”Har haft utmaningar under sista kvartalet”

Spelbolaget backar 82 miljoner men slår rekord i totalomsättning

Publicerad 2018-10-24

Spelbolaget ATG gör en förlust på 82 miljoner kronor – men slår rekord när det handlar om totalomsättning och rörelseresultat.

Det visar spelbolagets delårsrapport för 2018.

– Vi har haft utmaningar framför allt under det sista kvartalet som påverkat vår försäljning, säger Lotta Nilsson Viitala, ekonomichef på ATG.

Rekord i totalomsättning och rörelseresultat, men även ett minusresultat på 82 miljoner kronor.

Det är några av ingredienserna som finns med i spelbolaget ATG:s delårsrapport som presenterades under onsdagen.

Den totala spelomsättningen för januari till september landade på nästan 12 miljarder kronor, en ökning med fyra miljoner jämfört med samma period 2017. Rörelseresultatet steg till 2,5 miljarder kronor, en ökning med 2,5 procent.

Samtidigt landade svenska spelets omsättning på dryga tio miljarder kronor, en minskning med 1,0 procent och spelets nettoomsättning blev drygt 3,1 miljarder kronor, vilket är i nivå med fjolårets siffror.

– Det är glädjande att intresset för spel på hästar fortfarande är starkt. Vi fortsätter samtidigt att hålla en hög investeringstakt för att stå förberedda när den nya licensmarknaden träder i kraft efter årsskiftet, säger Lotta Nilsson Viitala, ekonomichef på ATG.

Konkurrens från fotbolls-VM

Trots högsta totalomsättningen och rörelseresultatet i spelbolagets historia backar de totalt med 82 miljoner. En stor del av anledningen enligt spelbolaget är medlen till ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopp som för perioden ökade med 16,1 procent till rekordhöga 1,5 miljarder kronor.

– ATG är motorn i den svenska hästnäringen och hela vårt överskott går tillbaka till hästarna. Under 2018 kommer medel till trav- och galoppsporten att bli drygt 2 miljarder kronor, säger Lotta Nilsson Viitala och fortsätter:

– Vi har haft utmaningar framför allt under det sista kvartalet som påverkat vår försäljning. Likt många branscher drabbades vi av sommarens rekordvärme. Vi kände också av konkurrensen från fotbolls-VM och den rekordtuffa marknadskonkurrensen från de i Sverige oreglerade spelbolagen om ”live-spelarna”. I slutet av september införde vi också spelansvarsåtgärder med obligatoriska insättningsgränser som påverkade försäljningen.

Följ ämnen i artikeln