”Gjorde ett otroligt lopp – kan slåss om segern”

Tomas Malmqvist om sitt succéår, framtiden och hästen som kan vara något för Elitloppet: ”Han kan mycket väl bli en stjärna”

Publicerad 2022-01-29

Tomas Malmqvist efter en seger på Vincennes. I dag kämpar hans Express Jet i Prix du Luxembourg.

Tomas Malmqvist har fått en nytändning i sitt travliv tack vare en större filial i Frankrike.

Under fjolåret sprang hans hästar in drygt 17 miljoner kronor – ett nytt rekord för Jägersro-tränaren.

– Jag letade efter något annorlunda i livet och kände att det behövdes en extra krydda, säger Tomas till Trav365.

Tomas Malmqvist, en av landets skickligaste hästkarlar, skördade under fjolåret stora framgångar och drog in drygt 17 miljoner till sina glada hästägare – mer än dubbelt så mycket som de två åren dessförinnan.

– Rent siffermässigt har det givetvis varit väldigt bra, med många fina framgångar, men man är ändå alltid missnöjd, ha ha. Som mest hade jag innan fjolåret kört in nästan 15 miljoner, och många år legat kring åtta, nio. I år hoppas jag slå 2021 års siffror, berättar Tomas för Trav365.

Just i dag är han på väg till en auktion där fem av stallets hästar är till salu.

– Det är runt 200-300 tävlingshästar som går under klubban. Vi vill inte ha för mycket hästar och måste sälja några för att ha plats med de yngre.

Tomas har fuskat med franskan

Malmqvist har sedan några år tillbaka lagt ner mycket krut på sin runt 65 hästar stora filial i Frankrike och håller till på en gård tre timmar från Paris. Intresset för fransk travsport började, enligt Tomas själv, för antingen sju eller åtta år sedan och inledningsvis handlade det bara om sporadiska besök i Frankrike.

– Under en period åkte vi ner med fyra hästar, som sedan blev åtta och så plötsligt ett 20-tal eftersom det gick så bra. Det är ett annorlunda och roligt upplägg här nere när man, som jag, hållit på så många år med samma sak. Dessutom är prispengarna betydligt högre. Sedan två år tillbaka har jag min största verksamhet i Frankrike, och cirka 20 hästar i Sverige.

Hur går det med dina studier i det franska språket?

– Uruselt! Jag måste erkänna att jag inte lagt manken till och klarar mig väldigt bra på engelskan. Det första ordet jag lärde mig på franska var ”merci” men kan inte komma på något travrelaterat på rak arm.

Hur står sig det franska köket jämfört med det svenska?

– Jag gillar det svenska, det gör jag, men här nere är mycket fantastiskt och annorlunda.

Blodpudding och pyttipanna tycks ha ersatts av grodlår och sniglar men ingen verkar nöjdare med flytten än Malmqvist själv. Han tillbringar i regel tre veckor i sitt nya hemland, en vecka i Sverige och sedan tillbaka till Frankrike. Det upplägget fungerar utmärkt och han är inte främmande för att permanent bosätta sig i sitt nya hemland.

– Så kan det mycket väl bli och beror helt och hållit på vilken kvalitet jag kommer att ha på hästarna hemma. Så länge jag har bra personal i Sverige så känner jag mig trygg.

”Tack vare Björn Goop som jag fick chansen”

Det nya stallet i Frankrike omges av en sagolik natur och det är perfekta träningsmöjligheter. Dessutom tillåter klimatet att hästarna kan vara utomhus dygnet runt.

Saknar du inte långa brodd i skorna och isbanor?

– Du vet, jag är från Skåne och slipper ju sådant där. I Frankrike är det massvis med banor, runt 200. De går upp, de går ner, de går till vänster och till höger. Loppen är annorlunda och har stora fält. Det är tävling, helt enkelt.

Hur svårt är det att slå sig in i den absoluta tränareliten i Frankrike?

– Visst är det tufft och väldigt kulturrotat. Jag har haft turen att komma en bit på vägen men under vintermeetinget är det svårt att vinna lopp. Varför inte fler svenska tränare tagit chansen vet jag inte, men Sverige har en fantastisk sport som är helt otrolig i förhållande till prispengarna. Här körs det inte lopp med förstapris lägre än 50 000 kronor, oftast är det det dubbla, och vi har jättemycket lopp att tävla i.

En stor förklaring till Jägersro-tränarens stora framgångar under fjolåret är hårdsatsande Matthieu Millet, mannen bakom Ecurie Hunter Valley. Under 2019 köpte han gården Belfonds av Jean-Etienne Dubois och valde att satsa på Malmqvist som tränare.

– Mr Millet är ganska ny inom sporten och har inte hållit på längre än fem år eller så. Han behövde en tränare och det var tack vare Björn Goop som jag fick chansen. Det är framför allt våra nyblivna tvååringar som har lite bättre stam och det finns även flera bra treåringar. Naturligtvis är det smickrande att han valde mig.

– Jag letade efter något annorlunda i livet och kände att det behövdes en extra krydda. Nu är det dessutom mycket roligare att jobba hemma.

Empire – en häst för Elitloppet?

Bland ungdomarna i stallet är det kanske en duo som sticker ut lite extra. Jazzy Perrine och Jolly Roger har precis fyllt tre år och visar båda upp en potential som räcker och blir över.

– För dagen är faktiskt Jolly Roger Frankrikes bästa treåring i monté och Jazzy Perrine landets främsta treårssto. Hon är kanske rentav topp tre i hela kullen. Vi har sju, åtta stycken treåringar som vi tror kan hävda sig bra.

Tomas plockar fram miljonärer på löpande band. En som vi svenskar har järnkoll på är danskfödde Empire. Han är lika vacker att titta på som han är kapabel. Här låter det minst sagt uppåt inför framtiden.

– Han kan mycket väl bli en stjärna och är på väg dit. Han fick en pust inför vintern och gick väldigt bra senast, även om det blev ett för tufft upplägg. Han startar på söndag och kan vinna.

Kan Empire rentav vara en häst för Elitloppet?

– Ja, det kan han. Elitloppet, Copenhagen Cup, Hugo Åbergs Memorial eller något liknande större lopp i Danmark eller Sverige. Det är en målsättning jag har. Hugo Åbergs kanske är ett större mål än Elitloppet eftersom det bara är ett heat, men kommer det en inbjudan så kanske man tänker om?

Bland övriga äldre hittar vi exempelvis Calle Crown och Express Jet. Båda går ut i helgens klassiska lopp Prix du Luxembourg och han tycker sig ha åtminstone en segerkandidat.

– Express Jet gjorde ett otroligt lopp senast men hade oturen att sitta fast i sista sväng. Annars är han nog tvåa, trea och kvalar in till Prix d'Amerique. Vi var nära där. Han har ett bra spår nu och borde ha lite chans att vara med och hugga om segern. Det är därför vi är här, för att tävla i de större loppen.

– Calle Crown tappade form för några månader sedan men känns toppfin i jobben nu. Han har ett för dåligt läge för att kunna vinna men jag tror att han kommer att göra ett jättebra lopp.

Just Express Jet stod för en toppinsats i sin senaste start i Prix de Belgique och drömmen om Prix d'Amerique fanns inom räckhåll.

– Det hade varit jättekul att vara med på söndag men tyvärr var han första reserv på listan. Han hade kanske kunnat vara fyra, femma med en bra resa och vi får komma igen nästa år. Jag har varit med en gång tidigare, med Tumble Dust, men tyvärr blev det startgalopp då.

”Jag var inte så överraskad”

De svenska bidragen lyser med sin frånvaro i det största och tuffaste travloppet av de alla. Endast Robert Bergh tar chansen med sin Power men i övrigt har vi svenskar inte mycket att hålla tummarna för. Kan det vara så att svensk travsport blivit ifrånsprungen av den franska?

– Jag tror nog att de svenska hästarna står sig bra men de har ju en säsong som varar från april till november. Någon gång måste de vila och de franska hästarna tävlar inte samtidigt som våra. De har sina storlopp under vinterhalvåret.

När tror du att vi får se en svensktränad häst vinna Prix d'Amerique?

– Det skulle vara Empire i så fall, säger Tomas och skrattar gott.

Det har inte undgått någon att Frankrikes kanske bästa häst genom tiderna, den av Sebastien Guarato-tränade Face Time Bourbon, lagt tävlingsskorna på hyllan och därmed missar helgens travfest. Beskedet slog ner som en bomb för många, men inte för Tomas.

– Jag var inte så överraskad. Han är en av de bästa hästarna som jag någonsin sett men har inte varit lika bra på slutet. Det har varit väldigt tyst om honom i år och jag har en känsla att detta har varit på gång länge. Hela travvärlden kommer att sakna honom och det blir ett stort tomrum att fylla.

Slutligen, vem vinner på söndag?

– Prix d'Amerique är i år mer öppet än någonsin. Jag tror dock att Etonnant vinner. Han är en fantastisk häst som tål tuffa upplägg och har slagit Face Time Bourbon. En uppstickare tror jag att Hohneck kan vara. Power får nog rikta in sig på att vara fyra, femma, avslutar Tomas.