Om havregrynsgröt vs kvarg

Publicerad 2015-01-22

Dietisten: Så ska du tänka om du vill gå ner i vikt

Varje morgon äter jag havregrynsgröt med mjölk och ungefär en deciliter blåbär. Men enligt min kompis är havregrynsgröt inte bra att äta till frukost om man vill gå ner i vikt. Hennes rekommendation är istället kvarg. Jag är dock lite rädd för sockret i kvargen, men det kanske är bättre med den naturella varianten? Jag vet inte, vad tycker du om havregrynsgröt vs kvarg?
Hälsningar Ella

Josefine Jonasson, dietist:
Jag måste börja med att klargöra att gröt är bra mat. Havregrynsgröt till exempel, innehåller både fibrer och bra fetter, samtidigt som den är relativt kalorisnål. Varm gröt ger dessutom ofta en bra mättnad.
Kvarg å andra sidan, är också bra. Precis som grötens fibrer ger även det höga proteininnehållet i kvargen en bra mättnad. Och du har rätt, de flesta smaksatta varianterna innehåller en hel del tillsatt socker så den naturella kvargen är bättre om du försöker gå ner i vikt.
Den stora skillnaden är sammanfattningsvis att havregrynsgröten helt enkelt innehåller mer kolhydrater och kvargen mer protein – vilket kan vara en fördel med tanke på dess höga mättnadsgrad. Samtidigt kan grötens värme som sagt också bidra till en bra mättnad och den innehåller också en bra mängd protein.
Energimässigt skiljer de sig annars inte så mycket åt, utan det styrs mer av vilka tillbehör du väljer. I exemplet nedan lade jag till exempel till ett ägg och en halv matsked solrosfrön till varje frukost bara för att visa hur en komplett frukost skulle kunna se ut.

Foto: Viktklubb.se

Foto: Viktklubb.se

Även om många föredrar att äta ungefär samma frukost varje dag måste du ju inte nödvändigtvis välja antingen gröten eller kvargen. Båda är bra alternativ, så du kan trots allt alltid variera.