”Många gånger jag velat köra in i en bergvägg”

Emilia Leo berättar i podcast om prestationsångesten, hur hon fått skapa sin framgång själv, om sina resultat och om framtidsvisionerna

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Emilia Leo prisades som årets komet på Hästgalan i fjol

Emilia Leo, 27, är en ung och talangfull travprofil på snabb frammarsch.

I fjol blev hon med sina 84 segrar den mest segerrika kvinnan – någonsin. Nu berättar hon om sin svåra prestationsångest.

– Det har varit många gånger som jag velat köra in i en bergvägg på väg hem från trav, säger hon.

Hon har nyligen flyttat tillbaka till Borlänge, staden där hon är född och uppvuxen, och till vardags arbetar hon som lärling hos Johanna K Karlsson. 27-åriga Emilia Leo är en av landets talangfulla travprofiler på snabb frammarsch och med framtiden för sig.

I det femte avsnittet av podcasten ”Hovavtryck” med TV4-profilen Matteus Lillieborg berättar Emilia Leo hur hon fått skapa hela sin framgång själv, hur just den lite längre och hårdare vägen fram har format henne, samt om sina resultat på tävlingsbanan och om sina framtidsvisioner. Hon berättar också om sin prestationsångest – som hon flera gånger upplevt som mycket jobbig.

”Har blivit bättre med åren”

Emilia Leo berättar att hon flera gånger har mått dåligt när hon varit på väg hem från travtävlingar.

– Det har varit många gånger som jag har velat köra in i en bergvägg när jag varit på väg hem från trav, jag har haft väldigt mycket ångest efter travlopp. Jag tänker att de gav mig chansen och jag sumpade den, berättar Emilia Leo och fortsätter:

– Jag tycker och har ofta tyckt att det är jobbigt att vara till besvär och de ger mig chansen och jag kan inte leva upp till det, och det har varit jättejobbigt och jag har haft jättemycket prestationsångest.

Emilia Leo har med årens lopp utökat antal körda travlopp per år från ett par hundra till i fjol 546 travlopp, det i form av framgångarna har gjort att hon lärt sig att släppa på sin prestationsångest.

– Det har blivit bättre med åren, alla gör ju fel, även proffskuskarna, berättar hon.

”Alla bara skrek som dårar”

Emilia Leo fick sitt riktigt stora genombrott under fjolåret, då körde och red hon in 5,4 miljoner kronor och hon blev med sina 84 segrar den mest segerrika kvinnan under en tävlingssäsong – någonsin. En dag som var väldigt speciell för henne var den 9 juni i Östersund, då hon tog en V75-dubbel.

– Jag minns den dagen som i går, och den kommer jag minnas för alltid. Det var så perfekt allting den dagen. Allting gick av bara farten och det var hur häftigt som helst, berättar Emilia Leo.

Emilia Leo tog sin V75-dubbel Med Hope and Dreams och egentränade Sign Me Up Too, och då Hope and Dreams var en hemmahäst blev det extra livat på publikplats.

– Alla bara skrek som dårar, det var skithäftigt och det var ett myller av folk som bara skrek och tjoade, minns hon tillbaka.

Att Emilia Leo siktade på V75 stod klart tidigt, redan som barn.

– När jag var klar med ponnylicensen och hade fått mina första vita travbyxor av mamma och pappa så satte jag på mig dom direkt i bilen, kollade upp mot himlen och frågade mamma hur gammal jag måste vara för att få köra på V75.

”Min vision”

Emilia Leo har gått den första förberedande kursen för att kunna plocka ut sin proffstränarlicens, och ska gå den andra i höst. Men hur hon vill göra i framtiden har hon inte bestämt ännu.

– Om jag plockar ut min licens eller inte, det får vi se. Dit jag är i dag har jag tagit mig själv, för att ta nästa steg behöver jag hjälp. Då behöver jag folk som satsar och tror på mig, säger Emilia Leo och fortsätter:

– Jag har det ganska bra som jag har det nu, och jag kommer inte plocka ut min proffslicens bara för att. Jag kommer inte plocka ut min proffslicens om jag inte har hästägare i ryggen, utan då fortsätter jag som i dag. Min vision är att ha ett mindre stall och att åka och köra lopp åt andra och mina egna hästar, och kunna leva bra på det.


Här kan du lyssna på mötet med Emilia Leo. [Extern länk]

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN