– Så fort det drabbar dem går de ut i media

Uppdaterad 2014-06-12 | Publicerad 2014-06-11

Jörgen Westholm och Mats Ulriksson hyllar breddtravet: ”Oerhört viktig del i svensk travsport”

Flera V75-kuskar hotar att sluta med trav på grund av Svensk Travsports införande av ”breddtrav”.

En som inte håller med sina kollegor är proffstränaren Jörgen Westholm – som hyllar nya systemet.

– Så fort det drabbar dem själva måste man ut i media och skrika. Jag tycker alla ska komma med synpunkter och hjälpa till att göra en bra utvärdering av det här tillsammans med Svensk Travsport innan man kritiserar, säger Westholm till Trav365.

Få största travnyheterna i din mobil. Så skaffar du ”Travpushen”.

Toppkuskarna Tony Wallin, Bo Eklöf, Patrik Nygren och Daniel Olsson gick i veckan ut med kritik på Trav365 mot Svensk Travsports införande av ”breddtrav”.

En förändring i tävlingssystemet, ett divisionssystem med tydligare uppdelning mellan bredd och elit. Breddloppen är till för de kuskar som inte kört mer än 150 lopp om året och från dessa lopp är toppkuskarna utestängda.

Kuskarna menade ett de inte kan få ekonomin att gå ihop om det fortsätter som det är nu.

– Man skulle ju egentligen lämna in licensen på en gång. Men man hoppas ju att de (Svensk Travsport) ska ta sig i kragen innan man gör det. Och jag är inte ensam om att tycka så, sa Umåker-proffset Patrik Nygren.

– Vi har inte råd att köra, vi får betala för att jobba. Förut kunde vi köra fem-sex hästar per tävlingsdag, nu kanske vi får åka och köra en-två hästar, det går inte, fortsatte Bo Eklöf.

”Oerhört viktig del”

En som dock hyllar ”breddtravet” är proffstränaren Jörgen Westholm.

– Det här med breddtrav är en fantastisk produkt. 92 procent av alla med licens får delta i breddloppen, det är åtta procent som inte får vara med. Jag personligen får inte köra i de loppen, men jag jag tycker det är en oerhört viktig del i svensk travsport, att de unga och orutinerade får chansen, säger Westholm till Trav365.

Han fortsätter:

– Alla andra sporter har divisionssystem, varför ska travet inte kunna ha det? I vilken annan sport får man börja med att börja de bästa direkt?

Rommetränaren menar att kritiken mot förbundet, Svensk Travsport, är obefogad, han påstår att det är landets sportchefer som förstört ”breddtravet”. När Svensk Travsport la fram förslaget för de aktiva i höstas såg upplägget ut enligt följande: förstaprisen i loppen skulle vara mellan 5 000- och 10 000 kronor, ligga som hela dagar, inte uppblandat med andra lopp och tävlingarna skulle företrädesvis ligga på lördagar eller söndagar för att gynna amatörer, B-tränare med flera som har vanliga arbeten i veckorna.

– Jag sitter själv med Travtränarnas Riksförbund och vi tyckte det var bra förslag som Svensk Travsport la fram förra året, sen har man förändrat produkten under vägen, det tycker vi inte är bra.

”Tjänstefel”

– Men det är inte ST:s fel, det är sportcheferna som har förstört det fina med breddtravet. Det är de som helt och hållet bestämmer hur loppen ska ligga på respektive bana.

Ett exempel på hur det inte får se ut, enligt Jörgen, är två lopp från tisdagens tävlingar på Sundbyholm.

Där kördes ett treåringslopp, där fina unga hästar skulle göra några av sina första starter i livet, och där det kördes om 45 550 kronor i samlad prissumma (20 000 kronor i förstapris) samtidigt som det senare under kvällen kördes ett breddlopp med en samlad prissumma på 57 750 kronor (20 000 kronor i förstapris) där hästar med max 70 000 kronor på kontot och 500 startpoäng fick delta.

Ett treåringslopp med lägre prissumma än ett breddlopp är något som Westholm reagerar på.

– Det är tjänstefel som sportchef att skriva ut såna lopp, menar tränaren.

”Är väldigt märkligt”

Westholm skickar även en känga till sina kollegor som öppet går ut och kritiserar det nya tävlingssystemet i svensk travsport, istället för att ta det med de bestämmande först.

– Travtränarnas Riksförbund hade årsmöte tidigare i år där en av samtalspunkterna var ”breddtrav”. På plats var Petter Johansson, Johan Lindberg och Hans Ljungkvist från Svensk Travsport, och där ställde Bo Eklöf, som jag läste var kritisk, inte en enda fråga. Det tycker jag är väldigt märkligt då han senare kan gå ut och kritisera i media. Jag tycker vi ska hålla det här internt.

– Det var ingen av de som är i media och gapar nu som deltog på mötena när det beslutades att sänka prispengarna i svensk travsport, som gått ner 15-20 procent de senaste åren. Då om någon gång hade det varit viktigt att vi var enade. Men nu när det drabbar dem själva direkt så måste man ut i media och skrika.

”Fan vad kul det är”

Mats Ulriksson, amatörkusk, med licens på Sundbyholmstravet i Eskilstuna, håller med Westholm.

Han hyllar ”breddtravet”.

– Jag gillar det skarpt! säger han.

– Man kan ta ett exempel, häromdagen körde vi ”breddtrav” här på Sundbyholmstravet, och jag är alltid på trav, men det är aldrig sånt drag på stallbacken som det var då. Det var så mycket folk på stallbacken, det var jättemånga som bara kom för att köra en häst, det var verkligen en levande stallbacke och jag tänkte, fy fan vad kul det här är.

Ulriksson förstår dock en del av kritiken som de som lever på att köra häst kommer med.

– Jag förstår att det är vissa nackdelar för dem, men för sporten är det guld. Bredden måste finnas kvar, annars har vi ingen topp kvar. Vad skulle fotbollen vara i Sverige utan bredden, till exempel.

– Det är jättemånga som är för det här med ”breddtrav”, men man läser bara negativa saker om det och man vågar knappt prata högt om det längre, men det behövs att det lyfts fram positiva vibbar kring det, som nu i den här artikeln, för att det ska bli ännu bättre.

Få största travnyheterna i din mobil. Så skaffar du ”Travpushen”.