Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Kevin, 19, fick igång fotbollsspelares hjärta

”Tack vare dig får Prince se vår son växa upp”

Av: 

Cecilia Gustavsson

SVENSKA HJÄLTAR

SUNDSVALL. Under fotbollsmatchen föll Prince Somah, 25, ihop – hans hjärta hade stannat.

19-årige Kevin Åman rusade fram och gjorde hjärt- och lungräddning.

– Utan denne hjälte hade vår son inte fått se sin pappa igen, säger Isabelle Lundström, Princes sambo.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Vi ses hemma hos Isabelle Lundström, 21, och sambon Prince Somah. Mot alla odds är han hemma igen efter att ha svävat mellan liv och död. Han orkar till och med leka med sonen, yrvädret Landon, snart tre år.

Skulle han överleva?

Att Prince sitter här är långt ifrån självklart: Läkarna visste inte om han skulle överleva hjärtstoppet - och i så fall riskerade han svåra hjärnskador.

Det var den 10 december som Prince var med i en Luciaturnering i fotboll i Lycksele. Mitt under en match rasade han ihop.

Av en slump såg en nyutbildad undersköterska att han slutade andas, nämligen Kevin Åman, 19, från motståndarlaget.

– Jag tittade till honom och såg hur bröstkorgen slutade röra sig. Jag började direkt med hjärt - och lungräddning, berättar Kevin på telefon från Lycksele där han bor.

Var du rädd att inte lyckas få liv i Prince?

– Nej, jag tänkte knappt, adrenalinet rusade i kroppen. Efter kanske fyra repetitioner kände jag att det skulle funka fram tills ambulansen kom. Det dröjde kanske femton minuter, och jag fortsatte hela tiden. Det var bara att köra på.

Hemsk väntan

När ambulansen anlände och tog över var Kevin helt slut.

– Jag bröt nästan ihop, satt och bara grät en stund. Det var hemskt att vänta på att höra hur det hade gått, jag hade en stor klump i magen. Det är så skönt att veta att Prince kommit hem – han är en riktig kämpe.

Jag bröt nästan ihop, satt och bara grät en stund

Vid ett hjärtstopp är risken för hjärnskador överhängande. Först låg Prince i respirator i två dygn. Därefter vårdades han på intensiven och strokeavdelningen i Sundsvall.

Han kunde inte sitta, äta eller göra någonting alls själv.

– Först skedde inga framsteg och läkarna gav en dålig prognos. Prince gav inte någon respons alls. Men jag vägrade tro att det skulle gå dåligt, berättar Isabelle.

Prince, minns du något av tiden på sjukhuset?

– Nej. Men varje dag kommer det tillbaka minnen från när jag blev bättre.

För en dag reste han sig plötsligt från sjuksängen och började göra framsteg. I dag har Prince överraskat alla, troligen tack vare att han var i så fin fysisk form.

Lär sig på nytt

Sedan den 27 februari bor han hemma. Han får hjälp och träning av hemtjänst, sjukgymnast och arbetsterapeut. Han får lära sig små saker i vardagen på nytt, som att laga mat och borsta tänderna. Nu skojar han med sonen och kan till och med gå och handla även om det lätt blir lite tokigt.

– Ibland gör hjärnan fel, som häromdagen Prince, när du skulle hälla upp mjölk och flingor – då tog du okokta makaroner i mjölken i stället, säger Isabelle och ler.

Prince själv har bestämt sig för att tänka positivt. Och steg för steg kommer han tillbaka till sin vanliga personlighet.

– Jag är inte typen som lägger mig ner och ger upp, om jag skulle blir deprimerad blir det bara svårare. Jag fokuserar på att bli starkare och bättre dag för dag. Isabelle och mina vänner stöttar mig, det hjälper mycket, säger han.

Längtar efter fotboll

– Men jag längtar efter att kunna spela fotboll igen, det är mitt stora intresse och det känns sorgligt nu. Jag hoppas att jag har talangen kvar.

Precis vid hjärtat har Prince ett ärr: Där är en defibrillator – hjärtstartare – inopererad, som får igång hjärtat om det skulle stanna igen. Vad hjärtstoppet berodde på vet inte läkarna. Det är också för tidigt att säga hur återställd han kan bli.

Isabelle kan inte prisa Kevin nog för hans insats. När hon och Prince ringde honom för att tacka blev det mycket känslor.

– Jag är så otroligt tacksam och vill säga det honom tusen gånger om.

Kevin, vad tänker du om att ha räddat Princes liv?

– Det är svårt att förstå. Men deras uppskattning känns väldigt bra, jag vet inte hur jag ska uttrycka det riktigt. Det är så roligt att det går framåt för Prince.

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gör du hjärt-lungräddning (HLR)

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Hjärt- och kärlsjukdomar