Så fjärrstyr du ditt hem – via mobilen

Publicerad 2013-09-17

Kan sänka energiförbrukningen med 30 procent

Ett KNX-system kan släcka ner hela ditt hus – med en enda knapptryckning.

I varje svenskt hushåll finns i snitt 60 elektriska apparater.
Nu kan du släcka ner hela ditt hus – var du än befinner dig.

– Du fjärrstyr bara allting direkt via din smartphone, säger Marie Holmberg, produktchef på Schneider Electric.

Vid ytterdörren sitter "hej då-knappen".

Tänk dig att aldrig mer behöva oroa dig för att kaffebryggaren eller strykjärnet står på. Med ett intelligent hemmasystem kan du släcka ner ditt hus med en enda knapptryckning – och dessutom fjärrstyra det från mobiltelefonen.

– Intresset för KNX har varit jättestort ute i landet, särskilt hos yngre människor som ska bygga sina första hus och är vana vid att styra sina liv med sina mobiltelefoner och surfplattor, säger Marie Holmberg, på Schneider Electric.

”Du kopplar bara upp dig”

I alla hem med KNX installeras en ”hej då-knapp” vid ytterdörren som sätter på och stänger av alla elektriska apparater som är inkopplade. Samtidigt som belysningen släcks går temperaturen ner någon grad. KNX får nämligen de olika systemen i hemmet att samverka, från belysningen, kylen och frysen, till värmesystemet. Och det kan, enligt Marie Holmberg, sänka energiförbrukningen med hela 30 procent.

– Tack vare den så kallade ”homeserver-funktionen” kan man dessutom styra KNX från sin smartphone eller surfplatta om man inte är hemma. Oavsett om man är på jobbet eller utomlands. Man kopplar bara upp sig på internet, säger Gunnar Johansson, ägare och vd på Eurocontact, som är en annan svensk återförsäljare av KNX.

”Inga konstigheter”

Till det smarta hemmasystemet finns även en rad lyxfunktioner, såsom dimring av belysningen, fördragning av gardinerna samt av- och påslagning av till exempel hemmabion. Det finns också en funktion med larm, övervakning och hemmasimulering som släcker och tänder lamporna när man inte är hemma.

– Många tycker att det är lite häftigt att visa upp det här intelligenta systemet hemma, säger Marie Holmberg. Gunnar Johansson instämmer:

– Det folk först och främst tänker på i den privata kundkretsen är belysningsstyrningen, men sedan spelar självklart energibesparingen en stor roll också.
Hur fungerar själva installationen?

– Det är inga konstigheter. Ska du bygga nytt drar du bara signalkabeln i rör i väggarna. Och vill du installera KNX i ett befintligt hus och inte kommer åt rören, går det lika bra att lägga kabeln i en utanpåliggande list, säger Marie Holmberg.

”Inte värre än att bygga en pool”

Hur mycket KNX-systemet kostar varierar helt beroende på hur avancerat man vill ha det. Och fördelen är just det, att man inte behöver bygga upp hela systemet på en gång.

– Man kan börja smått och sedan bygga på efter hand. En grundinstallation ligger normalt på 100 000 kronor, men det är inte dyrare än att bygga en pool i trädgården, säger Marie Holmberg.

– Man kan komma undan med 50 000 kronor, men för minst 100 000 får man å andra sidan väldigt mycket funktioner som man inte skulle få annars, säger Gunnar Johansson.

Följ ämnen i artikeln