Lyx-tv kan lyfta LG

Uppdaterad 2017-08-08 | Publicerad 2008-01-21

Ny 50-tums plasma får högsta betyg

Med nyutvecklad panel och THX-certifiering vill LG slåss mot premium-tillverkare som Pioneer och Panasonic.

Och varför inte?

Det kan bli en framgångsrik kamp eftersom LG:s nya koncept bjuder på ett överdåd av teknisk framåtanda i superlyxig förpackning.

Ibland tycker jag lite synd om LG. Ända sedan 1995 när Lucky Goldstar, eller egentligen Lucky Geumseong, blev bara LG har företaget arbetat hårt för att komma bort från stämpeln som lågpristillverkare.

Men hur hårt de än verkar försöka ser man ofta på internetforum och dylikt hur den gamla bilden lever kvar, och hur politiskt korrekt det verkar vara bland självutnämnda experter att per automatik dissa företaget med lösryckta anklagelser om dålig kvalitet.

Svensson räcker inte

Därför är inte så konstigt att LG nu försöker ta positioner bland köpgrupper som idag helst botaniserar i utbudet från tillverkare som Pioneer eller Panasonic. För idag räcker det inte med att göra prisvärda svensson-tv om man vill uppfattas som en ledande tillverkare som inte kompromissar med kvalitén. Man måste även våga ta ut svängarna och presentera egna designidéer späckade med den senaste tekniken, och man måste kunna ta betalt för det.

Det återstår att se hur LG lyckas med det här. Helt klart är att företaget med 2008 års modeller storsatsar både på utseende och innehåll. Under Ces-mässan i Las Vegas häromveckan väckte kanske LG:s nya lcd-modeller mest uppseende med spektakulär design och massor av tekniska nyheter.

32 tums plasma

Men eftersom de kommer senare i vår får vi under tiden sätta tänderna i PG6000 som är basmodellen i LG:s nya serie av hd-ready plasma-tv. Även här kommer dock LG med mycket nytt.

PG6000 kommer så småningom ut i en rad olika versioner, bland annat med mottagare för kabel-tv, Mpeg4 för hdtv-utsändningar och en version med dubbla mottagare för marknätet samt hårddisk.

Däremot kommer något så ovanligt som en liten hd-ready 32-tummare som bör kunna tillfredsställa plasma-älskarna även i sovrummet. Hittills har den undre gränsen för plasma varit 37 tum men nu har alltså LG lyckats krympa ner cellerna ytterligare en bit och det ska bli intressant att se vad det här får för respons på marknaden.

Design

Ipod-tv var den första tanken som slog mig när jag första gången såg LG:s nya plasma-look. Inte helt orättmätigt med tanken på designen som LG kallar ”Single Layer” och som innebär att frontglaset sträcker sig ända ut i kanterna. Resultatet är ett elegant och rent intryck men man måste gå rätt nära inpå för att inte uppfatta det som en konventionell ram. Med sina 6 centimeter på djupet är det här dessutom en väldigt slimmad tv vilket ju verkar vara en stor trend i år.

Under bildpanelen svänger ramen inåt och för att tillfredställa alla smaker är den undre panelen i metall utbytbar. Den kommer att säljas i en mängd olika färger och även i riktiga träslag som valnöt och ek för omkring 1 000 kronor styck. Högtalarna är helt osynliga men ger trots det ifrån sig distinkt ljud som klart lyfter över medelkvalitet.

Hela härligheten står på ett halvmåneformat bordsstativ med snurrfunktion och slutpoängen för det yttre blir utan tvekan full pott. LG har lånat lite här och lite där men i slutändan skapat något nytt som samtidigt är både snygg och exklusivt.

Ny fjärris också. Mindre knappar är lika med bättre.

Anslutningar

På tv:n vänstra sida hittar vi en mängd anslutningar bekvämt åtkomliga. Det börjar med en CI-port för CAM/Boxerkort vilket ger åtkomst till betalkanaler via marknätet och fortsätter med både usb (musik och bilder via minnespinne) och hdmi. Slutligen har vi här analoga ingångar för gamla spelkonsoler och dylikt.

På baksidan hittar vi ytterligare tre hdmi vilket gör fyra totalt och alla stödjer version 1,3. Två scartkontakter flankeras av komponent, vga och en optisk ljudutgång för vidarebefordran av Dolby Digital till receivern i den mån det förekommer i marksändningarna.

Två års arbete

En titt på specifikationerna avslöjar att LG har tagit ett ganska stort steg framåt jämfört med föregående generation. I hela två har arbetet med den nya G-panelen pågått och resultatet är bland annat längre livslängd (80 000 timmar), 20 procent mindre frontreflektioner och ett fördubblat kontrastvärde (över 400:1 ANSI vid 100 lux, 30000:1 dynamiskt).

Det här betyder såklart djupare svärta än tidigare men enligt LG har stora förbättringar även skett med vitbalans, färgåtergivning och gråskala. Dessutom ska panelen vara mindre känslig för så kallad ghosting, temporära inbränningar.

THX-certifiering

LG gör ett ganska stort nummer av att den här 50-tummaren är THX-certifierad vilket den som tv ska vara först i världen med. Märkningen ska vara en garant för att modellens komponenter håller tillräckligt hög kvalitet för att klara vissa miniminivåer när det gäller bildkvalitet.

Det handlar om att funktioner som färgnivåer, skalning och deinterlacing ska klara certifieringens strikta krav. Stort fokus läggs alltså även på att lågupplöst material når upp till hög standard och ingen hänsyn tas till fabrikat, komponenttyper eller produktens pris. THX-certifieringen är inte graderad, godkänd eller icke godkänd är de två enda utslagen.

THX-certifieringen innebär alltså att produkten har förutsättningar att prestera hög bildkvalitet. Men det är kalibreringen som de facto ser till att den också gör det. I tv-sammanhang kalibrerar man enligt ISF vilket är en standardiserad metod för att komma så nära originalbilden som det bara går, så som den ser ut på dyra kalibrerade monitorer filmbolagen använder. Målet är perfekt färgåtergivning.

Kalibrerad bild

Nu går LG ut med att 2008 års tv-apparater är ISF-kalibrerade redan i fabrik men vad innebär det i praktiken? Normalt sett utförs en kalibrering i hemmiljö då hänsyn måste tas till rummets ljus och färgförhållanden. En utbildad tekniker tar hjälp av en dator med inkopplad spektrometer för att utföra kalibreringen och tar oftast också hänsyn till vilka egenskaper en inkopplad bildkälla (dvd-spelare) har. Allt detta kan naturligtvis inte fabrikskalibreringen kompensera för men det är ändå ett stort steg i rätt riktning.

Enligt LG innebär fabrikskalibreringen så mycket som 90 procent korrekt bild enligt standard vilket innebär ett mycket enklare arbete för teknikern att fixa till de sista 10 procenten. Många kommer dock troligtvis nöja sig med 90 procent i förvissningen om att de har ”nästan” perfekt bild, en auktoriserad ISF-kalibrering kostar trots allt minst ett par-tre tusen.

Menyerna påminner om de man hittar i senaste mobiltelefonerna.

Menyer

Även menyerna har fått sig en rejäl ansiktslyftning i år. Borta är det gamla windows-inspirerade gränssnittet till förmån för menyer som påminner om dem vi finner i mobiltelefoner. Allting är mycket överskådligt och lättnavigerat med fönster-på-fönster-struktur.

Uppskalning

Det här är utan tvekan en mycket bra tv och de förtjänster vi vill lyfta fram i första hand är uppskalningen av lågupplöst material och återgivningen av svart (som påverkar alla aspekter av bildkvaliteten).

Även om det pratas mest högupplöst nu för tiden är en förkrossande majoritet av det vi tittar på nu, och många år framöver, vanlig lågupplöst tv. Därför är den så kallade scalern (processorn som skalar upp bilden till panelens upplösning) en av de mest kritiska komponenterna i tv-apparaten, i en del aspekter faktiskt viktigare än panelen.

En bra scaler blåser inte bara upp bilden på ett intelligent sätt utan kan även undertrycka bland annat flimmer, brus och taggiga konturlinjer för att i slutändan presentera en ren, lugn och detaljerad bild. Och det är exakt vad den här tv:n gör.

Även smetiga eller taggiga konturer och brus lyckas LG med framgång trolla bort och på bara ett par meters betraktningsavstånd är även de lite sämre DVB-T kanalerna fullt sevärda. Mycket imponerande med tanke på att det handlar om en 50-tummare som normalt kräver betydligt större tittavstånd än så.

Svärta

Djup svärta påverkar bildkvaliteten som helhet. Inte bara bidrar det till ett mer tredimensionellt intryck utan förbättrar färghanteringen över hela skalan. Dessutom ger ett stort kontrastomfång förmågan att återge detaljer på ett bättre sätt vilket faktiskt gör svärtan till en delvis viktigare komponent än upplösningen, när man talar om rörliga bilder.

Svårigheten med plasmatekniken är att reducera den grundladdning som råder i cellerna, även de som ska återge svart. Här har Pioneer kommit längst med sin G8-panel och nyligen visade företaget upp en prototyp med noll grundladdning, alltså oändlig svärta. Den får vi dock vänta minst något år på.

LG:s svartaste någonsin lirar i Kuro-klass. Vem som är bäst måste mätas upp.

LG vs Pioneer

Frågan är då hur LG står sig mot Pioneer, svartkonstens odiskutabla häxmästare? Förmodligen mycket bra, men innan jag sett dem sida vid sida tänker jag inte fälla något avgörande. Helt klart är dock att LG tagit minst två kliv framåt på området och påtagligt förbättrat återgivningen av svart. I ett mörklagt rum flyter en svart bakgrund nästan ihop med ramen och färgerna får som helhet en ordentlig stuns. Även upplevelsen av detaljer är bättre och har i vissa scener nästan lite lcd-karaktär.

Slutsats

Är det i år LG slutgiltigt kommer täppa till truten på belackarna genom att klättra upp en pinne på prestigestegen? Vi får väl se, men den nya plasma-serien ger klara indikationer på att målgruppen som aldrig inkluderat LG på sina aspirantlistor får tänka om. THX-certifiering, ISF-möjligheter, utmärkt scaling och högpresterande panel är hårda fakta som inte går att ignorera. Dessutom till ett pris som är klart konkurrenskraftigt.

prylografi

Andreas Liebert, Prylportalen

Följ ämnen i artikeln