”Jag kände att han får bara inte dö”

Nicklas Jansson, 27, räddade lastbilschaufförens liv

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2016-09-01

ÄNGELHOLM. Bara förarhytten låg kvar uppe på bron efter krocken – hela lastbilschassit hängde ned över kanten och var på vippen att rasa.

Då kom Nicklas Jansson, 27. Han säkrade upp lastbilen, släckte elden – och räddade livet på chauffören Bengt Elgander, 62.

Nu möts de två igen för första gången efter olycksnatten.

Det är en mörk kväll den 21 juli, strax före midnatt. Kranbilsföraren Nicklas Jansson är på väg hem längs E4:an från ett jobb i Sundsvall. I höjd med Stavsjö utanför Nyköping blir han tvungen att tvärbromsa. 

– Olyckan sker mitt framför ögonen på mig. Det är väldigt mörkt, och ett långt led med bilar. I mötande fil smäller det till och blir svart, sedan slår det gnistor och smäller, berättar Nicklas.

Då kommer en lastbil studsande rakt mot Nicklas.

”Vart ska jag ta vägen…?”

Då ser han hur lastbilen far ner mellan två broar.

Mamman är chockad och blöder

Han stannar och springer ut. Innan han går fram tar han några djupa andetag och förbereder sig på att se obehagliga saker.

En personbil med husvagn är också inblandad i olyckan, och i bilen sitter en barnfamilj.

Pappan i bilen är oskadd, och i baksätet sitter ett litet spädbarn som också verkar må bra. Mamman har skärsår som blöder och är chockad.

– Jag försöker att lugna henne och få henne att sitta kvar i bilen, säger Nicklas. 

Han har redan larmat 112, och nu rusar han fram till lastbilen.

Någon tar hans hand

Han tänker att det måste vara en dödsolycka, och undrar bara: Var är chauffören? Men han ropar ändå.

”Hallå chauffören, hör du mig?”

Inget svar.

”Hallå chauffören, hör du mig?”  ropar han igen, denna gång högre.

Någon svarar, klart och tydligt.

– Jag blir väldigt förvånad och tänker ”Lever han? Det är inte möjligt…”. Jag hör ungefär var han är, men jag kan inte se honom. Så jag stoppar in handen och ber honom att ta tag i min hand om han ser den.

Chauffören Bengt Elgander tar Nicklas hand.

”Den får bara inte rasa”

Nicklas frågar vem han är, hur ont han har och vad han har i lasten.

– Jag upptäcker att han är väldigt klar, vilket är ofattbart i det läget.

Nicklas rapporterar allt viktigt till SOS.

– Jag säger åt Bengt att ta det lugnt, att hjälp är på väg. Och att han måste stanna kvar och vara vaken.

– Ja, jag kommer ingenstans, svarar Bengt.

– Han verkar vara sådan som person, väldigt positivt och glad, en skojfrisk gubbe. Och även där fanns det något mått av det, säger Nicklas.

Bengt säger att han har ont i benen, men annars är det bra.

Bilen börjar brinna

”Släpet ligger under bron och lastbilen hänger jävligt risigt på kanten. Den får bara inte rasa ner, för då kommer han att dö…”

Nicklas bestämmer sig för att hämta sin kranbil och kroka fast förarhytten på Bengts lastbil för att säkra upp den. Men då händer det som absolut inte får hända – lastbilen börjar brinna.

”Det läcker ordentligt av diesel och olja och andra vätskor, och nu börjar det brinna i kylaggregatet. Jag vet att diesel inte antänder jättelätt, men om det börjar det brinna så är det kört.”

Han hämtar sina brandsläckare, klättrar upp på Bengts lastbil och lyckas faktiskt stoppa elden.

Nicklas hämtar sin kranbil och krokar fast förarhytten.

– Jag vet att jag inte kan lyfta Bengts bil med min kran, den är för tung. Men jag tänker att det ger alltid någonting, och kraften i min kan kan förhindra att det rör sig.

Arbetet tar tre och en halv timme

Nu har räddningstjänsten och ambulans anlänt. Det krävs en stor insats för att få loss Bengt, som sitter väldigt illa till. Man behöver en stor mobilkran för att lyfta bort lastbilen, och det ringer Nicklas och fixar med hjälp av kontakter. I tre och en halv timme kämpar alla innan de lyckas få loss Bengt.

– Ambulans och räddningstjänst har gjort en jätteinsats, ingenting i insatsen kunde ha gått bättre. Alla var väldigt lugna och överens om vad som skulle göras, även fast det tog tid att få loss Bengt, säger Nicklas. 

Nu möts de igen

Nu har lite drygt en månad gått sedan olyckan. Svenska Hjältar är på plats när Nicklas och Bengt möts igen för första gången sedan olycksnatten, på lasarettet i Ängelholm där Bengt tillbringat den senaste månaden.

– Hej du Nicklas!

– Tjenare Bengt! Hur är det med dig?

– Jo tack, det är kanon! Det var härligt att du kom och hälsade på. Du ska ha ett jättestort tack för att du stannade till och inte bara for vidare. Jag är så oerhört glad att jag kom ur den där lastbilen. Kom så ska du få en kram! säger Bengt.

– Ja, jag är jätteglad att se dig. Jag blev så oerhört glad när jag hörde din röst, jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle gå så bra, säger Nicklas.

Fick amputera benen

Bengt har återhämtat sig oväntat bra efter olyckan. Han har fått amputera båda benen och sitter i rullstol, men han håller modet uppe. Så snart såren på benen läkt är det dags att prova ut proteser, och nu är det dags att flytta från sjukhuset och hem till gården utanför Helsingborg.

– Ja, men det är ju ingen idé att deppa ner sig. Det är bara att åka rätt hem och dra på gräsklipparen igen! Positiv måste man vara. Jag är jäkligt nöjd nu efteråt eftersom det var bara benen som åkte, det hade kunnat bli hur illa som helst, säger Bengt.

– Jag är så imponerad, vilken kämpe du är! säger Nicklas.

Ska alltid ställa upp för andra

Nu vill Bengt hylla sin livräddare.

– Jag kände inte att jag gjorde mer än jag kunde, säger Nicklas.

– Nej, men du var rätt man på rätt plats! Jag hoppas att du fortsätter att var en sån kille som ställer upp för andra, säger Bengt.

– Ja, när som helst när det händer nåt! säger Nicklas.

Insatsledaren: Tänk säkerhet & sunt förnuft

Henrik Holm var insatsledare vid trafikolyckan, och han hyllar Nicklas.

– Det Nicklas gjorde var exemplariskt. Han släckte branden och säkrade upp bilen. Det han har gjort är mer än man kan begära. Det behövs fler personer som han, vi var väldigt tacksamma. Han var på platsen i åtta timmar och erbjöd sin kompetens med fordon och hjälpte till att lugna de inblandade.

SÅ GÖR DU OM OLYCKAN ÄR FRAMME

1. Stanna och ta reda på vad som har hänt. Många åker bara förbi och ringer 112 efteråt. Men var försiktig, speciellt längs stora vägar som E4:an. Tänk säkerhet och sunt förnuft – du kan alltid göra någonting.

2. Ring 112. Berätta var du är så att räddningstjänst och ambulans enkelt hittar rätt. Beskriv vad som har hänt, om det finns människor inblandade och hur många.

3. Säkra olycksplatsen. Sätt på dina varningsblinkers, ställ ut varningstrianglar och varna andra trafikanter så gott du kan.

4. Börja vårda med första hjälpen enligt LABC (livsfarligt läge, andning, blödning, chock).

Källa: Henrik Holm, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst