Olaglig utrustning stör mobilprataren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-05

”Jag har makten att avsluta någons mobilsamtal”

Trött på att folk snackar i mobiltelefon på bussen, restaurangen eller i biosalongen?

Med hjälp av störningsutrustning som säljs på internet kan man tvångsavsluta andras mobilsamtal.

Men den olagliga teknikprylen innebär också ett stort säkerhetshot.

Stör ut mobilen I Sverige är det förbjudet för privatpersoner att äga störningsutrustning.

"Cellphone jammers" kallas störningsutrustningen för utomlands. De säljs till folk som är trötta på mobilbabbel.

En av dem som irriteras av offentliga mobilsamtal är Andrew, en arktitekt som pendlar till jobbet. En dag i september i år testade han sin nya teknikpryl. Han satte sig bredvid en kvinna i 20-årsåldern som pratade i sin mobiltelefon med en kompis. Andrew irriterade sig på att kvinnan sa "typ" i nästan varje mening, skriver New York Times.

Andrew tog fram sin "mobilstörare" och tryckte på knappen. En radiosignal sändes ut, kraftfull nog att störa ut alla mobilsignaler med en radie av tio meter från honom.

– Hon fortsatte att prata i 30 sekunder innan hon insåg att det inte var någon som lystnade i den andra änden, säger Andrew som är mycket nöjd med resultatet.

Brist på hänsyn

James Katz som är chef för Centrum för mobil kommunikation vid Rutgers universitet, menar att beteendet visar på vår oförmåga att ta hänsyn till andra människor.

– Mobilprataren tycker att hans rätt går före andra människors och den som stör mobilprataren tycker att han har större rättigheter, säger han till New York Times.

Störningsutrustning säljs bland annat via internet och kostar från cirka 1 000 kronor.

I bland annat Sverige och USA är störningsutrustning olaglig för privatpersoner och det finns en god anledning till det. Kriminella personer skulle kunna utnyttja störningsutrustning för att hinda folk från att slå larm vid exempelvis värdetransportrån eller inbrott.

Men det hindrar inte arkitekten Andrew från att fortsätta använda sin manick, även om han säger att han numera har börjat använda den mer omdömesgillt.

– Just nu är det tillfredsställande nog att jag vet att jag har makten att avsluta någons mobilsamtal, säger han till New York Times.

Tipsa |
Aftonbladet