Tänk på det här innan du köper digitalkameran

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-26

För många pixlar kan ge grynigare bild

Carl XVI Gustaf.

Så får du bäst bildkvalitet:

Skarpast är inte alltid bäst. I dag behandlas dina bilder direkt i kameran, därför kan det vara svårt att se skillnad på äkta skärpa och digital skärpa pålagd i efterhand. Största möjliga bildfiler, bästa jpg-kvaliteten, är viktigt för bra bildkvalitet.

Fler pixlar – mer brus

Ny kameror har som regel fler megapixel än sina föregångare. Inte för att de är bättre utan för att det säljer. För många pixlar kan dock innebära att bilden blir grynigare. 5 megapixel räcker långt för en digitalkompakt.

ISO – nya trenden

När fabrikanterna bromsat upp slaget om vem som har flest megapixel står nu kriget om vem som har högst ljuskänslighet, ISO. Det området är Fujis paradgren. För att få upp ISO-talet har en del fabrikanter tagit genvägar där de inte brytt sig om bildkvaliteten eller sänkt den faktiska upplösningen genom att lägga in digital brusreducering.

Skarpa skärmar

Alla skärmar med samma storlek visar inte lika mycket detaljer. Spana efter pixelantalet, bra skärmar har drygt 200 000 pixlar. Skärmarna skiljer sig också på hur bra de är att titta på från sidan. Fler och fler kameror har skärmar som det går bra att titta på från sidan eller uppifrån/nerifrån. Vrid och vänd på kamerorna så ser du skillnaderna. Tänk

Minneskort

Secure Digital (SD) är vanligast. Cirka 70 procent av de nya kamerorna använder SD. Varning för xD-kort och Memorystick som är dyrare. Det skiljer ungefär 100 kr mellan ett SD-kort på 256 MB och ett xD-kort i samma storlek.

Objektiv

Stirra dig inte blind på zoomomfånget. Tre gånger optisk zoom är det vanligaste och räcker långt. Stort omfång är bra, men ännu viktigare kan det vara att ha ett objektiv med rejäl vidvinkel. Glöm den digitala zoomen. Den finns det ingen mening med. Allt man kan göra med den digitala zoomen i kameran kan man göra med bättre kontroll i efterhand (i datorn).

Så blir kameran snabbare

Att det tar en liten stund från att man trycker ner avtryckaren till att bilden tas är fullt normalt med en kompaktkamera. Det är skärpeinställningen som tar en stund på sig. Äldre digitalkameror fördröjde även andra processer.

Ett bra sätt om man vill ta snabbare bilder är att ställa in skärpan i förväg. De flesta kameror ställer in skärpan om man trycker in avtryckaren halvvägs. Tiden att ställa in skärpan skiljer sig ganska mycket mellan olika modeller, speciellt i svagare ljus. Detta är något man bör titta lite noggrannare på innan man köper sin kamera.

Test av 10 populära digitalkameror

Magnus Fröderberg , Elin Parmhed , Anders Wånell , Kamera&Bild

Följ ämnen i artikeln