Publicerad:
Uppdaterad:

Amandas leukemi är tillbaka – har en sista chans att överleva

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Amanda Bergström Suihko har drabbats av leukemi för andra gången.

Amanda Bergström Suihko, 22, har drabbats av sin värsta mardröm.
Leukemin hon hade som barn är tillbaka.
Nu vädjar hon till alla att anmäla sig till Tobiasregistret.

”Den enda chansen jag har att överleva är om någon fantastisk människa kan tänka sig att donera sina blodstamceller till mig”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

22-åriga Amanda Bergström Suihko drabbades som barn av leukemi och behandlades i två och ett halvt år. I februari 2015 friskförklarades hon helt från cancern.

”Min värsta mardröm”

Men nu, elva år sedan hon var sjuk, har hon fått det tunga beskedet att hon drabbats av cancer på nytt. För några veckor sedan fick hon diagnosen akut lymfatiskt leukemi. I ett känslosamt inlägg på Facebook berättar hon om sin situation:

Som mina närmare vänner och familj vet så har mina tre senaste veckor minst sagt varit ett helvete fyllda med dåliga besked. Från att ha trott att en varböld i min högra äggledare varit mitt största problem och i processen förlorat båda mina äggledare så har även min värsta mardröm uppfyllts.” skriver Amanda i inlägget.

Förra gången hon var sjuk behandlades hon med cellgifter men denna gång krävs ytterligare behandling. Enda chansen för henne att överleva är om hon får blodstamceller från en donator.

Blodstamceller – sista utvägen

Nu vädjar Amanda till människor att anmäla sig till det nationella registret för blodstamceller, Tobiasregistret. Det är lätt att anmäla sig genom ett formulär och topsning.

Enligt Tobiasregistret insjuknar två personer varje dag i blodcancer, bara i Sverige. Leukemi är även den vanligaste cancerformen bland barn. En stamcellsdonation kan vara sista utvägen för patienten och var fjärde person kan hitta en givare i familjen. Men tre av fyra patienter behöver en annan givare via Tobiasregistret.

”Det skulle betyda allt för mig och alla i min omgivning att år 2018 inte blir mitt sista år i livet. Med er hjälp och en hel del tur med cellgiftsbehandling så tror läkarna att jag har en chans att bli helt cancerfri igen.”

Amandas inlägg har fått stor spridning och hittills har Tobiasregistret fått in 14 000 nya anmälningar.

Jag och alla andra som är i behov av stamceller kan inte tacka er nog för detta - tack för att ni ger oss en till chans till livet!” skriver hon på Facebook.

Ett stort tack för stödet

Amanda är nu inne på sin andra vecka av cellgiftsbehandling och mår under omständigheterna bra. De närmaste två veckorna är helt avgörande för vidare planering av en förmodad stamcellsoperation, allt beror på hur bra cellgiftsbehandlingen biter på cancern.

Jag har fullt förtroende för den underbara sjukvård jag fått, den har räddat mitt liv en gång och med allt stöd är jag övertygad om att min resa är långt från över. Jag önskar nu att fortsätta denna tuffa resa i lugn och ro tillsammans med mina nära och kära”, skriver hon.

Fotnot: Amanda har tackat nej till en intervju men har godkänt publicering av inlägget från Facebook.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Publicerad: