen, som tränas av Richard Westerink, bombade runt ovalen på supertiden 1.10,4 (2 450 meter med bilstart).

Malmrot var genast där och visade intresse men tyvärr tackade de nej.

– De tyckte han var lite het och hetsig för att klara av två heat just i år, kanske att de kommer något annat år men jag fick ett negativt besked där då de inte trodde han skulle klara det mentalt.

Sista direktplatsen på V75

Under lördagens V75-tävlingar finns det ytterligare en direktplats till Elitloppet.

H.K.H. Prins Daniels lopp med 400 000 kronor till vinnaren.

– Vi får se vem som vinner i Gävle, det är många fina hästar med och efter det bestämmer jag vilka ytterligare som jag bjuder in. Kanske delar jag ut den sista rosa biljetten under söndagen, samma dag som lottningen ska ske. Det finns ett plan från Frankrike som ska till Sverige med några hästar, eventuellt kan det bli aktuellt med ytterligare någon därifrån som kan starta i Elitloppet, men jag vill inte säga något mer om det nu, då det är väldigt oklart.

Förstapriset i Elitloppet är 3 miljoner.

Det har skrikits en del den senaste tiden från aktiva och jornalister om att prissumman borde höjas – något som Malmrot håller med om.

– Just i år tror jag inte det hade spelat någon roll då de hästar som tackat nej inte hade kunnat starta ändå, men på sikt tror jag det måste bli högre för att vi ska konkurrera på ett bra sätt. Just för att stärka varumärket tror jag det krävs.

Disco Volante är favorit att ta den sista direktplatsen till Elitloppet (V75–6, H.K.H. Prins Daniels lopp på Gävle).

Speedracen: ”Ruskigt bra kvalité”

Men Elitloppshelgen på Solvalla är inte bara Elitloppet.

Det är genomgående toppsport i dagarna tre och nu har även startfälten till kallblodens och varmblodens Speedrace släppts.

Anders Malmrot är mycket nöjd med vilka hästar som gör upp.

– Det är ruskigt bra kvalité i år och jag tycker inte att vi varit i närheten av att ha så bra hästar tidigare, avslutar sportchefen.

Följ ämnen i artikeln