Bloggarna efter succén: ”Vi är inga stålmän, vi blir också ledsna”

Publicerad 2016-08-18

Nu vill de skapa regler och få fler att bete sig schysst

Taskiga kommentarer och hot är en del av deras vardag. Nu vill bloggarna Lisa Anckarman och Madeleine Bitici peppa fler att vara schysstare på nätet.

– Vi ville skaffa regler för vad som är okej och inte, och få en trygghet i hur man ska agera om någon skriver något elakt, säger Lisa Anckarman.

Madeleine Bitici och Lisa Anckarman följs av hundratusentals läsare i sina bloggar och på Instagram. Trots att de har många fans är det också många som skriver elaka kommentarer.

– Jag får så sjukt mycket dagligen. ”Du är tjock, du har på dig för lite kläder.” Det är väldigt mycket om hur tjejer ska vara och inte vara. Därför är det så sjukt viktigt att vi står på oss och visar vad som är okej och inte. Att vi berättar våra historier och hur vi blir påverkade, att folk får känna att det faktiskt är en människa som de sårar, säger Madeleine Bitici.

– Även om vi fått skinn på näsan blir vi också ledsna av att någon säger till oss att vi är fula, äckliga eller ska dö. Och bara för att man har blivit känd ska man inte behöva ta det, säger Lisa.

Vill visa sig mänskliga

Före sommaren drog de tillsammans med bloggarna Kissie och Caroline Roxy i gång sajten "Skapa Skillnad" för stötta unga och få fler att bete sig schyst på nätet. De har också spelat in en serie med podcast som sänts under sommaren och blivit till en succé. 

– Den har som mest legat sexa på Itunes lista i Sverige, säger Lisa.

– Vi når ju ut till exakt rätt målgrupp, så man hoppas att det gör någon skillnad. Att vi visar att vi är mänskliga på alla nivåer, säger Madeleine.

”Folk blir som besatta”

– Klimatet på nätet börjar förändras lite tycker jag, det börjar bli coolt att vara snäll och ge andra energi. Vissa kommer man aldrig kunna ändra. Men den här mellangruppen som lika gärna skulle skriva ”Vilken fin tröja”, och som i stället skriver ”Gud vad äcklig du är med din glugg mellan tänderna” för att de inte vet vad de ska skriva. Det är dem man vill hjälpa. För det är egentligen mer synd om dem än om oss!, säger Lisa.

Varför skriver folk så elaka saker?

– Jag tror dels att det är en osäkerhet i sig själv, att man inte har hittat sig själv. De känner så mycket för personen som de skriver till, och då blir hat det bästa sättet att uttrycka sig på något konstigt sätt. Det är lättare att vara elak mot någon än att vara snäll och inte få någonting tillbaka tror jag, säger Madeleine.

– Folk blir som besatta. Ofta är det samma person som skriver de värsta sakerna och de snällaste sakerna, säger Lisa.

”Jag grät jättemycket”

– Innan ville jag skapa en perfekt bild. Men nu tror jag att folk får ut så mycket mer av bloggen och Instagram om jag visar att jag har också brister. Jag tycker verkligen att det är viktigt att visa att man inte är perfekt, säger Madeleine.

– Det tycker jag med, men det är svårt också. Jag håller på och åmar mig på mina bilder och det ska vara stor rumpa och liten midja – så är klimatet. Jag har valt att gå in lite mer på det psykiska, för jag har haft problem med ångest och gått till psykologen. Så det har jag valt att lyfta som min brist, säger Lisa.

Hur var det att lämna ut sig själva så som ni gjorde i podden?

– Jag känner mig väldigt utsatt när jag pratar solo och får väldigt lätt tårar. Jag grät jättemycket innan. Jag har så otroligt mycket känslor i kroppen, men det var väldigt skönt efteråt. Och jag har fått så bra feedback, säger Lisa.

Hur fortsätter ni med projektet ”Skapa Skillnad” framöver?

– Vi vet att vi vill fortsätta och att vi kommer att fortsätta. Men inga datum är klara än, säger Lisa.

– Målet är att kunna gå ut till skolor och prata med kidsen face to face. Att vara där och berätta sina egna historier om hur det är på nätet, säger Madeleine.

3 tips – så beter du dig bättre på nätet

1. ”Tänk på vad du skulle kunna gå fram till någon i korridoren och säga.”

2. ”Peppa andra! Då får man ofta pepp tillbaka och då växer man så sjukt mycket.”

3. ”Att ge är att få. Och nästan ännu mer på nätet. Om du ger energi får du tillbaka.”

Här hittar du sajten Skapa Skillnad och alla avsnitt av podcasten.

Läs också:

Vi granskar nätmobbningen av barn

Moa, 13: ”Jag ville inte leva längre”

Mathias lurades att spela in nakenfilm – spreds på skolan

Marias dotter blev näthatad – tog sitt liv

Följ ämnen i artikeln