Bra att ni klargör att kött ska ingå i kosten

Slutreplik från LRF om nya rekommendationer för mat och näring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-06

Med dessa klargöranden från Livsmedelsverket och NNR-kommittén ser LRF fram mot fortsatt konstruktiv dialog där alla hållbarhetsben tas med, såsom de sociala, de miljömässiga och de ekonomiska.  Slutreplik från Palle Borgström, LRF.

SLUTREPLIK. Både Annica Sohlström, GD på Livsmedelsverket, och Rune Blomhoff, ordförande i NNR-kommittén, går ut i gemensamt försvar för de kommande nordiska näringsrekommendationerna.

LRF:s engagemang i frågan utgår ifrån de bakgrundsarbeten som har dragit oroande slutsatser om livsmedelsproduktionen i Norden. Därför är det ett lugnande besked som Annica Sohlström kommer med: såväl kött som mjölk och mjölkprodukter kommer att vara kvar i de svenska kostråden.

LRF delar ställningstagandet att kött, mjölk och mjölkprodukter behövs i kosten, framför allt för dem som är i behov av näringstät mat. Det ska helt enkelt även i framtiden vara möjligt att äta en blandkost med hänsyn till både miljön och hälsan i skolan och förskola och inom vård- och äldreomsorg.

LRF ser också positivt på att Livsmedelsverket är tydliga med att de framtida kostråden ska ta hänsyn till regionala produktionsförutsättningarna, så att råden går i linje med den nuvarande och den kommande livsmedelsstrategin där fokus ligger på en ökad livsmedelsproduktion.

Med tanke på det osäkra omvärldsläget är det viktigt att vi bygger upp vår beredskap och därmed vår försörjningsförmåga.

Rune Blomhoff skriver att NNR inte bör innehålla rekommendationer om odlingsmetoder, livsmedelsproduktion, import av livsmedel och självförsörjningsgrad men det är precis vad konsekvenserna blir om man sänker rekommendationerna för köttkonsumtion från 500 gram till 350 gram.

Det är ingen slump att kött och mjölk har varit en stöttepelare i det nordiska jordbruket sedan urminnes tider.

Det är på så sätt vi kan använda gräset i våra skogs- och mellanbygder och skapa levande landsbygd och sysselsättning över hela landet. Tack vare våra vallodlingar som lagrar in kol i jorden har vi ökat mullhalten i Sverige.

Men det betyder inte att vi nedprioriterar frukt, grönt och baljväxter. Tvärtom, vi ser flera satsningar på ökad produktion av vegetabilisk mat i Sverige. Men båda behöver varandra. Att utesluta det ena för att öka importen av det andra är varken bra för miljön, eller för vår inre säkerhet.

Avslutningsvis är det är bra att NNR har lyssnat till den kritik som har kommit från både forskare och lantbruksorganisationer, samt att generaldirektören för Livsmedelsverket är tydlig med att kött, med sin höga biotillgänglighet av inte minst järn, är viktigt i kosten och att svensk köttproduktion bidrar med positiva miljövärden och inte bara är en klimatbelastning, såsom har varit betoningen i underlagen till NNR.

Med dessa klargöranden från Annica Sohlström och Rune Blomhoff ser LRF fram mot fortsatt konstruktiv dialog där alla hållbarhetsben tas med, såsom de sociala, de miljömässiga och de ekonomiska.


Palle Borgström, LRF riksförbundsordförande


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.