Pryltester

Maxa din Android-mobil

Av: 

Peter Pettersson

TESTER

Så blir du en superanvändare på en kvart ­

Maxa Få ut det mesta av din Android-telefon – teknikexperten Peter Pettersson visar hur.
Maxa Få ut det mesta av din Android-telefon – teknikexperten Peter Pettersson visar hur.

Google-mobilerna med Android kommer med stormsteg. Nu har de passerat Iphone som de mest sålda mobilerna i Sverige.

Plus listar det bästa tricksen för att få ut det mesta ut din Android-mobil.

Peter Pettersson.

I slutet av januari passerades den populära Iphone i Sverige av Android-mobilerna, som nu kommer från allt fler tillverkare. I Sverige finns det Android-mobiler från bland andra Sony Ericsson, Samsung, Lg, Htc och Google själva.

Sedan den första mobilen med Android under skalet släpptes i USA hösten 2008 har Googles operativsystem för mobiltelefoner fått rejält med luft under vingarna. Ett stort antal mobiltillverkare välden över har sedan dess valt att satsa på Android. I USA är hemmagiganten Motorola nu helt inne på Android, även Sony Ericsson ser ut att enbart satsa på Android framöver.

Android har relativt många likheter med Apples operativsystem för Iphone. Men den täta knytningen till Google innebär att Android på många sätt är bättre anpassat för sökningar, hantering av Google Mail, Flickr och Picasa än Iphone. Funktioner som många användare i dag tycker är viktiga. Dessutom har Android stöd för Adobes Flash som fortfarande är det vanligaste sättet att visa video på internet – oavsett vad Apple säger i den frågan. Med en Android-mobil är det i princip bara att surfa på.

Även på appsidan kommer Android starkt. Det finns i dag över 230 000 appar i Android Market mot drygt 400 000 i Apples Appstore. Sedan kommer ingenting, sedan kommer Nokias Ovistore, sedan ingenting, och sedan Microsofts Marketplace för Windows Phone.

Sedan några månader går det att köpa betalappar på Android Market i Sverige också. Men generellt går försäljningen och nedladdningen av appar till Android sämre än till Apple Iphones, Ipads och Ipod Touch, något som Google jobbar med att försöka ändra på.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Pryltester