Hur ska Piratpartiet förvalta makten?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-21

Piratpartiet är numera landets fjärde största parti. Partiordförande Rick Falkvinge konstaterade stolt häromdagen att de vuxit med ett miljöparti på bara två dagar. Länge har partiets ungdomsförbund varit landets största.

Jag måste säga att jag är lite förvånad över att jag inte har räknat in Piratpartiet bland de nya tunga partierna. Det är så lätt att förblindas av Sverigedemokraterna när vi talar nya partier. Men Piratpartiet leder en ungdomsrörelse som drivs av deras tillvaro på nätet och kraven de ställer handlar om demokrati, kommunikation och kultur. De talar om vikten av att få ha privatlivet i fred, de vill att kulturen ska vara till för alla. Fildelning är förstås också en viktig ingrediens i detta och att kultur ska delas solidariskt. Därför ser de inte fildening som stöld.

Helt logiskt blir också motståndet mot FRA-lagen, Ipred-lagen och nu domen mot Pirate Bay. Lägger vi dessutom till att deras stora fiender är staten som inskränker demokratin, de stora bolagen som lever på gamla privilegier skulle vi nästa kunna jämföra dem med socialismen. Den lilla människan som blir nedtrampad av ett maktetablissemang. Det är klart att ungdomar lockas!

Den stora frågan är vad som händer nu? Kommer Piratpartiet att kunna ta hand om alla sina medlemmar och förvalta sin nya maktposition. De ska ställa upp i EU-valet och jag undrar över vad de tänker sig kunna åstadkomma där? Behövs överhuvudtaget den gamla partiburna demokratin av pirater på nätet?

Läs Lotta Grönings blogg

LOTTA GRÖNING

Följ ämnen i artikeln