Annons

Läkarens råd till dig med psoriasis

Hudläkaren Birgitta Wilson Claréus har mött många psoriasispatienter i sin karriär.

De allra flesta blir bra eller betydligt bättre.

– Men många mår väldigt dåligt, säger hon.

Birgitta Wilson Claréus.

Psoriasis är en kronisk sjukdom som orsakar upphöjda plack (fläckar) på huden som ger smärta, klåda och en brännande känsla. Sjukdomen delas upp i lindrig, medelsvår och svår, utifrån hur stor del av huden som är drabbad och hur patienten mår.

Placken kan sitta på hela kroppen, men sällan i ansiktet, och kommer i skov. Hur patienterna upplever sin psoriasis är såklart olika.

– Att ha psoriasis i hårbotten är besvärligt, då får man ofta i hörselgångarna och öronen också. Din psoriasis fjällar och hamnar på dina axlar och kläder och många undviker att ha svarta kläder eftersom allting blir vitt. Och handryggar upplever många som jobbigt eftersom folk ser det och kanske inte vill hälsa på en. Handflator och fotsulor är också besvärligt, eftersom det blir svårt att använda händerna och fötterna, säger Birgitta Wilson Claréus, som arbetat med psoriasispatienter under många år.

EXTERN LÄNK:

  Tips: Det här ska du tänka på innan du söker hjälp mot din psoriasis

Psoriasis är inte bara en sjukdom som syns på huden.

– Det har visat sig de senaste åren att samsjukligheten är hög, det vill säga att psoriasispatienter oftare drabbas av vissa andra sjukdomar. Ont i lederna är vanligast. Även hjärt- och kärlsjukdomar är en samsjuklighet.

Psoriasis har även stor påverkan på livskvaliteten. Just att sjukdomen ofta påverkar livskvaliteten är en bidragande orsak till att WHO klassat psoriasis som en allvarlig icke-smittsam sjukdom.

Många känner sig obekväma med sina utslag, vilket kan påverka självkänslan, karriären och relationerna.

– Det psykiska har jättestor betydelse, säger Birgitta Wilson Claréus.

Alla blir inte helt bra

Sjukdomen går inte att bota, men det finns många olika behandlingssätt. Många blir helt bra. Men enligt den globala patientundersökningen Clear about Psoriasis upplever många patienter att de får vänta länge på en behandling som fungerar. Samtidigt tycker många att deras nuvarande behandling inte fungerar.

Birgitta Wilson Claréus säger:

– Behandlingarna fungerar för de flesta. Men alla blir inte blir hundra procent bra. Så den optimala behandlingen finns inte.

Hon förklarar var svårigheterna ligger:

– Vi försöker hitta den mest effektiva behandling med så få biverkningar som möjligt. Det är flera steg som ska följas i behandlingstrappan, enligt Läkemedelsverkets riktlinjer. Eftersom man ska testa behandlingarna i dessa steg kan man uppleva att det tar lite tid att hitta rätt.

Behandlingstrappan innebär att man börjar behandla med olika krämer/salvor. Om detta inte läker ut sjukdomen läggs ofta ljusbehandling till. För en mindre del av personerna med psoriasis krävs tablett- eller sprutbehandling för god effekt.

Hon säger att hon har träffat många underbehandlade patienter, men att det har blivit bättre i och med nya effektiva behandlingssätt.

– De flesta är tystlåtna för de mår så dåligt och de sätter inte alltid ord på hur jobbigt de har det.

”Du måste stå på dig”

Birgitta Wilson Claréus säger att om man inte får hjälp i primärvården ska man se till att få komma till en specialistläkare.

– Be om att få en remiss till en hudläkare.

Annars gäller det att inte ge sig i mötet med läkaren.

– Stå på dig om vad du vill och hur du mår. Och är du inte nöjd så kan du be om att få diskutera en annan behandlingsform eller försöka byta doktor.

Har man ont i lederna måste man ta upp det med sin läkare, eftersom vissa kan få stora problem om de inte får hjälp.

– Om man har besvär i underlivet så ska man ta upp det också. För många kan det vara det största problemet, men det är ofta lätt att behandla bort.

Hon säger samtidigt att behandlingen också hänger på patienten, som måste följa läkarens rekommendationer om läkemedel och hur länge man ska ta dem.

– Även om man inte tycker att de fungerar direkt så ska man ta dem hela tiden ut för då kan man se en effekt.

Läkemedelsföretaget Novartis och Ung med psoriasis står bakom kampanjen Fråga din doktor som syftar till att förbättra livet för människor som lever med psoriasis genom att uppmuntra dem att ta kontakt med den som kan hjälpa – doktorn. Man kan också få tips på hur man kan förbereda sig inför mötet för att underlätta dialogen med vården.

Varför är det så viktigt att söka hjälp?

– Det är viktigt att söka hjälp för att få en diagnos, rätt behandling och information om sjukdomen. Det finns bra behandlingsalternativ, som kan hjälpa väldigt många ganska enkelt. Sedan är det så klart för samsjukligheten.

EXTERN LÄNK:

Trött på din psoriasis? Här kan du få tips på hur du kan få hjälp

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln