”Läkarna förstår inte hur min kropp orkar”

Paralympiern Philip Jönsson om obotliga muskelsjukdomen • Travintresset • Inviger Paralympiatravet: ”Sopar banan”

Publicerad 2023-05-04

Paraskytten Philip Jönsson, vinnare av Sportspegelpriset vid Idrottsgalan 2022, ska inviga Paralympiatravet.

Paraskytten Philip Jönsson tog Sveriges enda guld i Paralympics i Tokyo 2021.

Trots sin allvarliga sjukdom vägrar han att låta sig nedslås.

I en stor intervju med Trav365 berättar han om vägen mot framgång, sina drömmar och helgens stora trav- och galakväll på Åby.

– Jag har aldrig känt mig funktionshindrad, säger den 29-årige mästerskytten.

29-årige paraskytten Philip Jönsson nådde ett av sina drömmars mål för två år sedan då han tog Sveriges enda guld i Paralympics i Tokyo.

Bragdinsatsen bidrog till att han bland annat premierades med Sportspegelpriset vid Idrottsgalan 2022.

Philip har sedan födseln levt med obotliga muskelsjukdomen ”Duchennes muskeldystrofi”, en ovanlig, progressiv och ärftlig åkomma som gör att hans muskelceller bryts ner och ersätts av bindväv och fett.

Mirakelkroppen: ”Väldigt unik”

Trots att det finns en del svårigheter i vardagen och att vissa av kroppens organ bara fungerar till en bråkdel, så är det inget som Philip själv lägger någon större vikt vid.

I stället ligger fokus på tävlingsmomentet, träningen och att hela tiden vara en så positiv människa som det bara är möjligt.

– Min kropp är väldigt unik, läkarna förstår inte hur den orkar. De är minst sagt lite förbryllade emellanåt. De undrar hur jag kan vara så positiv och inte vila något när jag bara har 10–15 procents lungkapacitet och ett hjärta som inte alls mår bra. Jag begriper mig inte heller på min kropp. Skulle jag lyssna på experterna så skulle jag inte klara av att resa och tävla. Men samtidigt vet jag att jag sakta, sakta blir sämre, berättar Philip för Trav365.

Din inställning till livet går alltid i en positiv anda. Hur lyckas du?

– Jag försöker sprida kärlek och positivitet. Varför ska man vara ledsen om man kan vara glad? Jag har egentligen aldrig känt mig funktionshindrad fast jag nästan borde ha gjort det. Det här är en naturlig del av mig, jag föddes med sjukdomen.

– Visst kan jag vara tjurig och sur men aldrig mer än en timme. Då kan det vara bra att ha familjen att luta sig emot. Jag har också haft turen att aldrig bli mobbad i skolan.

Philip Jönsson

Skyttet: ”Blir på lika villkor”

Philip Jönsson har inte ens fyllt 30 år och kan trots sin ringa ålder blicka tillbaka på flera stora framgångar inom sportskytte, en sport han tidigt fick upp ögonen för.

Den 0,5 millimeter stora punkten är uppdelad i tio mikroskopiska cirklar och det är den mittersta, den som i princip bara finns i metafysiken, som är målet för de 60 skotten.

– När jag var sex, sju år spelade jag fotboll och innebandy som alla andra men sedan sa kroppen i från och då hittade jag skyttet. Det var en idrott som jag kunde utföra på mina villkor. Det är inte jättemånga sporter du kan sitta ner inom. Men här kan man vara vem som helst och tjusningen är att det blir på lika villkor, gammal som ung, funktionshindrad eller inte, säger 29-åringen och fortsätter:

– I dag tränar jag fyra pass i veckan, varje gång en eller två timmar. Då är det 100 procent skytte och matchliknande träning. Det är extremt små marginaler där minsta tanke på något annat blir helt fel. Sedan sysslar jag med mycket som jag inte kallar träning men som ändå är viktigt för att allt ska fungera. Bland annat inhalerar jag koksalt för att jag ska må bra.

Philip Jönsson hittade tidigt skyttet, en sport som kan utföras på lika villkor. Bilden från 2015.

”Kändes helt kört”

Kan du berätta om guldet i Paralympics och priset du fick några år senare på Idrottsgalan?

– När jag tog guld i Tokyo blev allt så konstigt den veckan, med hela resan under pandemin. Fyra dagar innan hade jag jätteproblem, inte en tillstymmelse att ta mig ner till siktet samt att jag behövde använda ett visir i stället för munskydd på grund av min dåliga lungkapacitet. Då kändes det helt kört. Fick bygga om allt på geväret, byta skjutställning.

– Men vinnarskallen tog mig till final och sedan vann jag. Det var en otrolig lättnad och glädje. Att sedan få Sportspegelns pris, att uppmärksammas för det man gjort, var väldigt stort för mig. Mamma och pappa var med i Tokyo och vi är ett väldigt bra team.

Hur går planerna med att försvara ditt guld i Paralympics nästa år?

– Om cirka tre veckor ska jag till Korea för att försöka ta en direktplats. Jag är inte garanterad att vara med utan måste kvala. Jag har varit nära flera gånger att ta en plats. Men nu hoppas jag att det löser sig.

Philip Jönsson ska göra allt i sin makt för att försvara sitt OS-guld nästa år.

Galanervositeten: ”Bra på att dölja”

Till helgen reser Philip från sin hemstad Mariestad till Mölndal, strax utanför Göteborg.

Parasportgalan 2023 avgörs på Åbytravet under fredagskvällen och under lördagen ska sportskytten närvara, inviga och hålla ett öppningstal inför V75 och miljonloppet Paralympiatravet.

– Fredag lunch åker jag ner till Åby. Det blir röda mattan och mingel med lite käk. Jag älskar verkligen galor och att få klä upp sig. Jag är väldigt intresserad av just matlagning. Det är klart man är nervös inför en sån här helg men jag tror jag är bra på att dölja det. Det är lika med skyttet, jag är extremt nervös men kan dölja det och fokusera.

Kan du berätta om ditt travintresse och kanske bjuda oss på en vinnare på V75?

– Jag är uppväxt med trav på lördagar. Pappa och hans bröder har haft en tävling där de spelade under ett helt år, där vinsterna gick till en resa till StoChampionatet. Jag har varit med de senaste tio åren. Man känner sig alltid som en miljonär innan loppen. Spelet har kostat mer än det smakat om man säger så.

– I V75–7, Paralympiatravet, där tror jag Björn Goop och favoriten San Moteur bara sopar banan med de andra. Han vinner om han inte är sjuk.

Sportbladet sänder Parasportgalan 2023. Här kan du läsa mer om fredagens galakväll. Den exklusiva sändningen startar 20.00.

Philip Jönsson tror San Moteur laddar upp inför Elitloppet med att vinna Paralympiatravet.

Följ ämnen i artikeln