9 tv-råd du inte ska tro på

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-07

Storleken är inte allt. Inte ens när det gäller tv.

Så här inför julen funderar många på att skaffa sig en ny tv. Platt-tv försäljningen slår nya rekord, men många konsumenter är okunniga. Här har Prylportalen.se sammanställt några råd som du inte ska tro på.

1. Klart att du ska köpa en full-hd skärm

En full-hd skärm har två megapixels upplösning. En vanlig hd-ready-tv har en megapixels upplösning. Men en full-hd tv är inte dubbelt så bra som en vanlig hd-ready tv. Ska du bara se på vanliga tv-program eller hdtv-program så räcker det med en hd-ready skärm. Ska du titta på dvd-filmer räcker också en vanlig hd-ready skärm, samma sak med spelkonsoler.

Den enda gången som du kan se en skillnad är när du använder en hd-dvd spelare eller en blu-ray spelare. Då kan du se en liten skillnad på en full-hd skärm och en vanlig hd-ready skärm. Full-hd kommer att bli standard framöver, men det räcker gott och väl med hd-ready de närmaste åren. Tv-kanalerna kommer inte att sända i full-hd-kvalité på säkert 10-15 år. Det är värt att komma ihåg.

2. Du ska ha en stor tv-skärm, helst 50 tum

Innan du bestämmer dig för en stor jätte-tv bör du tänka på hur stort rummet är där du ska använda tv:n. I ett litet rum kommer en 50-tums skärm att se gigantisk ut, men du kommer också att bli besviken. Tänk på att en 50-tums skärm innebär att pixlarna blir större och har du dessutom en dålig signalkälla, dvs en dålig antennsignal in till tv:n, då kommer du att bli besviken. Bilden blir suddig, en fotbollsplan kan se ut som en potatisåker. Dessutom kommer du att få ont i ögonen. Ett bra avstånd för en 42-tums skärm är cirka 2-2,5 meters tittavstånd. För en 50-tummare bör du ha cirka 3 meter.

3. Digital-tv kommer att göra att din platta-tv får riktigt bra bild

Nej, det är inte riktigt sant. För att du ska få ut en bra bild behövs det en bra insignal. Digital-tv behöver inte betyda att tv-bilden blir bra. En dålig antenn eller en dålig antennsladd kan förstöra tv-bilden. En dålig scartkontakt kan göra en bra insignal dålig. Scart ska förresten undvikas, har du möjlighet att använda en hdmi-kontakt, gör det istället. Ska du köpa en dvd-spelare eller en digitalbox, kolla om du kan hitta en med hdmi-kontakt istället för scart. Bilden och ljudet blir mycket bättre. Dessa boxar kostar lite mer, men de extra hundralapparna är väl investerade pengar. Kolla också antennen på taket, den kanske bör bytas ut eller flyttas nu när digital-tv har införts i hela landet.

4. Du ska ha en så billig digitalbox som möjligt

En riktigt bra digitalbox kostar lite extra pengar. En hårddisk och dubbla tv-mottagare gräver ett större hål i plånboken än en vanlig digitalbox, men du kommer att bli riktigt nöjd. Är du van vid att spela in ett program samtidigt som du tittar på ett annat blir du besviken om du inte har en digitalbox med hårddisk och dubbla tv-mottagare. Varför inte kolla om det inte finns en digitalbox som dessutom har en hdmi-kontakt istället för scartkontakten. Du kommer du att bli riktigt nöjd. Vi lovar! Du måste dock stå ut med att en digitalbox med hårddisk kan surra lite. Hårddisken kräver en fläkt

5. Du ska inte köpa en tv med inbyggd digitalbox

Varför inte? Du slipper en extra box i tv-bänken, du slipper antennsladdar och elsladdar. Dessutom slipper du en extra fjärrkontroll på vardagsrums-bordet. Det är sant att man inom några år kommer att starta övergången från MPEG 2 till MPEG 4 i marknätet. Detta kommer att innebära att alla digitalboxar måste bytas ut före år 2015. Men alla tv-apparater med inbyggd digitalbox kommer att kunna användas även efter 2015, anledningen är att ett franskt bolag har tagit fram en adapter som du köper till och som omvandlar tv-signalen automatiskt.

6. Det är klart att du kan se på hdtv om du har en hd-ready tv

Nej, så är det inte. Faktum är att många människor tror att de automatiskt när de köper en platt tv som är märkt hd-ready kan se på hdtv. Så är det alltså inte. För att kunna se på hdtv måste du först och främst ha en tv som är märkt hd-ready, dessutom måste du ha en digitalbox som kan ta emot och skicka ut hd-signaler. Ännu så länge kan inte alla i Sverige ta in hdtv. Boxer har hdtv på prov i Mälardalen via marknätet. Com Hem har hdtv i sitt kabel-tv nät, dock kan inte alla som har Com Hem se på hdtv ännu. Canal Digital kan erbjuda hdtv via parabol och Viasat ska införa hdtv vid årsskiftet via parabol.

7. Om du köper en tv för 20 000 kronor så är den dubbelt så bra som den för 10 000 kronor

Nej, så är det självklart inte. Däremot kan det vara värt att lägga ner lite tid och pengar innan du köper en ny platt-tv. Kända varumärken är att förespråka, de ger för det mesta bättre bild och bättre kvalité. Men samtidigt ska man veta att man betalar lite extra för kända varumärken. Vissa kan tycka att det är värt det, andra inte.

8. Plasma har stora problem med inbränning och drar dessutom mer ström än lcd-tv

Nej, det är inte sant. Plasma-tv:n hade tidigare problem med inbränningar från framför allt logotyper från de olika tv-kanalerna. Logotyperna syntes då i ena hörnet även när du bytt kanal eller till och med när du stängt av tv:n. Det här problemet finns kvar, men är inte särskilt stort längre. Dessutom finns flera tekniker som gör att inbränningen så gott som är helt borta numera. Plasman drar fortfarande (generellt) mer ström, men skillnaden är just nu minimal.

9. Specifikationerna avgör allt när det gäller hur bra en tv är

Nej, så är det inte. Specifikationerna är mest till för att tillverkarna ska kunna skryta med kontrast, ljusstyrka mm. Upplösningen är förstås viktig, men i övrigt så är det du som konsument som ska avgöra vad som är bra eller inte. Låt dina ögon avgöra om du tycker en bild är bra eller inte. Bildupplevelse är ju tycke och smak. Alla har sin smak. Glöm inte det!

Läs fler nyheter från Prylportalen

Niclas Lidström, Prylportalen

Följ ämnen i artikeln