Så många omkomna i trafiken var fulla

Uppdaterad 2015-04-23 | Publicerad 2015-04-22

En tredjedel av de som dött i trafiken de senaste tio åren har varit antingen drogade eller fulla.

Alkohol är vanligaste substansen – och flest omkommer under helgnätter.

Det enligt en färsk rapport från Statens väg- och forskningsinstitut (VTI).

1,64 promille. Så mycket alkohol i blodet hade i genomsnitt de 203 rattfulla personbilsförare som omkommit i en trafikolycka mellan 2005 och 2013, avslöjar en färsk rapport från VTI. Med droger och narkotikaklassade läkemedel inräknade avslöjar rapporten att så mycket som en tredjedel av de förare som omkommit varit påverkade av någon substans vid olyckstillfället.

Skrämmande siffror

Mellan 2005 och 2013 omkom det totalt 1 579 personbilsförare i trafikolyckor i Sverige, av dessa har VTI undersökt 1 143 stycken närmare för att kontrollera om de omkomna förarna varit påverkade av antingen alkohol, droger eller narkotikaklassade läkemedel vid olyckstillfället. Och resultatet är skrämmande. En tredjedel av de omkomna var påverkade av någon substans. 17,8 procent av alkohol med i genomsnitt 1,64 promille, 3,9 procent av  narkotikaklassade läkemedel och 3,0 procent av droger. 62 stycken av de omkomna förarna var dessutom påverkade av mer än en substans.

Flest drogpåverkade vardagar

Redan vid låg alkoholpåverkan är risken för att omkomma i en trafikolycka betydligt högre än för en helt nykter bilist. En förare som precis passerat gränsen för rattfylleri och har mellan 0,2 och 0,4 promille alkohol i blodet lider nämligen tolv gånger högre risk att dö än en nykter bilist, enligt undersökningen.

Flest alkoholpåverkade bilister omkommer under helgnätter, medan nästan hälften av de drogpåverkade och 65 procent av de med läkemedel i kroppen omkom dagtid under vardagar, vilket också gäller de som var nyktra.

Följ ämnen i artikeln