Jörgen Westholm: ”Det blir en negativ spiral”

Tränaren om Svensk Travsports uteblivna satsning: ”Vi kommer att börja behöva lägga ner banor ganska omgående”

Publicerad 2022-12-16

Jörgen Westholm.

Jörgen Westholm hotade i höstas med en tävlingspaus om satsningen på travet uteblev.

Under onsdagen fattade Svensk Travsport ett beslut.

Inga extramiljoner skjuts till under 2023.

– Det blir en negativ spiral och självklart blev jag besviken, säger Jörgen till Trav365.

Det har länge talats om en ekonomisk kris i svensk travsport. Någon som oroat sig för utvecklingen och försökt få de aktiva att vakna till är Solvallatränaren Jörgen Westholm.

I höstas gick han i ett öppet brev ut med förslag på vad han tycker borde göras för att få sporten på rätt köl.

Förhoppningen var bland annat att Svensk Travsport skulle skjuta till med 200 miljoner kronor under 2023, samt öka prissummorna med 20 procent, men när ST under onsdagen fattade sitt beslut om budgeten visade det sig att den blir oförändrad jämfört med i år.

”ATG måste titta på sin egen kostnadsbit”

Vad tänkte du när du fick ta del av ST:s beslut om budgeten?

– Det är klart att jag blev besviken. Jag hade hört rykten om att det inte fanns några pengar, vilket gör mig ännu mer besviken eftersom jag under oktober månad fått småhintar på något möte om det motsatta, berättar Jörgen för Trav365 och fortsätter:

– Kvartal tre och fyra verkar inte ha gått så bra för ATG och det är jag inte alls nöjd med. Man förväntar sig att ATG någonstans måste titta på sin egen kostnadsbit, för det är där det går åt pengar.

Westholm pekar ut ett speciellt område där han själv känner att en ändring är på sin plats, och ju tidigare desto bättre.

– Vi aktiva kämpar på med ett tävlingsschema som absolut är överdimensionerat för vi ska få så många spelprodukter som möjligt.

– Jag tycker att man ska dra ner på tävlandet de dagar då det inte är någon hög spelomsättning. Vi ska tydligen helst köra lopp dygnet runt men det sliter på oss aktiva och hästarna.

”Jag är förvånad över att inte fler agerar”

Var beslutet att inte skjuta till mer pengar trots allt väntat för dig?

– Jag ville väl inte se det men det är inte så många aktiva som är med och driver de här frågorna. Det blir inte så lätt om man inte har en stor enighet bakom sig.

– Just nu kommer det inte ut pengar i systemet. Vi har haft väldigt fina år med pandemin men det har inte genererat något till de aktiva, vars kostnadsbild ökat dramatiskt. Elen är skyhög, räntorna ökar, drivmedels- och foderpriserna likaså.

Tycker du att för få bryr sig om sportens framtid?

– Ja, absolut. Jag är förvånad över att inte fler unga tränare, som köpt på sig gårdar och har många anställda, agerar med tanke på hur det ser ut. De bör försöka ena sig om vi ska lyckas få till en lösning i framtiden.

Känner du att du ibland talar för döva öron?

– Säkert inte döva öron men de lyssnar inte på vad jag säger.

”Känner ingen lättnad, bara besvikelse”

Jörgen bedriver en till synes Davids kamp mot Goliat men tycks inte ge sig i första taget. Travets framtid är alldeles för viktig för honom för att vifta med den vita flaggan.

– Jag vill väldigt gärna hålla på med det här under lång tid framöver men man kan inte göra allting och samtidigt driva en egen rörelse.

För facktidningen Travronden förklarade nyligen ST:s vd Maria Croon att hon förväntar sig reaktioner av både lättnad och besvikelse. Vad Westholm, som i höstas hotade med en tävlingspaus från och med 1 januari om satsningen uteblev, känner är inte svårt att lista ut.

– Jag känner i alla fall ingen lättnad, bara besvikelse.

Blir det något uppehåll i tävlandet för egen del vid årsskiftet?

– Nej, det skulle bara bli en tävlingspaus från mig och det ger ju ingenting. Alla måste vara eniga om att vi inte kan tävla på de här villkoren.

– Hur jag ska lyckas få med mig fler tränare har jag tänkt på många gånger. Ju högre räkningarna blir desto enklare kanske vi kan komma fram till att något måste göras?

”Det brukar ta tio år...”

En decemberdag som denna finns det således ingen större anledning inom trav-Sverige att jubla, men Jörgen hoppas på en ljusning efter årsskiftet.

– Det skulle kallas till något möte med travsportens företrädare i början på januari. Det är Svensk Travsport som sätter ägardirektiven mot ATG, och jag upplever att moderbolaget inte har någonting att säga till om, vilket gör mig besviken. Där får vi trycka på.

– Man får avvakta och ta nya funderingar, vilket jag kommer att vara jättetydlig med på mötet.

Vad tror du att denna uteblivna satsning på svenskt trav kommer att innebära för sporten framöver om ingenting görs?

– Jag tror att vi kommer att börja behöva lägga ner banor ganska omgående. Alla tränare skulle dessutom behöva öka träningsavgifterna och gör man det finns det hästägare som slutar. Det blir en negativ spiral.

Hur länge till tror du att du kommer orka fortsätta driva dessa frågor?

– Det kan jag hålla på med länge. Det brukar ta tio år innan man får igenom sina åsikter i den här sporten, avslutar Jörgen.

Följ ämnen i artikeln