Berghs rekordstraff

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-26

”Det var ingen bra publicitet”

30 dagars avstängning, bojkott av Bergsåker och reaktioner i media.

Berghs drivning fick stora följder och blev ett hett ämne.

– Det var ingen bra publicitet, säger Bo Hjertsson på Svenska Travsportens Centralförbund.

Det var i början av november i år som Robert Bergh stängdes av med omedelbar verkan. Kusken manade på sin häst under större delen av slutrundan i ett lopp på Bergsåker. Måldomarna ansåg att drivningen var för hård och stängde av Bergh.

– Visst, det är en energisk drivning, men den är inte hård på något sätt, sa Robert Bergh då.

STC beslutade att stänga av honom i 30 dagar, beslutet överklagades, men STC:s överdomstol fastställde domen.

Efter domen beslutade Bergh att bojkotta Bergsåker och inte köra där själv de dagar då den aktuella måldomaren jobbar. En bojkott som höll i sig några veckor.

– Det brukar vara svårt att hålla när man säger att man aldrig ska göra något mer. Det är som att en fotbollsspelare skulle säga att de inte ska lägga någon straff mer, säger Bo Hjertsson på STC.

Flera aktiva reagerade på domen och Sportbladets krönikör Micke Nybrink gav Bergh sitt stöd.

– Det är definitivt inte djurplågeri. Bosse Eklöf har ju sagt att banan var fem sekunder långsam och då kan man fråga sig om loppet ens skulle ha körts. Han försöker bara hålla igång sin häst, sa Micke Nybrink.

Men varför blev avstängningen så uppmärksammad?

– Det var ett förhållandevis hårt straff och därför blev det uppmärksammat. Man brukar säga att all publicitet är bra publicitet, men det här var ingen bra publicitet. Jag har inte varit med om att någon fått så hårt straff för en sådan här förseelse, säger Bo Hjertsson.

Efter 30 dagars avstängning gjorde Bergh dock comeback på svenska travbanor igen. Han inledde det hela med att vinna två lopp på Solänget.