Malmrot: ”Man tar åt sig av personliga påhopp”

Solvallas sportchef i stor intervju om livet i travets tjänst: ”Är det verkligen värt det här?”

Publicerad 2023-04-24

Anders Malmrot har bråda dagar som sportchef på Solvalla. Det är bara dryga månanden kvar till årets största travfest: Elitloppet. I en större intervju med Trav365 berättar han om pressen, hoten och vad som är roligast med jobbet.

Solvallas sportchef Anders Malmrot upplever sin mest hektiska tid på året.

För sjätte året i rad har han ansvaret om vilka hästar som får, och inte får, vara med i Elitloppet.

Med det följer ofta kritiska röster.

– Klimatet på sociala medier är tufft. Man tar åt sig av personliga påhopp, berättar Anders som gjort resan från tipshörnan på OKQ8 till trav-Sveriges mäktigaste sportchefsjobb.

Anders Malmrot har bråda dagar.

Om lite drygt en månad står vår största och viktigaste travhelg för dörren, och Solvallas sportchef har fullt upp med att hitta fyrbenta deltagare värdiga hans 16 rosa biljetter.

Något som säkerligen kommer med en hel del press från gemene man ute i stugorna.

– Klimatet på sociala medier är tufft. Jag kände efter de tre första åren: ”Är det verkligen värt det?” I och med rollen som man har så blir man väldigt offentlig i Elitloppets ljus. Jag har med åren lärt mig att sortera. Strunta i det där, lägg det bara åt sidan. Känn dig trygg i det du gör, säger Anders.

”Väldigt tråkigt – får stålsätta sig”

Var det så att du i början av din karriär som sportchef kanske lade f ö r mycket fokus på det som skrevs om dig i sociala medier?

– Ja, lite så är det. När man kommer in i en ny roll och verkligen känner hur stort det är med Elitloppet, då var det nog så att jag tittade och läste om vad alla skrev. Med tiden har jag lärt mig att inte ta åt mig av vad vissa skriver.

I samband med en intervju i Expressen avslöjade Malmrot, som då arbetade för Kanal75, att han mottagit flera grova sms från en arg spelare.

– Det var lite otäckt en period. Då var det en person som skickade ett sms och skrev: ”Jag önskar att du dör i cancer.” Men jag sparade meddelandena och skrev till slut tillbaka att jag hade kvar allting och att jag skulle polisanmäla om det fortsatte. Då slutade han skriva, berättade han 2017.

För Trav365 utvecklar Anders om vad det innebär att inneha en så pass offentlig yrkesroll, där det omöjligen går att förskonas från oliktänkande åsikter.

– Det som skrivs (om mig) på olika sidor går det inte att göra något åt, men när man får personliga påhopp via sms, Messenger och WhatsApp – då känns det ju väldigt tråkigt. Man tar åt sig. Det är dock en del av branschen och man får stålsätta sig.

Anders Malmrot blickar ut över Solvalla.

”Jag tog inte så allvarligt på det...”

Vilken är den vanligaste kritiken du får höra?

– Den svänger från år till år. Börjar jag bjuda in hästar från Sverige så får jag kritik för att det ska heta ”Solvallas Internationella Elitlopp”. Nu i år, då jag bjöd in fyra raka utländska bidrag, så får jag kritik som: ”Duger inte våra svenska hästar?”

I fjol delades den sista rosa biljetten ut efter en telefonomröstning, där folket fick välja ut sin favorit. Flest röster, hela 79 procent, fick Night Brodde som tackade för det genom att kvala in till finalen.

Alla var dock inte lika nöjda med upplägget. Bland annat valde Jägersrotränaren Adrian Kolgjini att dra sig ur omröstningen med sin Upstate Face och jämförde detta med ”Melodifestivalen”.

– Jag tog inte så allvarligt på det och det kan bli så att ”Folkets Häst” fortsätter även i år om jag känner att det finns tre eller fyra som aspirerar på den sista platsen. Ser man till intresset som blev förra året så var det en succé, med över 50 000 unika röster. På så vis tycker vi på Solvalla att det fick ett otroligt genomslag.

Största oron: ”Att det ska regna”

När vi känner Anders på pulsen om vad han är mest stolt över att ha uträttat under sina 5,5 år på posten så lyfter han gärna fram beslutet att begränsa kuskstyrningarna i Elitloppet till en per upplaga.

– Vi ser Elitloppet som ett lopp, med en häst, en kusk, ett ekipage. På så vis ger man fler kuskar chansen att köra.

Vad är egentligen roligast med ditt yrke?

– Det är så många delar i det men jag gillar verkligen loppen som körs under hela våren, då jag får vara på plats och se de här fantastiska hästarna. Jag trivs väldigt bra i den miljön, att prata med tränarna och knyta kontakter.

Och vad våndas du mest över?

– Att det ska regna under Elitloppssöndagen. Det lägger lite sorti på stämningen. Sedan vet jag att ju mer det drar ihop sig mot den 16:e inbjudna hästen så blir det trängre och trängre, med fler som trycker på.

”Travet har blivit mitt liv”

Malmrot växte upp i Krokom och brukade som ung grabb följa med farsan till Bergsåker, Dannero och Östersund. Där och då kläcktes intresset för våra fyrbenta vänner och under årens lopp har 51-åringen varit med och delägt uppskattningsvis 30-40 hästar.

– Jag började med att äga kallblod när jag var i Östersund. Sedan har jag varit delägare hos Stefan Persson och resan med Nicolas Cake, som jag gjorde ihop med vännen Per Holmgren och våra jämnåriga barn, var otroligt rolig. Den sprang in över en miljon och vann tre raka på V75.

– Travet har blivit mitt liv. Jag är min mamma och pappa tacksam för allt de gjort under min uppväxt. Det var en fantastisk tid när vi packade bilen på söndagsmornarna och åkte tillsammans, oftast till Dannero. Jag har träffat otroligt många människor under alla de här åren. Hela den miljön, med auran runt en travbana, är något som jag verkligen inte skulle vilja vara utan.

Pappa Harry är fortfarande vid god vigör och vi gissar att den travtokige gentlemannen inte missar chansen att i år besöka Solvalla under Elitloppshelgen.

– Han gillar vardagstravet mer, då han kan få lugn och ro. Pappa får fortfarande en årsprenumeration på Travronden i julklapp av mig varje år och älskar när det dyker upp kallblodslopp på V64 eller inom lunchspelet, då lirar han.

”Var tid har sin charm”

Anders började sin resa inom travet på spelhörnan i en lokal OKQ8-station. Sitt stora genombrott fick han under sina år som expert på Kanal75, även om han själv inte gillade den titeln och hellre föredrog ”spelrådgivare”.

Saknar du någonsin den tiden?

– Var tid har sin charm. När jag var där tyckte jag att det var mitt drömjobb. Det var en härlig tid men när jag fick frågan av Solvalla att ta rollen som sportchef så kunde jag inte låta bli.

När Malmrot inte jobbar sex- eller sjudagarsveckor blir det mer än gärna fotboll på tv, och då helst favoritlaget Liverpool. Mycket till ledighet eller semester kan en sportchef på Sveriges största travbana inte förvänta sig denna årstid.

– Jag vågar inte ens tänka på hur många arbetstimmar det blir i veckan. Det gäller att hitta de här andningshålen när man får ledigt en söndag och kan sticka iväg någonstans för att bara andas och vara.

– Min son jobbar hos Claes Sjöström i Rimbo. I år har jag åkt ut dit för att titta ut över hagarna, då får jag sinnesro. Känslan att stå och gosa med hästar är svårslagen.

Döpte dottern – efter en häst

Nämnde Viktor Malmrot ser ut att gå en ljus framtid tillmötes och vann under fjolåret åtta travlopp. Han verkar ha ärvt både pappas bollkänsla, Anders spelade nämligen i division tre under sina glansdagar för många år sedan, men också intresset för hästarna.

– Det är jätteroligt. Jag trodde inte att han skulle bli aktiv på det här sättet, även om han alltid haft en blick för hur loppen går till. När Viktor var nere en sommar och började köra åt Stefan Persson så sa han att det var det häftigaste som han hade gjort.

När tror du att vi får se grabben din köra häst i Elitloppet?

– (skratt) Jag hoppas att det blir någon gång. Det skulle vara helt fantastiskt om man fick uppleva det och en pappadröm för mig.

Att sportchefen har hästar på hjärnan blir extra tydligt då han en gång i tiden lyckades övertala frun sin om att döpa dottern, som går vuxenkurs på Solvallas travskola, efter Robert Berghs supermärr Hilda Zonett.

Hilda, då, och inte Zonett.

– Hon hade inga invändningar och tyckte att det var ett väldigt fint namn.

Nobbade frun andra hästnamn innan hon till slut godkände Hilda?

– Jag kommer faktiskt inte ihåg vilka andra namn som stod på listan. När vi såg att det var en tjej var vi nog rätt säkra på vad hon skulle heta.

”Det känns lite overkligt”

Anders har sett alla Elitlopp utom ett sedan 1989. Den gången tvingades Anders göra lumpen. Och det var ingen dussinupplaga han gick bet på.

– Mack Lobell 1990, så illa var det. Man kunde bara gilla läget.

Hur laddad är du inför vad som komma skall?

– Otroligt, och jag har haft en bra känsla under hela Elitloppsuppbyggnadstiden. Både runt inbjudningarna och publikintresset.

Hur skulle du sammanfatta den här resan som du har gjort från OKQ8 till drömjobbet på Solvalla?

– Det är sällan man reflekterar så men det är klart att det känns lite overkligt. När man var ung brukade man sätta upp Elitloppsfälten på papper, och nu är jag den som bestämmer vilka som ska vara med. Jag är både glad och tacksam över att ha fått chansen och har travsporten att tacka för väldigt mycket.

”Då får de övriga hålla i sig”

Som sportchefen redan nämnt, var tid har sin charm. Men ännu så länge verkar det inte finnas några som helst planer på att se sig om efter andra jobb.

– Jag har inte alls tänkt på hur länge till jag vill vara sportchef på Solvalla. Det rullar på och nu är det fullt fokus på det här årets Elitlopp, för att sedan tänka på nästa. Jag är glad för det som är just nu och hoppas få fortsätta känna så.

Vi kan givetvis inte släppa Elitloppsgeneralen utan att fråga honom om vem han tror står som slutsegrare sista söndagen i maj.

Malmrot är ju i grund och botten en framgångsrik tippare som för ett antal år sedan spelade in 5,5 miljoner på V86 åt 200 lyckliga andelsköpare.

– Jag brukar inte uttala mig om sånt men den speeden som San Moteur visat... Jag hoppas verkligen att han får ha sin bästa dag i Elitloppet. Då får de övriga hålla i sig, avslutar Anders.

Elitloppet körs söndag 28 maj på huvudstadsbanan Solvalla.

Följ ämnen i artikeln