Annons

Psykologen: Så kommer du ner i varv på semestern

Sommartider innebär inte bara lugn och ro för alla semesterfirare.

Faktum är att många av oss tar jobbet och kraven med oss in i semestern.

Här delar psykologen Fredrik Sandin med sig av sina bästa tips för en skön ledighet.

Och passar på att förklara varför mobiletelefonen inte ska komma i närheten av grillmiddagen.

Just nu är det många av oss som laddar inför årets bästa tid – sommar och semester. Men hur gör man egentligen för att bli ordentligt återhämtad? Fredrik Sandin, psykolog på Ahum, vittnar om att många har problem att varva ned under just semestern. Mejl, telefonsamtal, pushnotiser och krav har en tendens att följa med oss när det är meningen att vi ska få lugn och ro.

– För många är det svårt att få livspusslet att gå ihop i vardagen samtidigt som kraven är höga. Man ska jobba och vara framgångsrik, vara tillgänglig i sociala medier och aktivera barnen. När man väl är inne i det där ekorrhjulet går allt mycket snabbt och det kan därför vara svårt att ställa om sig från en hektisk dag till en annan ledig dag. Det kan därför ta ett par dagar innan du kommer ner i varv och kan landa, säger Fredrik Sandin.

EXTERN LÄNK: Vill du få hjälp med att komma ner i varv inför semestern? Läs mer här

Stäng av mobil och pushnotiser

Som psykolog har Fredrik Sandin mött många människor som har svårt att koppla bort jobbet när de går på semester.

– Många bär på en känsla av att de måste vara tillgängliga. Jag har också mött människor som känner att de inte är värda någon semester, men faktum är att du har rätt till semester enligt lag. Försök undvik att ta med dig arbetsuppgifter in i semestern. Försök också att avsluta allt du påbörjat innan du går på ledighet, alternativt lämna över dina arbetsuppgifter till kollegor som jobbar när du inte är på plats. Har du ändå något kvar på att-göra-listan är det förmodligen inte hela världen om du väntar med att göra klart efter semestern. Sätt dig själv i första rummet, säger Fredrik Sandin.

Fredrik Sandin rekommenderar den som kan att stänga av jobbtelefonen under semestern.

– Spela in ett autosvar där du talar om att du gått på semester och klargör vem personen som ringer kan kontakta istället. Ett annat sätt att bli kvitt stress på semestern är att stänga av pushnotiser som är kopplade till ditt arbete, säger Fredrik Sandin.

EXTERN LÄNK: Skippa stressen på semestern med enkla psykologknep

Begränsa ditt användande av sociala medier

Sociala medier må vara kul men ibland blir de en stressfaktor i sig. Varför inte ta en liten paus under semestern? Eller åtminstone begränsa ditt användande?

– Forskning visar att om en telefon finns inom synhåll i en social situation så påverkas situationen negativt. Samtalet blir inte lika djupt och därmed blir kvaliteten på samtalet sämre. Det är lätt hänt att fokus flyttas från sällskapet in i telefonen. Så nästa gång det är dags att bjuda hem familjen eller vännerna på grillmiddag – testa att låta alla gästerna lägga ifrån sig sina telefoner på ett annat ställe, säger Fredrik Sandin.

Samtala med en psykolog

Känner du att du behöver prata med någon professionell innan det är dags att gå på semester? En psykolog kan hjälpa dig att hitta strategier för att komma ned i varv och återhämta dig under ledigheten förklarar Fredrik Sandin på Ahum.

– Att söka psykologhjälp behöver nödvändigtvis inte innebära att du är drabbad av depression eller andra svårigheter i livet. De psykologer som är anslutna till Ahum hjälper dig med stöd och enkla råd. När du kontaktar Ahum matchas du ihop med en psykolog som är expert på det du söker för.

Under sommaren når du Ahums psykologer enkelt via chatt, videosamtal eller genom att boka ett fysiskt möte.

Psykologerna finns fysiskt tillgängliga i de flesta större städer, både på vardagar och helger. I Chatten svarar Ahums psykologer varje vardag 9- 17.

Vill du komma i kontakt med en psykolog för 100 kronor sju dagar i veckan? Läs mer här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln