”Så lyckades jag äntligen gå ner i vikt”

Uppdaterad 2016-06-08 | Publicerad 2014-05-23

Först när Mikael karlsson, 44, började väga sin mat insåg han hur fel han åt.
– Jag kunde äta en hel grillad kyckling, idag är det fyra måltider för mig, säger han.

För några år sedan var Mikael Karlsson, 44, bjuden till Stockholm för att fira sin systers 40-årsdag. Han mådde på grund av sin övervikt för dåligt både psykiskt och fysiskt och tackade nej. Men den dagen blev en vändpunkt, han bestämde sig för att ta tag i sin livsstil och göra något åt sin hälsa.

– Det var det som var vägskälet. Jag kände att såhär går det inte att hålla på längre, jag måste göra något.

Och det gjorde han. Från att ha tyckt att tre trappor med en matkasse var extremt jobbigt till ett aktivt  och hälsosamt liv fyllt med simning och cykling. Han har dock ett stort problem med sin garderob, alla kläder är för stora...

Började föra matdagbok

Mikael hade testat det mesta inom dieter utan resultat. Tillslut blev han medlem i Viktklubb och började logga allt han åt. Det blev ett bryskt uppvaknande.

– Jag började väga allt jag åt och det var först då jag började förstå ”Shit, stoppar jag i mig allt det här?” När jag åt fel var 750 gram pommes och 7-8 grillkorvar vanlig kvällsmat. Jag kunde äta en hel grillad kyckling, idag är det fyra måltider för mig.

Gymkort

Sedan var det dags för nästa steg, gymkortet. Mikael fick ett helkroppsprogram att följa av en instruktörerna som han än i dag följer. Men det var ingen en lätt början, med extrakilon och trötta knän och höfter var det svårt att klara av så mycket som han ville.

– På första spinningpasset trodde jag att jag skulle dö på cykeln, i dag har jag två cyklar och simmar regelbundet, det har verkligen blivit en 360-graders vändning.

45 cm mindre

Mikael har gått från 126 kilo till 94 kilo, minskat 45 cm i midjan och blivit friskare, gladare och piggare.

– Jag är mycket gladare och mår mycket bättre. Jag har fått ett självförtroende som inte är av denna jord. Det är  jävligt jobbigt att göra saker om man väger 126 kilo. Nu känner jag ren och skär glädje. Det är en sådan häftig känsla! Jag stannar upp och känner efter varje dag, och njuter skamlöst.

Nu väntar tuffa Vätternrundan med 30 mil på cykel.

Så äter Mikael en vanlig dag

Mikael äter laktosfri kost och har slutat med smör och vitt bröd.

Innan frukost: Mikaels supersmoothie (en näve babyspenat, en banan, lite färsk ingefära, cest från en apesin)

Frukost: Knäckebröd med skinka och gurka, ett kokt ägg, en burk makrill och kaffe

Lunch: Sallad eller soppa

Mellanmål: En grapefrukt eller en burk makrill

Middag: Sallad med kycklingbröst, fetaost och lime

Så tränar Mikael

Måndag: Konditionspass eller styrketräning

Tisdag: Konditionspass eller styrketräning

Onsdag och torsdag: Vila

Fredag: Konditionspass eller styrketräning

Lördag: Simning

Söndag: Vila
Ja, jag vill också prova Viktklubb

Rebecka Wållgren

Följ ämnen i artikeln