Efter dopning-utspelet – förbundet agerar

Robert Bergh menar att dopning förekommer i trav-Sverige – ST:s dopningpolis: ”Bestämde mig för att resa direkt”

Uppdaterad 2019-09-06 | Publicerad 2019-09-05

Steen Morten Johansen, ansvarig för utredning och säkerhet på Svensk Travsport.

Stortränaren Robert Bergh har dragit igång dopningsnacket inom svensk travsport.

Då agerar förbundet Svensk Travsport – dopningpolisen Steen Morten Johansen har planerat in ett möte med profilen.

– Man måste vara öppen för att det kan förekomma, säger han till Trav365.

Under onsdagen gick Robert Bergh ut med frän kritik mot förbundet Svensk Travsport.

I samma artikel menade Robert på att det förekommer dopning i svensk travsport, och så har gjort i flera år.

– Ja, ja, absolut. Det vet förbundet också, men dom har inget reglemente för att fälla fuskarna. Senaste fem-sju åren har man fått fast fuskare i prover, men alla klarar sig för reglementet för att sätta fast dom inte finns, sa han.

”Jobbar hårt och det ska jag fortsätta med”

Nyligen tillsatte ST norske ex-polisen Steen Morten Johansen som dopning-polis, eller ansvarig för utredning och säkerhet, som det heter på pappret.

Johansen var bland annat med när norsk travsport ertappade franske skandaltränaren Fabrice Souloy med att ha kobolt-dopat sina hästar.

Vad säger du om Robert Berghs uttalande att det ”absolut” finns dopare i svensk travsport?

– Jag läste artikeln och ringde honom därefter. På tisdag reser jag till honom och har ett möte. Jag är ganska ny här så jag reser runt för att folk inom travet ska lära känna mig, men när jag läste det där så bestämde jag mig för att resa direkt, säger Steen Morten Johansen, ansvarig för utredning och säkerhet på Svensk Travsport.

Förekommer dopning inom svensk travsport?

– Man måste vara öppen för att det kan förekomma. Jag jobbar hårt för att undersöka om det förekommer och det kommer jag att fortsätta med.

Hur jobbar ni för att stoppa det?

– Det har jag ingen lust att berätta, då avslöjar jag ju oss. Vi jobbar på olika sätt, det kan jag säga.

”Ska få ett bra resultat, tror jag”

Du kallades ”drömvärvning” av Linda Höijer, avdelningschef för hästvälfärdsavdelningen, när du började. Berätta om din inställning till jobbet.

– Jag är positiv och har blivit väldigt väl mottagen här i ”huset” och även ute bland aktiva, det sätter jag stort värde i och det förenklar mitt jobb.

– Jag har uppgiften att ansvara för utredning och säkerhet. Jag ska göra så gott jag kan och jag har tankar hur jag ska göra det. Jag ska kombinera erfarenheten från mitt förra arbete som polis, med det här och till slut ska vi få ett bra resultat, det tror jag.

Bergh menar att ni inte har någon reglemente som gör att ni kan sätta dit fuskare, vad säger du om det?

– Det stämmer inte. Det ska jag ta med honom på tisdag. Det finns ett ganska nytt anti-dopningsreglemente som är från mars i år. Det kan man hela tiden ändra till det bättre också. Det tar jag med mig ut bland de aktiva, så tar vi en genomgång av det. Jag frågar även vad som kan göras bättre i det. Vi kan hela tiden försöka göra det bättre. Jag förklarar även hur man gjorde i Norge och fick resultat.

– Jag är nöjd med reglementet som det ser ut i dag, jag kan göra det jobb jag ska efter det som nu ligger. Jag tror många aktiva i trav-Sverige är vana med det förra reglementet, därför har jag med mig det nya ut när vi pratar.

”Du kan skriva - jag kan göra något åt det”

Snacket om dopning inom trav-Sverige förekommer frekvent - varje vecka.

– Det är som en tränare sa till mig, osäkerhetsmomentet om man tävlar på lika villkor, det är det som skaver. Fler borde ta kontakt med mig om man vet något. Du kan skriva om det, men jag kan göra något åt det. Jag försöker därför att vara så anträffbar jag bara kan.

Det har gjorts razzior mot tränare i Sverige, vad jag hört, för ganska längesen, men det kommer inga nyheter eller uttalanden från er?

– Jag kan inte kommentera specifika fall eller pågående utredningar, men mitt generella svar är att vi gör allt för att vi på kortast tid ska få ett resultat. Men det finns mycket grunder till att det tar tid, men som sagt, vi kollar hela tiden på saker som gör att det ska kunna gå fortare.

Följ ämnen i artikeln