Klassiska banan riskerar att rivas: ”Läget är låst”

Klaus Koch om Charlottenlunds framtid: ”Ett felaktigt beslut kan vara katastrofalt”

Uppdaterad 2022-12-13 | Publicerad 2022-12-12

Charlottenlund travbana utanför Köpenhamn.

Charlottenlund Travbane har funnits sedan 1891.

Snart kan dock banan vara ett minne blott.

Marken är nämligen väldigt värdefull och en försäljning aktuell.

– Läget är låst. Ett felaktivt beslut kan vara katastrofalt, säger Klaus Koch till Trav365.

Charlottenlund Travbane har varit Danmarks kronjuvel under många år. Banan grundades så långt tillbaka i tiden som 1891 och där körs majoriteten av alla storlopp, bland annat klassiska Copenhagen Cup.

Dansk travsport har dock under många år upplevt en tung period med sviktande publiksiffror och minskade prispengar. Nu nås vi dessutom av rapporter om att marken där banan står på sikt kan säljas, och Charlottenlund rivas.

– Det här är en sak som varit på gång sedan 60-talet, så det är ingenting nytt. Banan ligger på väldigt värdefull mark, Köpenhamns motsvarighet till Djursholm (i Stockholm). Den är byggd för 30 000 personer men det kommer vi aldrig mer få uppleva, berättar Charlottenlunds projektledare Klaus Koch för Trav365.

Klaus Koch.

”Då blev det skarpt läge”

Han berättar vidare att det sedan 80-talet, då det kom in ett konkret bud på marken, inte pratats så mycket om att riva banan. Sedan fyra, fem år tillbaka är det dock annat ljud i skällan.

– Då blev det skarpt läge i vår förening, i sällskapet, som äger marken. Medlemmarna i denna har fått rösta och det har varit 50/50. Hälften vill sälja och den andra halvan vill till varje pris att banan stannar kvar. Mer konkret är det inte just nu. Läget är låst.

– Oavsett vad måste vi ha en aktuell detaljplan för hur vi ska gå vidare, och det har vi inte. För egen del önskar jag bara att vi ska kunna få till den bästa möjliga lösningen för sporten på längre sikt. Det är ingen tvekan om att vi har tappat mycket aktiva och uppfödare.

Så det finns en risk att banan rivs i framtiden?

– Ja... det hänger på det politiska läget i föreningen. Styrelsen jobbar just nu med en lösning där banan stannar kvar där den är. Om det parlamentariska läget ändras kanske vi kan flytta banan. I Hamburg har vi inlett en sådan process där travbanan ska flyttas till galoppbanan.

”En mycket komplicerad affär”

Klaus nämner att Charlottenlund ligger lite avsides, med sex kilometer till närmsta motorväg, och menar att det vore en jättestor fördel om den i framtiden, förutsatt att man säljer marken, blir mer lättillgänglig för allmänheten.

Ännu så länge finns det många frågetecken som måste lösas innan några konkreta svar om ”Lundens” framtid kan ges, samt hur en eventuell flytt skulle vara möjlig.

– Man säljer området och för pengarna kan banan byggas någon annanstans. Det finns ett område som ligger 23 kilometer från centrala Köpenhamn, mot väst. Ett bra läge men det är ännu oklart hur mycket det kommer att kosta, och andra demografiska saker som hör till. Det är en mycket komplicerad affär.

När vi frågar vad marken där Charlottenlund står kan tänkas användas till i framtiden så nämns både bostadsområden och stormarknader som tänkbara alternativ.

– Det är det enda som kan ge en tillräcklig avkastning. Industrier kommer inte på tal på något sätt eftersom man skulle vilja bygga trevåningshus men det ges knappast tillstånd till då det är ett skogsområde.

”De är mycket splittrade”

Så vad händer härnäst i frågan?

– Inte så värst mycket men till årsmötet den sista mars nästa år måste styrelsen komma med några konkreta förslag för hur vi ska kunna bevara banan som den är. Vårt största problem just nu är att vi inte har några riktigt bra träningsmöjligheter.

Hur har de aktiva i Danmark reagerat på att Charlottenlund eventuellt kommer att rivas i framtiden?

– De är mycket splittrade. Vissa tycker att det är bara att flytta banan, medan andra menar att vi ska stanna kvar.

Varför tror du att de tycker så olika?

– Det är mycket känslor. För en tränare som Steen Juul så skulle det givetvis vara bra att få en travbana nära hans gård. Axel Jacobsen, däremot, har sitt stall på banan.

Vad tror du en eventuell flytt av banan kommer att innebära för dansk travsport på kort och lång sikt?

– Det vet jag inte. Ett felaktivt beslut kan vara katastrofalt men kommer vi fram till rätt lösning så kan det bli riktigt bra. Det är inte svart eller vitt för mig. Jag kan inte tillåta mig att tänka egoistiskt utan måste rösta på det som är bästa tänkbara för sporten.

”En fantastisk tid”

Klaus Koch bor ett stenkast från banan och brinner för dansk travsport. Han har många goda minnen från Charlottenlund som han besökt sedan 1969 då han var en liten pojke.

Så pass många att han inte kan sätta fingret på sin absoluta favorit under alla dessa år i travets tjänst. Han har dock inte glömt dansk travsports glansdagar en gång i tiden...

– När jag var lärling här på 80-talet så var det knökfullt med hästar och ägare, med höga prissummor i förhållande till det vi har nu. Det var en fantastisk tid, avslutar Klaus.

Följ ämnen i artikeln