Chefsveterinären: ’Har samlat in mycket bevis’

Uppdaterad 2015-04-20 | Publicerad 2015-04-16

Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström

Magnus Dahléns häst Calvados In ströks från V75 och står nu med startförbud – efter att Svensk Travsport gjort ett oanmält besök på Dahléns gård.

Utredning pågår, men chefsveterinären Göran Åkerström kommenterar fallet för Trav365.

– Man tar inte ett sådant här beslut om man inte har goda grunder för det, det är självklart, säger Åkerström till Trav365.

Det var i lördags på Jägersro som travhästen Calvados In skulle startat på V75.

Men hästen ströks ur loppet – sedan Svensk Travsport gjort ett oanmält besök på proffstränarens Magnus Dahléns gård.

– Det är fruktansvärt obehagligt, kommenterade Dahlén själv händelsen för Trav365 under tisdagen.

Nu berättar Svensk Travsports chefsveterinär, Göran Åkerström, varför beslutet togs att stryka Calvados In från V75 och sätta startförbud på hästen.

”Långt gången åtgärd”

– Man stänger inte av en häst innan start om man inte har goda grunder för det, det är solklart. Utifrån de observationer och de fynd vi har gjort så tog jag det här beslutet tillsammans med vår jurist Göran Wahlman. Det är en långt gången åtgärd som vi tagit, och man måste har torrt på fötterna om man gör det. Det här drabbar ju inte bara aktuell tränare, utan även hästägare och även spelare, säger Göran Åkerström till Trav365.

Vad är det som händer just nu?

– Det är egentligen inget nytt, mer än att utredning pågår. Vi går igenom observationer, förhör och bevis för att få en uppfattning om hur vi ska gå vidare i fallet.

”Litet team”

Vet du när utredningen mot Magnus Dahlén kan vara klar?

– Det vet jag faktiskt inte, det får ta den tid det tar då vi vill ha en bra utredning. Personer har förhörts och kanske ska förhöras igen. Det kan även dyka upp nya namn att förhöra och det tar sin tid. Vi jobbar så fort vi kan. Två personer jobbar heltid och olika experter är inkopplade plus det jobb labbet lägger ner. Vi är ett litet team på en handfull människor och då tar det tid när vi även sköter djurskydd och smittskydd.

Kan du mellan tumme och pekfinger säga på ett ungefär, hur lång tid utredningen kommer ta?

– Jämför man med hur lång tid polisutredningar kan ta i samhället så är vi ändå relativt snabba. Vi prioriterar sådana här fall men jag vågar inte säga hur lång tid det tar.

”Nils Enqvist typexempel”

Vad var det som fick er att göra ett oanmält besök hos Magnus Dahlén?

– Vi kommenterar aldrig sådant. Med vårt nya anti-dopning program genomför vi när vi är helt igång, hundratals oanmälda med ett uttalat mål att säkerställa djurskydd, lika villkor och spelsäkerhet. Tidigare har vi mest tagit prover på hästar efter start. Det har fungerat länge och gett oss en bra grund men världen har förändrats radikalt de senaste åren.

Kan du utveckla?

– Tillgänglighet på nätet. Det finns webbutiker som specialiserat sig på att sälja fuskpreparat. Vi har också ett stort inflöde av veterinärer från andra länder som kommer med andra etiska normer, där man kanske inte har den här strikta synen på behandlingar, karenstider och vilka preparat man använder. Man försöker helt enkelt hitta genvägar, och vissa har till och med det som affärsidé. Fallet med Nils Enqvist är ett typexempel på det.

Vad innebär det för er?

– Det här gör att vi måste arbeta annorlunda, och vi har ett uttalat mål att förhindra fusk. En stor del av de prover vi tar utanför tävlingsbanan och även på tävling är slumpade, andra är riskbaserad och några tas utifrån information om enskilda fall. Riskbaseringen bygger på vilka kreterier som medför ökad risk för att en häst ska dopas. Det kan exempelvis finnas kopplingar till spel, och därför har vi en utökad bevakning även på spel tillsammans med ATG. Vid snabba oddsförändringar i kombination med en ovanligt bra prestation av en häst så går det ett larm och hästen provtas.

”Högsta nivå”

– När de gäller de oanmälda besöken så kort inpå start som i fallet med Magnus Dahlén så kan det vara en slump, det kan vara riskbaserat, och det kan vara efter en inkommen anmälan. Vi kommenterar aldrig vilket, förutom om anmälan kommer från polisen eller länsstyrelsen.

Vad krävs för att ni ska göra ett oanmält besök, kan vem som helst bara ringa och lämna ett anonymt tips och så åker ni dit?

– Nej, givetvis inte. Vi värderar anonyma tips som kommer in, vi värderar alla tips som kommer in. Högsta nivå är om en polis, måldomare, någon som har en offentlig ställning, en länsveterinär, djurskyddsinspektör eller någon vi känner väldigt väl och som kommer med uppgifter om något de själva sett och kanske har en bild på. Det är den högsta gradering av tips vi kan få och det garanterar en åtgärd. Längst ned på skalan har du en anonym uppgiftslämnare som vi inte kan spåra på något vis, och som säger något som både är osannolikt och som det inte finns indikationer på: Det finns inte något som styrker tipset över huvud taget. Lyckas man få telefon eller mailkonakt med de här personerna och frågar om de själva sett något, eller om någon i deras närhet sett något, då brukar svaret oftast bli nej och de brukar faktiskt backa lite från sitt påstående.

”Saknar grund”

– De flesta anmälningar vi får in, främst djurskyddsanmälningar, saknar grund. Länsstyrelserna upplever samma situation. Ibland upptäcker vi att det finns ouppklarade affärer och relationsproblem bakom ogrundade anmälningar. Verkligt tråkigt då det ändå tar resurser från oss, säger Göran Åkerström.

Följ ämnen i artikeln