Storfavoriten: ”Visat att han är den bäste”

Norske stjärnan blir storfavorit på V75 • Tränaren om formen – och hästens flytt till Sverige

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Christer Norin, ALN/TR Bild
Odd Herakles och Lars O. Romtveit

Norske stjärnan Odd Herakles blir storfavorit på V75.

Och efter nästa säsong kommer kallblodshästen flytta till Sverige.

– Han har visat att han är den bäste, säger tränaren Lars O. Romtveit till Trav365.

Den 7 augusti besökte kallblodsstjärnan Odd Herakles Sverige senast.

På V86 från Bollnäs imponerade hästen med Tom Erik Solberg i sulkyn. De vann på 1.19,0 över 1 640 meter med bilstart.

– Det var en otrolig prestation och jag har hört flera så kallade experter sagt att de tycker det är bland det värsta dom sett på en travoval. Såna ord värmer naturligtvis, säger den 69-årige tränaren Lars O. Romtveit och tillägger:

– Att öppna på en 18-tid i tredjespår från spår 12, för att sedan hålla undan mot så bra hästar, ska egentligen inte vara möjligt. Min häst visade verkligen hur bra han var och jag tror de flesta då fick upp ögonen för honom ordentligt.

”Kunde lika gärna blivit seger”

I den senaste starten i Åby slutade Odd Herakles tvåa – med en femstjärnig insats enligt tränaren.

– Han var enastående bra trots ett jobbigt utgångsläge. Vi hamnade långt bak och satt i positionen fjärde utvändigt. Hästen fick gå ute i fjärdespår i sista sväng och var mycket nära att gå förbi finske Tähen Toivomus på upploppet.

– Det kunde lika gärna blivit en seger, men jag är ändå glad för den finske hästen. Jag tycker att det var två prestationer som stack ut och jag unnar kretsen bakom Tähen Toivomus segern, säger Romtveit.

”Borde vara toppchans”

På lördag är Odd Herakles tillbaka på svensk mark igen i V75 från Färjestad. Han startar från spår fem i V75-4, Unionskampen. Och han gör det som storfavorit till att ta hem segerchecken på 300 000 kronor.

– Förutsättningarna är optimala. Han har ofta haft dåliga lägen men nu har vi ett bra spår. Han har slagit dessa hästar förut och visst ska han vara stor favorit. Han tränar fortsatt fint och har tagit senaste loppet väl. Det borde vara en toppchans, säger Romtveit men tillägger:

– Om man ändå skulle säga något som är lite oroande är det hur han tagit resan till Finland med övernattningarna på båten. Jag tror han ska klara det men det är ändå bra att ha med sig att sådant kan påverka.

Flyttas till Sverige

Nästa år tänker Lars O. Romtveit avveckla sin verksamhet. Han kommer ansvara för Odd Herakles under 2020 men sedan kommer kallblodsstjärnan flyttas till Sverige och till Bollnäs-tränaren Fredrik ”Frasse” Fransson.

– Jag har ett stort förtroende för ”Frasse” och vi har i samrådan med ägarna valt att låta honom gå till Sverige från och med 2021.

– Jag fyller 70 år nästa år och kommer att dra mig tillbaka. Det skulle vara underbart att få avsluta på topp och varför inte med en seger i kallblodens Elitlopp ”Elitkampen”.

Bollnästränaren Fredrik Fransson säger så här om det kommande tillskottet:

– Det är helt fantastiskt. Det är självklart ett mycket välkommet tillskott hos mig. Han kommer gå till avel och eventuellt tävla samtidigt, det bestämmer vi senare. Vi har haft lyckade resultat inom vår avelsverksamhet och det är förstås oerhört tacksamt att de väljer mig. Vi är i full gång med planeringen men först ska han tävla ett år till för Lars.

Odd Herakles har vunnit 36 av 106 starter och tjänat 6,3 miljoner.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN