Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Nostalgiträff på äldreboende väcker känslor och minnen

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Raggarbilar, chokladhjul, korvgrillning och bugg. Varje år anordnas en nostalgiträff på äldreboendet Vapengränd i Västervik som i år lockade uppåt 900 personer. Pensionärerna erbjöds en åktur i kortege genom stan, vilket uppskattades av många.

– Jag kände mig som en kung, säger Stig Lambertsson, 80 år.

Det började med att kultur- och aktivitetssamordnare Ann-Sofie Wilensjö läste om några äldre damer som fått prova på att åka raggarbil för åtta år sedan.

– Redan där förstod jag att det här fanns det ett sug efter, berättar Ann-Sofie Wilensjö.

Efter några samtal hade hon dragit ihop en träff med åkning för pensionärer i stan. Då var det cirka 40 bilar och över hundra passagerare som deltog.

Så fortsatte det i fem års tid. Men eftersom alla inte har möjlighet att sätta sig i en bil, ville de uppdatera bilträffen till något extra.

Det utvecklades till en folkparksdag – med chokladhjul, fiskdamm, gammeldags tombola, bollkastning, buggdans och korvgrillning.

– Jag har alltid drömt om en folkparksdag så som det var förr och vi ville kunna göra det på plats så att alla kan delta som måste stanna på boendet, berättar Ann-Sofie.

1 av 15

Inreder med antikviteter

För att få den rätta känslan lånar boendet antikviteter som de inreder lokalerna med, där många gamla minnen väcks till liv.

– Hela vårt boende andas nostalgi den här dagen, säger Ann-Sofie

I år var det ett 30-tal bilar med runt 100 personer som fick åka bil. På området runt äldreboendet rör det sig omkring 800–900 personer som lockas av de olika aktiviteter som finns.

– Det har blivit jättestort, folk kommer och tittar och fotar, det är jätteroligt att det är så många som deltar, berättar Ann-Sofie.

Nostalgiträffen är öppen för alla, även övriga äldreboenden i närheten har fått inbjudan att åka med.

– Det häftiga att se är att människor som ofta sitter still i sin rullstol förändras på något sätt när de får sätta sig i en raggarbil, man kan se att de blir så glada, de växer och blir piggare av att göra något de tycker är så roligt, fortsätter hon.

1 av 2 | Foto: PRIVAT.

Stig, 80: ”Kände mig som en kung”

Många börjar prata om att de hade en liknande bil och många minnen väcks till liv. En pensionär som deltog i nostalgiträffen för första gången i år var Stig Lambertsson, 80 år. Han fick åka med en mörkbrun Cadillac från 1977.

– Jag kände mig som en kung, det var roligt att folk vinkade, berättar han.

Det roligaste med nostalgiträffen är att alla träffas ute i parken tycker Stig, eftersom de flesta ofta sitter inne på sina rum under dagarna på äldreboendet.

– Det kändes precis som när jag var ung, det var jätteroligt att få uppleva, säger Stig Lambertsson.

Ann-Sofie är även hon väldigt nöjd med dagen.

– Att känna när man går och lägger sig att det varit en dag som många mått bra av, det blir jag väldigt rörd av, det är det som får en att gå till jobbet, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.