Regionen stänger det som fungerar

Replik från Mando om ätstörningsvården i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-23

Regionen kan lätt ändra sitt beslut och spara pengar genom att stödja effektiv behandling av ätstörningar. I stället satsar de på något som inte fungerar. Mandometerklinikerna svarar på kritiken från de styrande i Region Stockholm.

REPLIK. När Stefan Löfvén besökte Mando sa han att behandlingen ska spridas för den är effektiv. Men nu ska Region Stockholm avbryta samarbetet med Mando, trots att fler än 2 000 patienter blivit friska och samhället har sparat fyra miljoner på varje frisk patient, totalt åtta miljarder, sedan samarbetet började, 1997.

Regionens egen ätstörningsklinik har däremot aldrig redovisat några resultat, bara kostnader.

 

Ungefär vart femte år har larmet gått: ätstörningsvården fungerar inte! Och ”lösning” är alltid densamma: mer pengar.

Nu satsar regionen på det som inte fungerar och stänger det som fungerar. Och detta för att man tror att Mando inte behandlar psykiatriska problem, inte har legitimerad personal, inga psykologer och inte anpassar behandlingen till patienternas behov.

Men hur skulle 2 000 patienter bli friska om man inte har kompetent (för övrigt också legitimerad) personal? Och dom psykiatriska problemen, som depression och självskadebeteende, dom är effekter, inte orsaker till ätstörningar.

 

Alla patienter har psykiatriska problem före men inte efter Mandos behandling. Försöker man däremot behandla till exempel depressionen händer ingenting, vare sig med depressionen eller ätstörningen. Det vet alla utom Regionen.

Och psykologerna är välkomna att vara med. Men beteendevetare är bäst, för dom vet hur man ändrar beteende och ätstörningar är beteendeförändringar.

 

Vi har många gånger föreslagit en jämförelse mellan psykiatrisk behandling och Mandos behandling. Men för döva öron, jämförelsen har hindrats och utvecklingen stått stilla, man vågar inte bli jämförd.

Under tiden har vi utvecklat vården, patienterna behandlas individuellt beroende på sina medicinska, sociala och andra problem och dom får lära sig att äta, med enkla hjälpmedel via nätet. Nu går det att förebygga ätstörningar, patienterna slipper tvångsvård och regionen slipper höga kostnader.

Regionen kan lätt ändra sitt beslut och spara pengar genom att stödja effektiv behandling av ätstörningar.


Mando Group AB:
Cecilia Bergh, dr med vet, vd
Per Södersten, professor em, Karolinska Institutet
Stefan Stern, ordförande

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln