Surfa, skriv eller spela - i knät!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

Här är de bästa laptoparna i budget-, mellan- och lyxklass

I år är det laptops som gäller.

Försäljningen av bärbara pc ökar i takt med att priset sjunker.

Pryl har testat 15 datorer i tre olika prisklasser.

Fram till för något år sedan var de flesta som använde bärbara datorer affärsanvändare som fått datorn på jobbet. Och så fanns det de som fått ärva en begagnad bärbar från farsan eller morsan. Priset på bärbara var helt enkelt för högt för att vanligt folk skulle har råd med dem.

Så är det inte längre. Man kan faktiskt få tag i en ny laptop för runt 5 000 kronor. Okej, ingen värsting för de pengarna, men en rätt bra pc för dem som mest ska surfa lite, skicka e-post och kanske hantera semesterbilderna.

Försäljningen av laptops ökade med 23 procent under årets andra kvartal enligt siffror från analysföretaget It-research. Drygt varannan pc som säljs i dag är en laptop.

Försämrade villkor

HP är störst på den nordiska marknaden före Dell och Acer. LG ökade mest i procent av de större leverantörerna under andra kvartalet. Men även Acer, HP och Apple ökade.

Det mesta talar för att ökningen fortsätter året ut. Regeringens försämring av villkoren för hemdatorer gör att många nu i stället väljer att köpa en dator. Och då är det laptops som gäller.

Finns nackdelar

Fördelarna med bärbara datorer är många. Framför allt nu när de flesta som har bredband hemma också har trådlöst. Då kan man sätta sig var som helst i bostaden och koppla upp datorn mot internet.

Men det finns klara nackdelar också. Till skillnad från stationära datorer är de svårare att uppgradera och bygga på längs vägen. I de flesta bärbara kan man som mest sätta i mera Ram, skaffa större hårddisk och byta en dvd-spelare till en spelare/brännare. Byta grafikkort eller skaffa ett snabbare moderkort går knappast. Och även om det går är det inte ekonomiskt försvarbart.

När en laptop blir för slö blir man i stället tvungen att köpa en ny snabbare än man hade behövt med en stationär pc.