Så många kalorier finns i sillen

Uppdaterad 2016-06-13 | Publicerad 2014-11-25

Undvik de fetaste sillsorterna på midsommar om du försöker gå ner i vikt. Här är ett supergott och samtidigt smalt recept.

Undviker du de allra fetaste sillsorterna har du gjort dig själv en stor tjänst. En bättre variant är till exempel den traditionella matjessillen, menar Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb. Den innehåller visserligen fett, men bra sådant.

– Alla gillar dock inte matjessill och föredrar därför andra sillsorter. Och medan vissa av dem kan innehålla färre kalorier, ger inläggningar dig däremot oftast mycket sämre fett än matjessillen.

Bestäm själv

Gör du egna inläggningar kan du dock själv bestämma hur många kalorier och vilket fett de ska innehålla. Varför exempelvis inte testa en mer hälsosam variant med gräslök, rödlök och rädisor? Inspireras av recepten nedan.

Matjessill på kavring

8 portioner, 181 kcal/portion

125 g kavring
40 g smör
125 g matjessill
3 dl gräddfil
1 dl finhackad gräslök
50 g finhackad rödlök
1 msk dragon
1 klyfta pressad vitlök
1 tsk gelatinpulver
en knippe rädisor
Gör såhär:
1. Kör bröd och smör i en matberedare. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar botten (lägg plastfilm i botten).
2. Blanda sill, gräddfil, gräslök, rödlök, dragon och vitlök i en bunke.
3. Låt gelatinpulvret svälla några minuter i en kopp tillsammans med 1 msk kallt vatten. Ställ sedan koppen i hett vatten så att det löser sig.
4. Häll i gelatinet i sill- och gräddfilsblandningen. Häll därefter blandningen ovanpå kavringen och låt stå kallt några timmar.
5. Garnera med rädisor och servera!

Vill du ha mer hjälp att gå ner i vikt? Kolla här