Första bilden på första bilen från Nevs

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Nevs
Påminner om en 15 år gammal Saab. Eller hur?

Här är de första bilderna av den första bilen från Nevs i Trollhättan.

Den påminner i mångt och mycket om en Saab 9–3 – eller hur?

Och nästa vecka premiärvisas elbilen på elektronikmässan CES i Shanghai.

Nevs (National Electric Vehicle Sweden) första bil bygger på den 15 år gamla Saab 9-3-modellen, men har vidareutvecklats med nytt utseende både in- och utvändigt.

Bästa Saab-designen

Räckvidden på en laddning är omkring 30 mil, vilket också är ett minimikrav. Och ytterligare en suvmodell, 9–3X, presenteras inom kort.

– Man känner igen bilen. Vi tar det bästa från Saab-designen, men går vidare i designen, för nu gör vi elbilar, sade Nevs vd, Mattias Bergman, tidigare.

Nästa sommar ska elbilarna börja serietillverkas i Tianjin i Kina, där företagets fabrik ska vara i drift i slutet av 2017. I Trollhättan kommer enbart delar till bilarna att tillverkas. Förutom några få bensinbilar, 9–3-modellen, har produktionen i Trollhättan stått stilla i fem år.

I Kina har Nevs redan flera stora ordrar på bilen. Bland annat har företaget Panda New Energy, som leasar ut miljöfordon för olika typer av mobilitetslösningar, beställt 150 000 bilar.

Framtidens resande

De nya bilarna har försetts med ny teknik; uppdateringar av bilens programvara sker regelbundet och automatiskt, via en app i din mobil kan du ställa temperaturen i förväg och med ett speciellt luftfilter ska du slippa dålig luft i Kinas storstäder, hävdar Nevs.

Under teknikmässan i Shanghai planerar Nevs också att visa upp mobilitetslösningar, det vill säga olika tjänster för framtidens resande.

Kina är prioriterade marknad för Nevs, men vd Mattias Bergman lovar att bilarna snart kommer till Europa.

– Under slutet av 2018 kommer vi börja med mindre flottor även nära oss här i Sverige.

Fotnot: Nevs förvärvade huvuddelen av Saab Automobiles konkursbo, 2012. Idag producerar man enbart helt elektrifierade bilar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL