Annons

”Det går att få hjälp mot psoriasis”

Hon har kliande, svidande och blödande utslag på nästan hela kroppen och har kämpat i 15 år för att få hjälp.

Kampen beskriver hon som "en utmaning".

Trots det har hon en uppmaning till alla andra med psoriasis: Gå till doktorn och kämpa för din rätt.

– För det finns hjälp att få, säger Tarlan Oskooei.

Redan som tioåring fick Tarlan Oskooei sina första symptom – utslag över kroppen som aldrig ville ge med sig. Två år senare fick hon diagnosen psoriasis. En kronisk icke smittsam sjukdom som karaktäriseras av plack på huden som ger smärta, klåda och en brännande känsla.

Men sjukdomen kan också innebära samsjuklighet och koppling till andra sjukdomar. Det vanligaste är problem med lederna. Forskning visar också att många psoriasissjuka upplever att de har nedsatt livskvalitet. Sjukdomen går inte att bota, men kan lindras med hjälp av behandling och livsstilsförändringar.

Omkring 300 000 personer har någon form av psoriasis i Sverige i dag, enligt förbundet Ung med psoriasis.

EXTERN LÄNK:

Checklista: Så kan du förbereda dig inför ditt läkarbesök

I dag är Tarlan Oskooei 25 år och ombudsman i förbundet Ung med psoriasis. Hon beskriver sin psoriasis som svår. Hon har kliande, blödande och svidande utslag på i stort sett hela kroppen. Hon upplever att det har varit en utmaning att hitta en behandlingsmetod som fungerar riktigt bra för henne.

Trots det har hon en uppmaning till alla andra med sjukdomen:

– Gå till doktorn och be om hjälp, för det finns hjälp att få. Med hjälp av hjälp kan man få ökad självkänsla och bättre livskvalitet.

Fråga din doktor om hjälp

Att fråga om hjälp innebär ett steg närmare möjlighet att få hjälp och lindring. Framsteg inom forskningen kring hudsjukdomar innebär att det i dag finns fler alternativ för att behandla psoriasis än tidigare. För en del fungerar behandlingen så bra att de inte längre anser att deras vardag påverkas av sjukdomen.

Läkemedelsföretaget Novartis och Ung med psoriasis står bakom kampanjen Fråga din doktor som syftar till att förbättra livet för människor som lever med psoriasis genom att uppmuntra dem att ta kontakt med den som kan hjälpa – doktorn. Man kan också få tips på hur man kan förbereda sig inför mötet för att underlätta dialogen med vården.

Som ombudsman i förbundet Ung med psoriasis träffar Tarlan Oskooei både de som fått en behandling som fungerat, och de som inte fått det.

–  Det är fruktansvärt att man måste kämpa för att få hjälp. Men trots att jag tvingades göra det i många år är jag är glad att jag sökt hjälp.

Hon har några tips till andra med psoriasis:

– Ta med någon till doktorn, en förälder, kompis eller ett syskon, för det är lätt att glömma bort vad som sägs. Man kan även vända sig till Ung med psoriasis för att få råd inför besöket.

– När du är hos doktorn ska du få förklarat för dig varför läkaren tänker ge dig en viss behandling och information om förväntad effekt och eventuella biverkningar. Du ska förstå allt.

Hon påpekar också att många går till primärvården för att få hjälp, men att man ska försöka komma till en specialistläkare om man inte uppnår önskat resultat.

”Påverkar hela ens liv”

Hon säger att hon önskade en ”helhet” i behandlingen när hon fick sin diagnos – alltså kontakt med läkare, kurator och andra drabbade. Det hade kanske hjälpt henne att hantera sjukdomens psykiska del. För hon säger att det psykiska är värst.

– Vårt samhälle har ideal och normer och har du psoriasis så ingår du inte i dem. Folk har bett mig skyla mig, sagt att jag är äckligt, frågat om det smittar. Det finns så mycket fördomar om psoriasis. Det är jättetufft att försöka vara bekväm och det påverkar hela ens liv. Det är väldigt psykiskt påfrestande.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om psoriasis och hur du kan få hjälp här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln