Passar företagen på när det ändå är kris?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-09

SSAB varslar 1 300 personer, det innebär att var tionde anställd får gå när bolaget ska spara 1 miljard per år. I Luleå kallar kommunalrådet fullmäktige till extra krismöte när 300 riskerar att förlora jobbet. Andra orter som drabbas hårt är Oxelösund och Borlänge. På börsen däremot är det glädje och optimism. SSAB:s aktier stiger i värde. Det brukar vara så på börsen när det går åt skogen för vanligt folk. I affärsvärlden skriver Calle Froste att stålbolaget är börsens mest ”aktieägarvänliga bolag” och han tröstar aktieägarna med att företaget bör ha råd med en utdelning också i år. Så misströsta inte aktieägare ni kan få utdelning trots de stora besparingarna.

Frågan är hur det går för jobbarna, de på golvet som blir varslade? Det ljusnar om ett år eller två säger börsanalytikern till aktieägarna. I Luleå är kommunalrådet Karl Petersen skakad av ”chockvarslet”. Det är ju också en signal till de drabbade.

SSAB säger att de stora neddragningarna behövs på grund av den kraftiga nedgången på stålmarknaden och de osäkra utsikterna för 2009. Men i mina öron låter mer som ett ”ifall att läget förvärras”-argument, än som en riktig krissituation. Kanske passar företagen på att dra ner sina kostnader när det ändå är ekonomisk kris i världen?

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln