Detta händer i kroppen när du tränar

Uppdaterad 2014-08-20 | Publicerad 2014-07-31

Klara Edlund, psykolog på Viktklubb, förklarar

Vad är det egentligen som händer i kroppen när man tränar?
Klara Edlund, psykolog på Viktklubb, förklarar.

Trots att de flesta av oss vet att regelbunden träning är viktig för vårt mående är det långt ifrån alla som får till det i sina liv. Men hur gör man den till en naturlig del av sin vardag? Spelar det någon roll hur ofta den blir av? Och hur påverkas vi av träningen egentligen?
– Bättre blodvärden i form av blodsocker och blodfetter, en minskning av farligt bukfett samt ett stärkt immunförsvar, är bara några av de positiva hälsoeffekter som kommer av träning. Samtidigt påverkas även signalsubstanser som dopamin, serotonin och glutamat i hjärnan, vilket förbättrar bland annat förmågan att planera och att sova gott. Och det i sin tur minskar såväl nedstämdhet som oro och ångest, säger Klara Edlund, psykolog på Viktklubb.

”Mängden träning spelar stor roll”

I dag är depression så vanligt att det betraktas som en folksjukdom. Men träning har visat sig vara ett effektivt behandlingsalternativ. Även nivåer av stresshormon som exempelvis adrenalin sjunker. Och det leder till såväl bättre sömn som bättre humör, menar Klara Edlund.
– Dock spelar mängden träning stor roll för resultatet. Det är precis som behandling med läkemedel – även där är dosen viktig för resultatet. En högre dos ger bättre effekt, precis som tuffare träning som exempelvis löpning eller cykling under minst 45 minuter tre till fem gånger i veckan är att rekommendera.

Ha tålamod

Kanske kan de här råden kännas övermäktiga, i synnerhet om man faktiskt är nedstämd. Men som så ofta när man skall ta sig an någonting som känns svårt gäller det bara att börja göra saker, snarare än att känna efter, menar Klara Edlund.
– Känslan av belöning och välbehag infinner sig inte direkt. Tvärtom kan den första tiden med träning vara fylld av motgångar såsom tidsbrist, träningsvärk och stelhet. Och har du ett specifikt träningsmål kan det kännas väldigt avlägset. Men ge dig själv lite utrymme och ha tålamod, för endast då ger du dig själv en chans att få uppleva alla de positiva effekter som kommer på lång sikt.

Ett par tips på vägen om det känns tungt

* Har du inte tränat på länge? Be då om hjälp. Det finns både duktiga sjukgymnaster och kunnig personal på gymmen runtom, om du till exempel skulle ha smärtor eller skador.

* Gör en egen träningsplan. Med lite hjälp kan du sätta ihop en egen träningsplan, där du successivt trappar upp din träning till de rekommenderade doserna.

* Känner du ingen effekt? Lugn. Vissa positiva effekter kan låta vänta på sig, men eftersom stresshormonerna sjunker snabbt när du tränar får du samtidigt snabb utdelning både i form av godare sömn och bättre humör. Det gör i sin tur att du känner dig piggare och gladare redan efter några få träningspass.