Godis i påsk – enligt LCHF
Uppdaterad 2018-03-26 | Publicerad 2011-04-18
På buffén till middag är det superlätt att äta enligt LCHF, men påskens största fälla är godiset.
– Lax, sill och lamm är kanon, men dragerade godisägg, sega kolor och söt choklad går bort, säger Ulrika Davidsson, författare till receptboken ”LCHF på mitt sätt”.
Mörk choklad då? De senaste åren har mörk choklad marknadsförts som fräscht och nyttigt.
– Det gäller att se upp. Det är bara förenligt med LCHF-dieten i små mängder.
Inga kolhydrater och inget socker. Vad finns det då kvar för påskgodis? En hel del – när Ulrika Davidsson experimenterar i köket. Här har hon tagit fram sina tre favoriter. Två söta och en salt.
Den sistnämnda är ett spännande nytillskott bland dietvänligt påskgodis och är gjord av salta jordnötter och pumpafrön.
Under påsken finns det godis överallt och det lätt att fingrarna plockar en godbit ur påskägget innan hjärnan hinner säga stopp.
– Tar du en bit vanligt godis så är det lätt att ta tjugo. Göra i ordning bättre alternativ så står du förberedd och kan stå emot när barnen tuggar i sig.
Monica Karlstein
Jordnöts- och pumpabollar (10 st)
5 torkade aprikoser
1 dl saltade jordnötter
1 dl pumpafrön
2 msk grädde
Topping: ½ dl hackade torrrostade jordnötter och ½ dl pumpafrön
Lägg aprikoserna i varmt vatten 5 minuter.
Mixa aprikoser, nötter och frön i en matberedare till en jämn smet.
Tillsätt grädde för att få en bra konsistens. Rulla till bollar och vänd dem i jordnötter och pumpafrön.