Efter storsegern – lovad fest av Sedins

Hockeystjärnornas häst vann Elitkampen på Solvalla

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Bröderna Sedins Tangen Haap vann Elitkampen på Solvalla – nu lovar de fest
Foto: TT/TR Bild
Bröderna Sedins Tangen Haap vann Elitkampen på Solvalla – nu lovar de fest

Björn Karlsson vann Elitkampen på Solvalla med Tangen Haap.

Nu är han lovad en storfest – av ägarna Henrik och Daniel Sedin.

– Jag får väl ta 14 dagar ledigt efter det så man överlever, skrattar Björn Karlsson.

Solänget-tränaren Björn Karlsson, 32, har drömt om seger i Elitkampen på Solvalla under Elitloppsdagen länge, mycket länge. Han har också medvetet matchat och siktat på det loppet med sin stjärnhäst Tangen Haap – länge och väl.

– Jag har haft sikte på Elitkampen med Tangen Haap i två år, har han tidigare berättat för Trav365.

Och i söndags slog drömmen in – inför 22 000 fans på Solvalla.

Nu är han lovad jättefest efter storsegern som inbringade 500 000 kronor, av Tangen Haaps ägare, hockeystjärnorna Henrik och Daniel Sedin.

”Sa åt mig att jag var en dum jävel”

Har du hunnit smälta segern i Elitkampen från i söndags?

– Nej, jag har fan inte gjort det. Det är det som är det sämsta med mig, jag stannar aldrig upp. Jag har fått just den här frågan ett par gånger nu sedan i söndags, och jag har nog inte ens förstått det själv ännu, säger Björn Karlsson och fortsätter:
– Det tar nog framåt helgen när man får sätta sig ner och kolla om loppet några hundra gånger, och det är kanske då det riktigt sätter sig, vad som egentligen hände. Just nu är det ingen skillnad, man är mitt uppe i allt och vi har i stort sett bara varit hemma och vänt och sedan jobbat och sovit. Folk som tror det är glamoröst efter att man vunnit Elitkampen, så är det inte riktigt, utan det är bara upp på hästen igen och jobba på.

Björn Karlsson for hemåt direkt efter Elitkampen i söndags, var hemma vid 01-tiden natten mot måndag, och sedan väntade tävlingar i Östersund. Senare i veckan väntar också tävlingar på Bergsåker, Solänget och Dannero.

– Jag hade en kompis som ringde mig i går och frågade vad jag gjorde, och när jag sa att jag satt i hästbussen på väg till Östersund så sa han bara åt mig att jag var en dum jävel. Men det går ju inte att stänga igen butiken bara för att man vinner Elitkampen, skrattar Karlsson.

Men firandet, det kommer han ta igen framåt sommaren – och det troligtvis med råge.

– Jag har fått några sms från bröderna Sedin i Kanada, jag är lovad storfest i sommar och när bröderna är i farten så lär jag väl ta 14 dagar ledigt så jag överlever. Det ska bli riktigt trevligt och det ser jag fram emot.

”Det hängde lite i luften”

Har du pratat något med bröderna sedan segern, förutom sms?

– Vi har surrat lite som hastigast bara, det har ju legat på som fasiken och det här är nog den mest intensiva veckan på hela året med tävlingar både här och där och jag har inte ens hunnit ta tag i min sms-inkorg. Jag har surrat med Daniel en stund i varje fall och de är minst lika glada som jag, om inte gladare. De har gjort samma resa som jag med den här hästen, och att det skulle bli så här bra kunde vi bara drömma om. Drömt har vi gjort, men att det också går vägen, det är hur jävla häftigt som helst.

Hur upplevde du söndagen?

– Det var en sådan konstig känsla alltså, faktiskt hela dagen. Alltid när jag åker ut med Tangen Haap så brukar jag vara så desträ, han är ju oftast med i de större loppen så jag brukar vara så fokuserad, sådär extra fokuserad. Men i söndags var jag så jäkla lugn, gick och surrade med folk som var där från Örnsköldsvik och så, och det var en sådan skön stämning hela dagen. Men redan när jag kom ut till defilering och gjorde första provstarten så fick jag sådan jävla puls, han kändes så fin hästen och då gick det upp för mig att går det vår väg i dag så har vi bra chans att vinna.

Loppet då?

– Jag har kört det här loppet 1 000 gånger i badkaret och jag förstod att om Lome Brage inte skulle komma till ledningen så skulle jag få chansen om jag kör invändigt, och så blev det också. Det är så små marginaler, men det löste sig perfekt för oss hela vägen. Det stämde verkligen perfekt i söndags och det hängde faktiskt lite i luften, och det var så otroligt välförtjänt av hästen. Tangen Haap har aldrig haft den rätta turen när han mött de bästa, därför hängde det i luften att det skulle stämma fullt ut någon gång, och det var verkligen rätt timing att det blev nu.

”Kommer aldrig uppleva något större”

Känslorna när ni passerade mållinjen som etta?

– Den är hemsk. Sista 100 meterna in mot mål när jag känner att det är klart, det blev alla känslor på samma gång, och det var helt sjukt bara. Över mål så blir det bara svart. Man går som i en chock, och det är så påtagligt med den här stämningen som är på Solvalla, man kan verkligen ta på den, och det blir så påtagligt när man vinner och alla ögon och blickar vänds mot oss, det är så häftigt och så galet och alla borde få uppleva detta.

Är det här det största du upplevt?

– Ja, det tredje största, mina barn är ju mycket större, men det är på ett helt annat plan. Karriärmässigt kommer jag aldrig få uppleva något större, jag kommer ju aldrig ha chans att vara med i Elitloppet eller så då jag inte tävlar i den grenen, men i min värld så är inget Derby eller Kriterie större, Elitkampen på Solvalla är nummer ett och det är så häftigt. Nu är det bara att villa upp sig, så man orkar med sommarens Sedinfest, myser Björn Karlsson.

Publicerad: