Mejla

Mattias Karlsson

Han är nye stjärnan som alla pratar om

Sportbladets Mattias Karlsson inför Åbergs: ”En saga som inletts”

Publicerad:
Uppdaterad:
Ecurie D. vid senaste segern.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Ecurie D. vid senaste segern.

Ecurie D. är redan som fyraåring världens bästa travhäst.

Det är ett nytt djur, en varelse, ett fenomen, en skapelse, ett monster.

I miljonloppet Hugo Åbergs Memorial möter han den äldre världseliten för första gången.

Egentligen vill jag ska skriva att det är ”jag var där”-känsla på förhand och ”gå man hur huse”-läge på Jägersro i Malmö på tisdagskvällen, men den här krönikan ska inte hamna i det ämnet.

Det vi alla fall kan konstatera är att Ecurie D. är en sådan häst som gör folk intresserade av trav.

Som fyraåring är en travhäst fortfarande en äldre junior som inte är fullvuxen och färdigutvecklad.

Att en häst efter bara elva starter möter världseliten kan jag inte påminna mig ha hänt tidigare.

Elva av elva

Ecurie D. kommer till Hugo Åbergs Memorial över sprinterdistansen 1609 meter auto som obesegrad, han har elva vinster på elva starter.

Då handlar det egentligen ändå inte mest om den kittlande resultatraden, utan det är på sätten som han har tagit de här segrarna genom omöjliga uppgifter som är det allra mest fantastiska.

Att kalla honom för klichéer som snackhäst, segerstaplare och ultratalang räcker helt enkelt inte.

Uppsynen har vi inte sett sedan Varenne som är världens bästa travhäst genom tiderna, någon mäktigare unghäst har vi inte sett sedan Viking Kronos som räddade Lutfi Kolgjinis liv.

Svävar vackert

Den här ståtliga skönheten ser ut som något renrasigt – som ett fullblod, som en ridhäst.

Med sin utstrålning, karisma och karaktär ser Ecurie D. ut som något vi inte har upplevt tidigare.

Det allra mest utmärkande draget som alla både intresserade och ointresserade lägger märke till är de långa öronen som står takt upp och rakt fram, de leker hela tiden som långa känselspröt.

Sedan är det stilen där han svävar fram så vackert över banan, även om det fortfarande går att slipa på tekniken eftersom han kan slå sig på framknäna.

Framtidens två stjärnor

Det som jag ändå fastnat för allra mest hos honom är det klassiga intrycket – jag älskar temperamentet, tävlingssuget och självförtroendet.

Redan innan har jag faktiskt skrivit att fransktränade Face Time Bourbon som vann Prix d’Amerique är en ny typ och generation av travhäst, det står jag fast vid för Ecurie D. och Face Time Bourbon har det gemensamt att de inte ser ut som och inte uppträder som andra travhästar har gjort.

Framförallt är det travtekniken på banan som gör att de inte bromsar i kurvorna, utan att de i stället accelererar genom dem.

Karriär i Sverige

Ecurie D. är uppfödd av franske legendaren Jean-Pierre Dubois men blev danskregistrerad, han tränas av norrmannen Frode Hamre och han ägs av svenskarna Marko Kreivi och Süleyman Yüksel.

Tio av starterna har gjorts i Sverige och den elfte var i Finland, förstekusk är Björn Goop.

Ulf Ohlsson fick köra första loppet och en närmast chockad Erik Adielsson (”jag skulle ljuga om jag sa att jag inte kunnat köra under 1.09,0”) körde 1.09,2 med krafter kvar i Fyraåringseliten på Solvalla under Elitloppshelgen, han var snabbast under hela helgen.

I Fyraåringseliten körde Björn Goop egentränade och Peter ”Foppa” Forsberg-ägda Aramis Bar och i Åbergs kör han egentränade Vitruvio, så Erik Adielsson kör för andra gången under tisdagskvällen.

Björn Goop som förstekusk på både Face Time Bourbon och Ecurie D. kan få ett tufft val framöver.

För Ecurie D. är en häst både för Elitloppet den sista söndagen i maj och redan för Prix d’Amerqiue på Vincennes i Paris den sista söndagen i januari.

Tuffaste motståndet

I Åbergs möter Ecurie D. ett mycket högklassigt och underhållande startfält: nye formtoppade superstjärnan Tae Kwon Deo som kan ge Adrian Kolgjini hans första seger i största hemmaloppet, nya superstoet Double Exposure som är Daniel Redéns nya Delicious U.S., hårdingen Cokstile som var tvåa i mål i Elitloppet efter Propulsion, femårige hemmahästen Campo Bahia som är en annan blivande världsstjärna och Frode Hamres Ble du Gers som föräras med gangsterkusken Jos Verbeeck i sulkyn.

Enligt min loppanalys blir det Double Exposure som rusar till ledningen före Vitruvio och Racing Mange, det blir ändå svårt att stå emot hela vägen mot ursinniga spurtare som Ecurie D. och Tae Kwon Deo som båda tål att springa i hög fart en längre sträcka.

Det brukar oftast bli högt tempo i det här loppet den sista tisdagen i juli, Ecurie D. kan öppna bra och kommer att komma före stallkamraten Ble du Gers från bakspåren och komma igenom bra till en slagkraftig position.

Vitruvio är hästen som utvändigt Double Exposure kommer att sätta hårt tryck på loppet.

Lutfi Kolgjini som hade Ecurie D. på sin gård i Vomb som tvååring säger att en fyraåring inte har hårdheten att vinna från bakspår mot världens bästa sprinters, men med det extra som Ecurie D. har visat upp så tror jag inte att det är så stor nackdel och jag rankar honom ändå etta i loppet.

Ecurie D. är både fysiskt och psykiskt stark samt modig nog att vinna med de här förutsättningarna.

Hetast och bäst

Den legendariske sagohästen Legolas hade 19 raka segrar i inledningen av karriären i början av 1980-talet, när han som femåring för första gången mötte världseliten och var tvåa bakom franske Ideal du Gazeau i VM-loppet på Roosevelt Raceway i New York.

Obesegrade hästar har alltid varit något speciellt och mytomspunnet inom den här sporten.

Ecurie D. skulle bli den fjärde fyraåringen efter USA-importerna Noble Action, Peace Corps och Kosar att vinna Åbergs.

För mig hade Ecurie D. vunnit Elitloppet redan i år, för mig är han världens både hetaste och bästa travhäst.

Lär er namnet

Det här blev en ogenerad kärleksförklaring, jag har helt tagen och får sådan puls av det vi har sett av honom.

Ecurie D. är en häst som gör travet extra kul och extra häftigt.

Det är en saga som har inletts och som fortsätter på tisdagskvällen.

Det enda som är ledsamt är att vi inte får uppleva det live på plats och som en folkfest i sensommarsolen.

Ecurie D. är inte lika vackert namn som Legolas, Ina Scot eller Järvsöfaks, men alla måste nu veta vem Ecurie D. är.

Förstapriset i Åbergs är stiliga 1 609 000 kronor.

Min rankning i Hugo Åbergs Memorial 2020: 1) 10 Ecurie D., 2) 2 Tae Kwon Deo, 3) 4 Double Exposure, 4) 5 Vitruvio, 5) 1 Cokstile.

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE