”Tror det är otroligt svårt att hitta det...”

V75-hästar ryktas ha bloddopats med ozon - teorin: ”Skulle kunna ha en prestationshöjande effekt”

Uppdaterad 2018-10-27 | Publicerad 2018-10-25

Veterinären, hästen samt läkemedlen på bilden har inget med artikeln att göra.

Här är nya dopningsryktena:

V75-hästar har tävlat med ozon i blodet.

– Jag tror det är otroligt svårt att hitta det i dopningstester, det försvinner så fort, säger en veterinär, som vill vara anonym, till Trav365.

På hösten 2016 ertappades den franske stjärntränaren Fabrice Souloy efter att ha dopat travhästar med kobolt.

Han stängdes av i tio år i Skandinavien.

Nu kommer nya rykten. Enligt uppgifter till Expressen ska hästar på så hög nivå som V75 tävlat med gasen ozon i blodet.

I maj 20015 förbjöds användningen av ozon i samband med tävlingar.

”Ozon har använts i Norge vid ledbehandlingar. Effekten har beskrivits som omedelbart smärtlindrande eller smärtblockerande. Behandlingen saknar vetenskapligt stöd och bedöms av NEMAC (Nordic Equine Medication and Antidoping Committee) utgöra en stor djurskyddsrisk. Ozon har också använts i prestationshöjande syfte”, meddelade Svensk Travsport då.

Flera avstängningar inom cykelsporten

World Anti-Doping Agency, WADA, förbjöd så kallad Ozon-terapi, eller Autohemoterapi, som det också kallas 2011. Terapin innebär att man tappar ur blod som sedan berikas med en ozon-syreblandning och sedan återinföres i venerna.

Inom humanidrotten har det varit flera fall av bloddopningen, speciellt inom cykelsporten, där flera cyklister fått långa avstängningar efter att ha genomgått ozon-terapi.

Har det funnits något positivt ozon-dopningfall inom hästsporten runt om i världen?

Det kan jag inte svara på, jag kan inte plocka fram något sådant fall på rak arm i alla fall. Det har funnits sådana fall i cykelsporten, det kan jag säga, säger Antti Rautalinko, veterinär på förbundet Svensk Travsport, som fortsätter berätta om biverkningar av ozon hos människor.

– Att tillföra ozon i blodet till människa kan ge dödliga biverkningar. På människor förbjöds det i Tyskland under första delen av 80-talet. Folk dog på grund av proppar i lungartärer.

Kan det vara samma biverkningar på hästar?

– Biologiskt kan man göra den kopplingen, men det är inget man kan säga med säkerhet. Vad säger att det inte ska ha det?

”Kan mäta innehåll av blodgaser i prov”

På Youtube finns flera klipp där man behandlar hästar med ozon och det finns många veterinärer som vittnar om det som ett väldigt bra läkemedel.

– Teorin bakom det hela är att det ökar den syrebärande förmågan i blodomloppet och i så fall skulle kunna ha en prestationshöjande effekt. Men vi vet inte om det har en prestationshöjande effekt, det har inte gjorts några djurförsök på det, vad jag vet, som visar positiva effekter, säger Rautalinko.

– Det finns som sagt ett teoretiskt resonemang, hur det skulle kunna fungera, och det är på grund av det teoretiska resonemanget, som gör att det är förbjudet.

Får man behandla hästar med ozon som läkande behandling i Sverige?

– Det är naturligtvist inte förbjudet att behandla häst med ozon så länge man inte bryter mot djurskyddslagstiftningen. Däremot är det en förbjuden substans vid tävling, vilket framgår av karenstidslistan.

Kan man hitta ozon i dopningtester?

– Man kan mäta innehåll av blodgaser i ett prov. Det gör vi regelbundet. Det är vad en så kallad Milkshake-provtagning går ut på.

Så om en häst tävlar med ozon i blodet så syns det på dopningprovet?

– Om man letar efter ozon skulle man kunna hitta det. Men vi uttalar oss inte om vilka prover vi tar eller vilka analyser vi utför.

”Berikar kroppen med syre”

Enligt en veterinär som Trav365 pratat med så förekommer ozon-behandlingar på travhästar runt om i världen.

– Det finns veterinärer som använder det som behandling i andra länder än Sverige. Det är mer för återhämtning än pre race, skulle jag säga.

Vad ger det för effekter?

– Det berikar kroppen med syre, säger veterinären som vill vara anonym.

På frågan om ozon syns vid dopningtester svarar ST:s veterinär: ”Om man letar efter ozon skulle man kunna hitta de”.

Veterinären som Trav365 pratat med är mer osäker än så.

– Jag tror det är otroligt svårt att hitta det i dopningstester, det försvinner så fort.

”Du kan beställa vad som helst över nätet”

En av utmaningarna Svensk Travsport har i sitt antidopningsarbete är de nya preparaten som dyker upp på marknaden.

Linda Höijer, avdelningschef för hästvälfärd på Svensk Travsport, berättar.

– Ett stort problem i dag är att du kan beställa vad som helst över nätet både på human- och hästsidan. Inför 2017 utökades resurserna till vår avdelning för att effektivisera och förbättra antidopningsarbetet. Vi kunde förändra vårt arbetssätt och utöka antalet oanmälda kontroller och provtagningar i träning. Vi har även alltid med oss en kamera vid besök på gårdarna om det uppstår en situation där man behöver ha bevis- eller vittnesuppgifter.

Inför 2019 kommer det att ske förändringar som gör att Svensk Travsport kan förbättra sitt arbete när det kommer till dopning. Enligt Linda Höijer har man på senare tid jobbat mot det egna reglementet.

– Det svåraste är att sätta fast de som fuskar och vi har under det senaste året insett att vårt eget reglemente inte alltid stöttar oss i vårt arbete. Vi behöver fler verktyg och befogenheter för att kunna arbeta på det sätt vi vill och därmed stärka vårt antidopningsarbete, säger hon och fortsätter:

”Kommer bli ändringar”

– Under det senaste året har vi tagit in extern juristkompetens som arbetat fram förslag på hur vi skulle vilja förbättra regelverket. I augusti beslutade Svensk Travsports styrelse att bland annat bryta loss antidopningsbitarna från tävlingsreglementet. Syftet med det är att vi får ett levande och rörligt dokument, precis som de har i Norge, som gör att vi kan ändra i det under arbetets gång. 

– Den 1 januari 2019 kommer flertalet förändringar och justeringar vilket ger oss betydligt mer verktyg och befogenheter att utföra vårt arbete på bästa sätt. Skulle jag få bestämma vill vi göra allt vi bara kan, men det är så klart inte möjligt, då vi också är hämmade av samhället och lagen som finns i övrigt. Men det kommer bli ändringar som ska göra att vi kan utföra jobbet ännu bättre. Sen ska man veta det, en tränare som använder tillåtna produkter och preparat oftast inte har grejerna i stallet.

Även antalet nedfrysta prover har ökat sedan 2017.

– Vi har sedan 2017 fryst in fler prover än tidigare, vilket gör att vi kan plocka fram prover fem år bakåt i tiden. Där vill vi kunna gå tillbaka tio år. Det rör sig om prover både från tävling och under träning.

Följ ämnen i artikeln