Ingen ful ankunge

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-03

Test av Bang & Olufsens nya lyx-tv

Beovision 8 finns i storlekarna 32 och 26 tum.

Nya Beovision 8 är definitivt ingen allemans-tv.

Den som bara är ute efter en vanlig dumburk kan sluta läsa här.

Det danska företaget Bang & Olufsen är nu inne på sitt åttioandra år som tillverkare av elektronikprodukter. Lagom till julhandeln 1938 lanserade företaget en radio tillverkad i pressad bakelit under namnet Beolit 39. Allt sedan dess har företaget fortsatt att ta fram innovativa och annorlunda produkter under olika variationer av namnet Beo.

Den nuvarande chefsdesignern David Lewis har dock övergivit bakeliten till förmån för modernare materialval när han har formgivit företagets senaste tv. Beovision 8.

Design

Trygg enkelhet trots annorlunda skepnad. Mjuka, långa och släta linjer blandas med en matt svart finish. I standby-läget ger skärmens mörka och blanka djup en känsla av stilla vatten. Kontrasten mot den matta omgivande svarta kanten hjälper till att förstärka intrycket av någonting som gömmer sig långt där nere i skärmens djup.

Beovision 8 är inte bara en passiv dumburk som snällt står i hörnet och väntar på att uppmärksammas. Den är trots sina rena linjer en fantasifull och kompromisslös möbel som respektfullt kräver sin plats i hemmet. Det är en tv för dem som vågar möblera efter tv:n och låta den ta en framträdande plats i rummet utan att ha själva tittandet som första och enda prioritet.

Det är också en av få apparater på marknaden där det syns att även baksidan har fått följa med in i designstudion. Via en ingång under skärmen och vidare ner i fotstödet kan de förhatliga sladdarna gömmas undan snyggt och prydligt.

Ljud

Högtalarna har lagts i en slags frontlåda under själva bilden. Lådan är riktad rakt fram och ger ett ljud som är mycket fylligt och bra vilket faktiskt motiverar den till en början uppfattade något konstiga böjen fram på tv:n. Ljudet är mycket imponerande och fylligt.

Fjärrkontroll

Fjärrkontrollen Beo4 är så pass egensinnig och annorlunda att det faktiskt är motiverat att ge den ett helt eget utrymme. Enligt produktspecifikationen är fjärren inte inkluderad med tv-apparaten, men efter att ha varit i kontakt med B&O-butiken i Stockholm så kan vi nu meddela att man nu har inkluderat Beo4 i priset på saftiga 34 000 kronor.

Beo4 är indelad i fem olika kategorier knappar som praktiskt sitter i lika många rader.

1. Överst finns displayen där man ser vilken källa man för tillfället hanterar. I displayen kan man även lagra extraknappar och specialfunktioner.

2. Under displayen sitter det tre rader med tre knappar i varje. Där sitter källknapparna för tv, dvd, radio och inspelning med flera.

3. Den tredje samlingen av knappar är sifferknapparna och knapparna för meny och text-tv. Via menyn kan du ändra och finjustera inställningarna på tv:n.

4. Den näst sista raden knappar är kontrollerna för bläddring mellan program eller spår och snabbspolning. Här finns även kontrollen för att aktivera valda åtgärder samt fyra stycken färgade specialknappar.

5. Den sista raden knappar innehåller kontroller för volym, stopp, standby samt knapparna List och Exit. Med några tryck på list visar man funktioner för de extraknappar som finns tillgängliga i displayen och med knappen exit avslutar man den valda åtgärden och tar även bort menyerna från tv-skärmen.

Anslutningar

På baksidan finns det ett flertal ingångar. Det finns två stycken 21-poliga scartkontakter, komposit och komponent samt anslutningar för hdmi. Vidare finns även en Powerlink för externa B&O-högtalare samt ingång för ir-port, vga och antennkabel.

Det känns lite i snålaste laget med bara en hdmi-ingång, men det går ju som sagt att ha en splitter om man behöver ansluta flera saker till tv:n. På väntersidan finns det även anslutning för till exempel en videokamera eller andra tillfälliga källor. Dock är det lite tråkigt att upptäcka att det saknas en inbyggd digitaltuner i tv:n då det precis som fler än en hdmi-ingång närmast ses som standard idag.

Prestanda

Upplösning är en av de saker som har diskuterats flitigt på senare tid och det kommer nog att fortsätta så ett bra tag till. Det finns givetvis både för och nackdelar med hög respektive låg upplösning.

Men när det gäller just detta exemplar från Bang & Olufsen, som finns i storlekar om 26 och 32 tum, så räcker det gott med den hd-ready upplösning på 1366x768 pixlar som tv:n har.

Under själva testandet har vi använt olika källor för att på så sätt få en så pass detaljerad bild av Beovision 8´s prestanda som möjligt. Vi har använt vanlig digital-tv och hd-kanaler via Comhems nya hd-box och bluray-film från en Playstation 3 som båda har kopplats via hdmi.

Efter en stunds pillande med inställningarna på tv:n så upptäcker vi ett problem. Det finns tre stycken grundinställningar bland bildformaten att välja på. Format 1-3 som alla har olika inställningsmöjligheter och egenskaper. Dock känns de tillgängliga bildformaten och inställningarna lite väl snålt tilltagna eftersom det inte finns något helt manuellt läge för att verkligen kunna anpassa bilden efter tycke och smak.

Vid tittande på en 4:3 kanal saknas det möjlighet att stretcha ut bilden för att täcka hela skärmen trots att det under format 1 finns tre olika lägen, 4:3, 15:9 samt panoramavy. Under format 2 finns inställningarna för att skjuta bilden i höjdled och det sista formatvalet nummer 3 har en 16:9 bild för de kanaler som sänder i det formatet. Dock ändrar inte skärmen själv bildinställning när man byter från en kanal som sänder i 4:3 till en som sänder i 16:9-format.

Det finns heller ingen funktion som likt en superzoom stäcker ut i bilden i kanterna men låter bildens centrum vara orört och de tillgängliga formaten lämnar som sagt lite övrigt att önska.

Bilden på Beovision 8 ger trots att den är mycket skarp ett mjukt och behagligt intryck. Färgerna känns äkta och de är mycket fina. Ingen känsla av överstyrd eller hård och kantig lcd-panel här inte.

Menyer

Menyerna till en början något krångliga och det tar en stund att lära sig navigera i dem, men efter att man har vant sig vid systemet så känns både menyer, fjärrkontroll och testare hemtama och det är relativt enkelt och smidigt åtminstone på grundinställningsnivån.

Dock känns inställningsmöjligheterna efter en stunds ändrande och skruvande något begränsade och faktikskt en aning korta. Alla de vanliga kontrollerna finns men så mycket mer är det faktiskt inte. Nu kanske Beovision 8 inte är tänkt som en tv för de som gillar att skruva en massa själv utan mer för de som vill ha en snygg och lättinställd apparat som passar bra till inredningen och vi hittar inga fel i ett sådant resonemang.

Beovision 8 känns mer som en arkitekt eller reklamar-tv än en ingenjörs-tv. Vi tror att en väldigt teknikintresserad kan komma att finna de begränsade inställningsmöjligheterna något trista i längden.

Andreas Rauch, Prylportalen

Följ ämnen i artikeln