Annons

Här är de moderna psykologiska problemen

Colourbox

Känner du igen dig i något av följande: skärmberoende, känslan av att vara en bluff eller FOMO?

Vanliga problem ­– som trots att det sällan är förlamande kan vara bra att söka hjälp för.

– Ofta tror människor att dessa typer av problem inte är tillräckligt allvarliga och drar sig för att prata om dem, säger Fredrik Sandin, legitimerad psykolog och grundare av Ahum.

Hur ofta kollar du mobilen egentligen? Har du någon gång känt dig som en bluff som när som helst kan bli avslöjad? Eller känner du rädsla över att lämnas utanför och missa något roligt?

Hela tiden uppstår nya problem som är en konsekvens av det samhälle vi lever i.  Här berättar psykologen Fredrik Sandin mer om tre av dem, vad de grundar sig i och hur du blir av med dem.

EXTERN LÄNK: Testa frågeformuläret – som matchar dig med rätt
psykolog!

Skärmberoende/beroende av sociala medier

Att vara skärmberoende eller beroende av sociala medier fungerar på samma sätt som alla andra typer av beroenden, såsom drog-, sex-, spel-, eller alkoholberoende. Sociala medier, spel och appar ger oss en ständig dos av belöning i form av likes, uppmärksamhet eller överraskningar. Belöningar som får oss att må bra och vilja ha mer och mer och mer. Vissa appar och spel är till och med utformade för att trigga igång vårt belöningssystem till max.

Fear of missing out (FOMO)

Fear of missing out är en form av rädsla som alla har mer eller mindre av. De som har mer av FOMO vill alltid vara med där det händer och är rädda för att missa något som är viktigt för gruppen (kompiskretsen) och som en konsekvens av det rädda för att de ska bli utstötta ur gruppen eller gemenskapen. Många med FOMO upplever också att de vill maximera sitt liv med så mycket positivt och händelserikt som möjligt. Om de då missar något kul och givande känns det som en förlust vilket skapar negativa känslor. 

Bluffsyndrom (Imposter syndrome)

Imposter syndrome kommer främst från en dålig självkänsla, att inte räcka till och att bli avslöjad för den bluffen och nollan man felaktigt tror sig vara. Man bortförklarar framgång med tur eller att man lurat andra att tro att man är mer kompetent än vad man själv tror att man är.

EXTERN LÄNK: Känner du igen dig? Hitta en psykolog
här!

”Som en sten i skon”

Fredrik Sandin säger att alla ovanstående problem är väldigt vanliga och att de flesta känner av en dos av dem upprepande gånger i livet.

– Många tror dock att den här typer av problem inte är tillräckligt allvarliga och drar sig för att prata om dem, att det bara är I-landsproblem. Jag tycker att det är tråkigt att det är på det viset då det är relativt enkelt att bli kvitt dessa problem om man arbetar igenom dem tillsammans med en psykolog.

Så hur vet man när det är dags att söka hjälp för detta?

– Ofta ger detta inte några allvarligare problem, men det skapar ändå onödigt lidande, som en sten i skon som bara ligger och gnager. Känner du att det gör det så tänk över om du ska söka hjälp. Vi har bara ett liv och det är för kort för att slösa bort på problem som det faktiskt går att göra något åt.

Fredrik Sandin poängterar att det inte är konstigt att söka hjälp för sådana här problem och att det blir vanligare och vanligare att gå till en psykolog även om man inte lider av psykisk ohälsa.

FAKTA: Ahum

  • Ahum är en tjänst som matchar ihop klienter med rätt psykolog. Genom att svara på Ahums frågeformulär får du en unik profil. Din profil jämförs, med hjälp av en algoritm, med profilerna för de terapeuter som är anslutna till Ahum. Systemet plockar därefter fram de terapeuter vars kompetens, specialområden och erfarenhet bäst matchar dina behov. Du har också själv möjlighet att välja om du vill träffa en terapeut av ett visst kön eller i en viss ålder.
  • Alla Ahums psykologer och psykoterapeut är legitimerade av Socialstyrelsen.
  • Ahum vänder sig till dig som upplever någon typ av psykologiskt relaterat problem men även till dig som vill utveckla dig själv på det personliga planet, skapa en större självmedvetenhet eller helt enkelt bara vill ha någon att prata med.
  • Tjänsten har redan över 300 anslutna psykologer och psykoterapeuter med olika specialiteter såsom självkänsla, relationer, ångest eller missbruk.
EXTERN LÄNK: Testa Ahums frågeformulär och matchas med rätt psykolog för dig
här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln