Surfa på stan utan sladd

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-05

En tågbiljett och en surfplats, tack! Så kan livet se ut när mobilt internet går från modeord till verklighet.

Den bärbara datorn är allt som behövs när IT-konsulten Joakim Jardenberg surfar på nätet på Stockholms centralstation.

Tänk att kunna plocka upp den bärbara datorn ur väskan, slå sig ned i vänthallen och börja surfa medan man väntar på tåget. Gratis, blixtsnabbt och helt utan sladdar.

– I framtiden kommer även kaféer sätta upp en egen basstation och använda gratis surftid som säljknep, säger IT-konsulten Joakim Jardenberg.

Det går redan, fast än så länge bara på utvalda platser.

Med Telia homerun kan du surfa med upp till 11 Mbit/s utan sladdar i trådlösa nätverk på stora samlingsplatser som flygplatser, tågstationer, och hotell där man har mycket dödtid. Snart inleds även försök ombord på flygplan.

Pc-kort behövs

Aftonbladet IT följde med Joakim Jardenberg och hans bärbara Mac till centralstationen i Stockholm för att testa. Där har basstationer satts upp för det trådlösa nätverket, varje station har en räckvidd på ungefär 100 meter. Ett litet pc-kort är allt som behövs, sedan är det bara att köra i gång.

Datorn söker efter närmsta nät och ger oss en lista över de som är tillgängliga. Vi loggar in med användarnamn och lösenord, och vips är vi i gång. Tanka hem mejl, senaste nytt från Aftonbladets sajt, och titta på webb-tv går alldeles utmärkt – det är precis samma känsla som att surfa i bredbandsfart på jobbet, fast på en bänk mitt i stan.

Främst för företag

Det ser nästan ut som – på låtsas. Och det är väldigt fräckt att se att mobilt internet finns på riktigt och inte bara är något som ger skavsår i öronen.

– Det är så fruktansvärt smidigt. Tänk att du missar flyget, då har du två timmars arbetstid som du kan utnyttja framför datorn, säger Joakim Jardenberg.

Men han säger samtidigt att Telia homerun främst riktar sig till företag. Det är dyrt, 1 500 kronor i månaden plus 2 495 kronor exklusive moms i inträdesavgift.

– Konsumenterna kommer att driva fram billigare lösningar. Apples Airport som kapar sladdarna i hemmen till exempel gör att folk vänjer sig vid ett trådlöst liv hemma och då kommer kraven på att det byggs ut, säger Joakim Jardenberg.

Åsa Erlandson

Följ ämnen i artikeln