Mejla

Robert Laul

Laul: En allt solkigare historia

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Har en svensk fotbollsklubb någonsin tidigare varit inblandad i en så här solkig historia?

Med tanke på vad som framkom i rätten idag – tveksamt.

Mannen som hördes i Ångermanlands tingsrätt under rättegångens fjärde dag driver en flyttfirma i Sollefteå. Han står åtalad för fyra fall av grova bokföringsbrott, grovt skattebrott och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Firman har samtidigt varit en av Östersunds FK:s viktigaste enskilda, sponsorer under flera år och ska ha puttat in totalt 14 miljoner kronor på olika sätt, enligt åklagarsidan.

Förhöret pågick i över sju timmar inklusive en kvarts paus varje hel timme samt en ordentlig lunchrast. Ännu är det inte över utan förhöret fortsätter på måndag.

Det var sorgligt, för att inte säga plågsamt att bevittna hur Ekobrottsmyndighetens åklagare Peter Jonsson och Niklas Jeppsson fick sin huvudtes stärkt genom ”Sollefteåföretagarens” svar och brist på svar.

”En jävla konjunktursvacka runt −09”

Sorgligt för att i grunden finns här en fotbollsklubb – ÖFK – som i allra högsta grad är indragna genom sin tidigare ordförande Daniel Kindberg som också står åtalad.

Plågsamt för att jag inte riktigt kan släppa tanken på att ”Sollefteåföretagaren” har blivit vilseledd på något sätt.

Visst, han tycks ha blivit belönad längs vägen, och skulle han fällas för ekobrott behöver jag kanske inte ska slösa min sympati på denne filur, men med det sagt finns ett visst mått av tragik över hans historia. ”Sollefteåföretagaren” ger inte sken av att vara en man som går över lik för att vältra sig i lyx och överflöd. Tvärtom.

Han berättade inledningsvis hur han drev en blomstrande åkeriverksamhet fram till slutet av −00-talet då han tappade sina statliga kontrakt.

– Det var en jävla konjunktursvacka där runt -09 har jag för mig, sa "Sollefteåföretagaren" apropå det som brukar kallas den djupaste globala finanskrisen sedan 1930-talet.

Träffar Kindberg igen 20 år senare

I samma veva, oklart exakt när, hur och varför, sprang han ihop med en gammal kamrat som han lärt känna i Sollefteå redan på 1980-talet, Daniel Kindberg.

Kindberg kom då från det millitära, men var på väg in bostadsbranschen. ”Sollefteåföretagaren” försökte samtidigt skaka liv i sin flyttfirma igen och de slog sina påsar ihop, som det heter. Tio år senare står båda åtalade i det som – vid fällande domar – lär betraktas som svensk fotbolls största ekobrottshärva genom tiderna.

Vad fan hände?

Tja, kanske har det gått till som åklagarna påstår, ”Sollefteåföretagaren” hade i vart fall inte mycket till moteld även om han förnekar brott på samtliga åtalspunkter.

Ändrade sig direkt

Det började med att han ändrade sig mot vad han sagt i polisförhör. Nu var det inte längre den tredje åtalade, ”Peabmannen”, som hade beställt de jobb som ifrågasätts om de utförts, det var Daniel Kindberg.

– Det är en ny uppgift, konstaterade åklagare Jonsson och lät inte helt missnöjd då åklagarsidan redan från början hängt upp målet på att Kindberg är arkitekten av ett påstått brottsupplägg.

Därefter sattes ”Sollefteåföretagaren” under stenhård press av åklagaren – tänk Barcelona mot Getafe – rörande de instruktioner Daniel Kindberg gett i samband med den fakturering som är central i målet.

Åklagaren: De här beloppen, varför skickar Daniel Kindberg dem till dig?

Sollefteåföretagaren: Ja, han har väl fått beloppen av mig tidigare.

Åklagaren: Men varför skickar han då tillbaka dem?

Sollefteåföretagaren: Ja, han tyckte väl att jag behövde friska upp minnet.

Utländska kvitton från Carlos och Dmitrij

Det kanske mest häpnadsväckande i historien är de sju utländska kvitton som ”Sollefteåföretagaren” lämnade in till Skatteverket en tid efter att han anhållits, suttit häktad och släppts men inte sagt ett ljud om under de många förhören.

Kvittona sägs vara från två spanska företag och ett internationellt bolag med rysk text, undertecknade av en Carlos och en Dmitrij. De ska visa att flyttfirman haft tillräckligt mycket arbetskraft de aktuella åren för att utföra de arbeten som målet kretsar kring.

Nya uppgifter väcker förstås nya frågor och ”Sollefteåföretagaren” har snurrat in sig i en förklaring att han betalat den utländska arbetskraften med totalt 2,6 miljoner kronor i kontanter som inte tagits upp i bokföringen.

Redan innan rättegången analyserades kvittona av Nationellt forensiskt centrum, NFC, som kom fram till att det var kopior. Och under förhöret idag sa åklagaren Peter Jonsson att de aktuella företagen kontrollerats:

– De uppger att de inte utfört arbete i Östersund. Kan du kommentera det?

”Gömde en miljon i hemmet”

På detta blev ”Sollefteåföretagaren” svaret skyldig, vilket kan bero på att det under resans gång visat sig att en av de påstådda chaufförerna ska ha varit död sedan länge.

Åklagaren gick vidare med var 2,6 miljoner kronorna i kontanter kommer ifrån? Jo, pengarna hade ”Sollefteåföretagaren” vunnit på trav, poker och pyramidspel, fått ett arv samt via en hemlig spelklubb. Totalt ska han dragit in 4–5 miljoner kronor sedan −80-talet då han var särskilt lyckosam på travet.

Kontanterna förvarades på olika ställen: en miljon i ett bankfack, en miljon i hemmet.

Var i hemmet? undrade åklagaren.

– Man har väl sina små gömmor, sa ”Sollefteåföretagaren”.

Vidare ska han lånat ut en stor summa kontanter till en vän som sedan betalat tillbaka hela lånet i diesel för två miljoner kronor (200 000 liter diesel enligt åklagaren). Därför har flyttfirmans lastbilar inte behövt tanka så ofta i Östersund när de arbetat där.

”Det är enklast så”

Åklagaren undrade varför ”Sollefteåföretagaren” betalat kostnader för flyttfirman med egna kontanter i stället för att ta ut bolagets pengar från bankomaten och sedan bokföra detta?

– Det är enklast så här, menade ”Sollefteåföretagaren”.

Mot slutet av förhöret tog åklagaren upp att hans flyttfirma ska ha köpt konsulttjänster av Daniel Kindbergs bolag SDAB för 1,35 miljoner kronor under under fyra år. Det ska ha handlat om företagsutveckling, men ”Sollefteåföretagaren” hade svårare att precissera exakt av vilken sort i rätten.

– Lite råd och rön om vissa saker. Företagsutveckling, ja utveckling av företaget, sa ”Sollefteåföretagaren”.

Det du har fått dig till livs, har du använt det? undrade åklagaren.

– Man har väl försökt nån gång, men inte hunnit med det riktigt.

Har du haft någon nytta av det då?

– Nja, jag kan inte säga att jag haft någon större nytta av det, konstaterade ”Sollefteåföretagaren” avdelning 1,35 miljoner i sjön och en stund senare fick han lämna rättssalen.

”Fel färg på skjortan”

Efteråt frågade jag honom om han ville ge några kommentarer till Sportbladet.

– Ja, du skrev fel färg på min skjorta i gårdagens artikel, sa ”Sollefteåföretagaren” något överraskande.

Vad fan, var den inte mattsvart? svarade jag.

– Nä, den var blå, sa ”Sollefteåföretagaren” som däremot hade en svart skjorta på sig i dag.

Mycket mer ville han inte säga:

– Det var tufft där inne. Man är inte riktigt van vid en sådan situation.

I stället frågade jag hans advokat, Jonas Granfelt, om hans huvudman kan ha blivit vilseledd in i hela den här historien?

– Nej, sa advokat Granfelt efter en halv sekunds tvekan.

Kindberg: Dagens statement

En bit bort stod Daniel Kindberg i vit skjorta. Och det får man ge Kindberg att han stannade kvar till journalisternas sista fråga var ställd och ingen hade någon mer.

Om förhöret med ”Sollefteåföretagaren” sa Kindberg:

– Det är nog en svår situation när man inte har talets gåva och är väldigt pressad.

– Men jag tycker det var glasklart. Han sa att 99,99 procent av arbetena var utförda i enlighet med fakturorna och det var dagens statement. Det är det centrala i allting.

Apropå att ”Sollefteåföretagaren” erkände rakt upp och ner att betalningar inte tagits upp i bokföringen fick Daniel Kindberg en fråga om det är så här han och hans kompanjoner brukar göra affärer?

– Jag ska inte kommentera det. Jag har bevisligen aldrig tagit emot några svarta pengar från någon i något sammanhang.

”Peabmannen”, målets tredje åtalade, nekar också han till brott. Han lyssnade fokuserat under förhandlingen och antecknade då och då i ett block. Han hade en ljusgrå skjorta som såg nästan ny ut, återstår att se om han har den på torsdag i nästa vecka då det är hans tur att manglas av åklagarna.

Först väntar en ny duvning för ”Sollefteåföretagaren” på måndag, och på fredagen är det så Daniel Kindbergs tur att höras.

PODD: Det kan avgöra i rättegången mot Daniel Kindberg

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Robert Laul om rättegången mot Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: Robert Laul

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.