Annons

Så kan du hjälpa till och rädda miljontals barn från svält

Rescue har varit på plats i Jemen sedan 2012 och gett omfattande humanitärt stöd till miljoner människor.

Det är enkelt att bli hemmablind och bara fokusera på höjda räntor, mat- och energipriser. Nu är det dags att lyfta blicken. Runt om i världen dör miljontals barn till följd av krig och katastrofer. Läget är akut, men med rätt hjälp kan många överleva.

Antal människor på flykt fortsätter att nå rekordnivåer. Samtidigt är det få konflikter som får plats i den dagliga nyhetsbevakningen. Visste du till exempel att Jemen står inför den största humanitära krisen i vår tid? Nästan sju års konflikt har lämnat landets ekonomi och infrastruktur i ruiner. Majoriteten av befolkningen är även utan tillgång till mat, rent vatten och sjukvård. 

– På grund av enorma toppar i bränslepriserna har de flesta invånare inte ens råd att resa till närmaste plats för att besöka en vårdcentral, säger Sofia Klemming Nordenskiöld, talesperson för International Rescue Committee (RESCUE).

Rescue ger viktigt stöd till afghaner som har utstått fyra decennier av våldsamma konflikter, covid-19 och naturkatastrofer.

RESCUE finns i över 40 länder och ser till att människor inte bara överlever, utan också återhämtar sig så att de kan bygga upp sina liv. Under 2021 hjälpte de tillsammans med sina partners 31,5 miljoner människor som drabbats av konflikter eller katastrofer med bland annat hälso- och sjukvård, mödravård och tillgång till rent vatten och sanitet.

– Varje dag korsar våra hälsoteam farlig, stenig terräng för att leverera hälsovård till familjer som bor på avlägsna platser som annars inte har någon tillgång till medicinsk behandling, säger Sofia Klemming Nordenskiöld.

Hon berättar att deras team snabbt rycker ut när en katastrof har inträffat. Just nu bedriver RESCUE en stor räddningsinsats i Pakistan. Landet har drabbats av stora mängder regn sedan monsunsäsongen började i mitten av juni. Detta har lett till allvarliga översvämningar som drabbat mer än 33 miljoner människor. Kvinnor och flickor är dessutom ofta bland de mest utsatta under humanitära kriser.  

– Redan från början vid en insats har vi stort fokus på kvinnor och barn, särskilt flickor. Vi väntar inte med det – direkt tänker vi ”hur gör den här konflikten kvinnor och barn mer utsatta?” Det är för oss en lika viktig aspekt som att få fram vatten inom 72 timmar eller tält, säger Sanna Johnson, som sitter i International Rescue Committee (RESCUE)s styrelse.

Oksana arbetade tidigare som förskolelärare. Nu arbetar hon på ett center för Ukrainska flyktingbarn i Polen.

Men RESCUE fokuserar inte bara på akuta katastrofer. De har bland annat varit på plats i Somalia sedan början av 1980-talet. Landet har drabbats svårt av ett långt och våldsamt inbördeskrig – och idag hotar en svår svältkatastrof miljontals människor i området.

– Torka och översvämningar i fattiga samhällen där det råder ojämlikhet mellan könen är usla förutsättningar för människors liv. När människor tvingas på flykt ser vi alltid att det påverkar barnen värst och gör att antalet undernärda barn ökar, säger Shashwat Saraf, chef för humanitära insatser på hjälporganisationen International Rescue Committee (RESCUE) i Östafrika.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln