Så skyddar du dina barn mot hemmets dolda faror

Publicerad 2013-09-24

Vissa saker kan vara rena dödsfällor

Att åtgärda felen  innan olyckan är framme kan vara värt varenda krona.

De flesta bostäder är anpassade efter vuxna människor.
Och många saker hemma kan vara livsfarliga för barn.

– Att åtgärda de felen innan olyckan väl är framme kan därför vara värt varenda krona, säger Bosse Johansson, överinspektör på Elsäkerhetsverket.

Oskyddade uttag, lösa sladdar, farliga elapparater och fel material för fel ändamål. Ett enda litet misstag kan ha förödande konsekvenser. Och därför är det viktigt att ta sig tid att gå igenom alla elprylar hemma – särskilt om man har barn, menar Bosse Johansson.

– Vi hade en tragisk olycka för några år sedan, då man hade dragit en ojordad skarvsladd från vardagsrummet ut till familjens badbassäng. Sedan sprang 10-åringen runt i det blöta gräset – och fick en stöt och dog. El är farligare än man tror, man kan ju faktiskt dö utav den.

”Barn är otroligt påhittiga”

Att glömma bort eller rentav strunta i besiktningar är dock ett av de vanligaste misstagen, menar Bosse Johansson. För vissa saker hemma blir direkt livsfarliga om de inte upptäcks. I dag måste till exempel alla vägguttag som installeras vara petskyddade. Men det kravet infördes först 1994 och är inte retroaktivt.

– Alla uttag som är äldre än så är därmed fortfarande farliga. För barn är otroligt påhittiga.
Så vad kan man göra för att skydda sig?

– Mitt främsta tips är att se till att göra fortlöpande besiktningar av behöriga elinstallatörer. Det är ännu inget krav för privatpersoner, men en stark rekommendation. Det kostar ett par hundralappar, men är värt varenda krona.
Och hur ofta är ”fortlöpande”?

– Det beror lite på hur du bor, men det räcker gott och väl med lite sunt förnuft.

Checklistan: Så barnsäkert är ditt hem

Utöver att göra regelbundna besiktningar finns även en mängd småsaker i hemmet, som man lätt själv kan se över. Nedan följer en enkel kontrollista att ta hjälp av.

Är dina eluttag petskyddade?
De flesta eluttag i dag ska ha inbyggda petskydd – även grenuttag och förlängningssladdar. Om inte, kan de enkelt förses med täckplattor när de inte används. Det är inte en fullgod ersättning, men gör det åtminstone svårare för ett litet barn att komma i kontakt med strömmen. Och vill du gå ännu längre finns kontaktskydd som låses fast.
Har du mycket lösa sladdar i uttagen?
Se i så fall till att avlägsna dem. Kvarlämnade sladdar i uttagen kan lätt bli farliga föremål.
Ligger det mycket sladdar på golven?
Sladdar som ringlar sig över golven kan vara oemotståndliga – men farliga att leka med. Om isoleringen runt sladden skulle skadas förvandlas den snabbt till en riktig dödsfälla. Har en sladd slitits loss från en stickpropp eller apparat är den också farlig. Dessa problem löses dock enkelt genom att helt enkelt låta en elektriker installera fler uttag.
Har du barnsäkrat köket?
Matlagning är någonting som gärna lockar till så små nyfikna barn. De flesta moderna spisar har skyddsfunktioner som till exempel vred- och luckspärrar, kastrullskydd och tippskydd. Använd alla dessa och komplettera gärna med en timer eller ett skydd mot överhettning om barnet i ett obevakat ögonblick ändå skulle lyckas slå på plattorna.
Har du barnsäkrat badrummet?
Alla apparater som låter och vibrerar är lockande leksaker för små barn. Var därför särskilt försiktig med vilka elapparater du placerar i badrummet.
Har du barnsäkrat lekrummet?
Tänk på att montera såväl sladdar som lampor så att barnet inte kan riva ner dem – vare sig under lek eller sömn. Undvik därför också lampor som ser ut som leksaker och därmed inbjuder till lek, detta gäller särskilt nattlampor som sitter direkt i elluttagen.
Finns det några farliga ”leksaker”?
Marknaden i dag är full med leksaksliknande elapparater, från nattlampor med roliga motiv till lekfulla artiklar som framför allt tillhör köket. Men om dessa inte är riktigt barnsäkrade kan de snabbt ha katastrofala följder.
Finns det en jordfelsbrytare?
En jordfelsbrytare ger ett väldigt bra extraskydd mot elolyckor. Den bryter nämligen strömmen på bråkdelen av en sekund, så fort det skulle uppstå något fel på dina apparater eller sladdar hemma. Däremot fungerar den inte om ditt barn skulle till exempel skulle peta in ett främmande föremål i vägguttaget.

Använder du en motorvärmare?
Låt den då inte hänga kvar i uttaget i garaget, utan förvara den tryggt och säkert inne i bilen.
Har du pratat med dina barn om de faror som finns?
A och O är förstås att tidigt tala med ditt barn vilka elrelaterade faror som finns hemma, så att han eller hon tidigt lär sig att respektera dem.

Källa: Elsäkerhetsverket

Följ ämnen i artikeln