Bröderna vill stoppa mobbning med sin hiphop-låt

Publicerad 2016-08-03

Blev själva mobbade – nu vill de få fler att bryta tystnaden

ENKÖPING. Bröderna Linus Skoglund, 26, och Simon Nielsen, 20, hittade själva sin tröst i musiken när de blev mobbade. Nu släpper de hiphoplåten ”Stå upp för de tysta” för att få fler att säga ifrån och hjälpa till.

– Om du står och tittar på när någon blir slagen eller mobbad, då är du inblandad – du är ett vittne, säger Linus.

”Stå upp för de tysta” startade för ett år sedan som ett ideellt projekt när spoken word-artisten och föreläsaren Lennart Bång gjorde en kortfilm tillsammans med filmaren Javier Vilar Ehrlin. Budskapet var att få fler att agera mot mobbning. Filmen fick stort genomslag i media och har nu visats i skolor över hela landet.

Bröderna Linus Skoglund, 26, och Simon Nielsen, 20, såg filmen – och blev väldigt inspirerade. De bestämde sig för att skriva en låt som en hyllning till filmen.

– Vi har båda blivit mobbade, så det ligger oss väldigt nära hjärtat, säger Simon.

"Vi blev chockade"

De skickade låten till Lennart Bång som en kul grej – och efter en vecka fick de svar.

”Det här ska det bli produktion på, med musikvideo.”

– Vi blev chockade, vi förväntade oss inte så mycket utan det var mest som en hyllning, säger Simon.

Tillsammans med Lennart spelade de in låten professionellt, döpte gruppen till Telegraf och gjorde en musikvideo som släpptes på Youtube och Facebook i måndags.

– Det gick så fort, det är knappt så att vi hajar än i dag vad som pågår, det känns väldigt overkligt men kul, säger bröderna.

Nu hoppas de att låten ska få stor spridning och att folk förstår budskapet.

Skrev musik som terapi

Simon blev ständigt retad i högstadiet för att han hade ”fel” kläder.

– De andra gick i fina märkeskläder, och så kom jag från förorten med hiphopkläder. Det var ju min stil, men jag passade inte in. De tyckte att det var kul att säga glåpord till mig och ge mig öknamn. Det var väldigt psykiskt påfrestande, säger Linus.

På rasterna började han att skriva raptexter för att fly bort från verkligheten.

– Jag satt oftast ensam med freestyle och bara skrev. Det blev som en räddning för mig.

Vågade inte säga något

Bröderna vågade inte säga något till någon – och visste inte heller om varandras situation.

Simon blev mobbad för sin vikt.

Linus började snusa och betygen skönk. Han skämdes och självförtroendet var sänkt i botten. Men han sa ingenting rakt ut till någon, inte ens till sin mamma. Han skrev uppsatser om mobbning, men de gick obemärkt förbi.

Men till sist var det äntligen en lärare som såg vad som hände – och tog saken på allvar. Han tog in Linus i personalrummet och frågade hur han mådde. Då bröt Linus ihop totalt.

Tillsammans gick de till rektorn, men situationen blev bara värre och till slut blev Linus tvungen att göra en polisanmälan.

När han kom hem efter sista dagen i nionde klass drog han en lättnadens suck.

– Då grät jag. Det var som att bördan och allt hade släppt.

"Om du ser på är du ett vittne"

Texten till låten de nu har släppt betyder väldigt mycket för bröderna.

– Vi säger det som hade hjälpt oss, det vi hade velat höra under tiden vi blev mobbade, säger Linus.

Varför tror ni att så många bara står och se på?

– Jag tror att de är rädda för att bli inblandade. Men om du står och tittar på när någon blir slagen eller mobbad, då är du inblandad – du är ett vittne, säger Linus.

Vilken hjälp önskar ni att ni hade fått?

– Jag var för feg för att säga till någon, för jag trodde bara att sakerna skulle bli värre, säger Simon.

Hur har det här format er som människor?

– Man vet när folk mår dåligt, för man känner igen tecknen, säger Simon.

– Jag har varit rädd för stora folksamlingar. Såg jag något gäng på gymnasiet så gick jag en annan väg. Det har skapat en rädsla för att lita på människor. Men jag har lärt mig mycket av det också. Jag vill inte att folk ska ha det som jag har haft det, därför vill jag stå upp för de tysta. Säg något, prata med någon – det finns alltid någon som lyssnar, säger Linus.

Vad kommer nästa låt att handla om?

– Våld i nära relationer, det är också väldigt aktuellt just nu.

Hur känns det för er att få hjälpa andra?

_ Helt underbart, säger Simon.

– Ja, helt fantastiskt. Jag hopas verkligen att folk som mår dåligt hör av sig till oss, säger Linus.

Lennart Bång: "Vi anklagar inga mobbare – vi säger till dem som står bredvid och ser på"

Lennart Bång blev själv mobbad som liten när han flyttade från Skåne till Stockholm. Som vuxen bestämde han sig för att sätta ner foten. För ett år sedan spelade han in kortfilmen ”Stå upp för de tysta” som ett ideellt projekt, och det är den filmen som Simon och Linus hyllar med sin låt.

Lennart Bång.

Vad driver dig?

– Mitt engagemang mot mobbing. Jag har varit mobbad själv som liten. Förra året gjorde jag och Javier den här kortfilmen som blev väldigt uppmärksammad i media. Filmen visas i alla skolor, och vi får fortfarande väldigt mycket mejl. Hela syftet är ju att påverka.

Hur kommer det sig att ni släpper den här låten tillsammans nu?

– Vi fick ett så fint mejl i vintras från Linus och Simon. De hade skrivit den här låten för att hylla vår film, de tyckte att den hade berört dem så. Låten hade ett fint budskap, så vi hjälpte dem att producera låten och spela in en musikvideo. Allt är med syftet att påminna om mobbing igen och aldrig sluta prata om det. Vi håller inte på och tröstar mobbade, även om det också är bra. Och vi anklagar inga mobbare. Vi bara säger åt de som står bredvid att ”Kom igen, stå upp för dem som inte vågar göra det själva”.

Varför är det är så många som står och ser på utan att agera?

– Jag tror inte att folk förstår hur mycket mobbingen skadar. Jag tror att många inte vågar, och att mobbare ofta är duktiga på att smyga med det.

Hur tror du att det har förändrats med sociala medier?

– Jag vet inte, det är ju större kontaktytor utanför skolan numera i och med sociala medier. Men samtidigt kanske en del hittar tröst där också – som bröderna hittade oss.

Har du några tankar på att utvidga projektet?

– Ja vi skojade nu om att vi kanske ska släppa årets "Stå upp för de tysta"-låt vid varje skolstart. Att alla som vill får skicka in och så kan vi producera, säger Lennart.

Följ ämnen i artikeln